Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review: Yakiniku 24 inch kamado, maar liefst 56 cm grill genot

We starten het BBQ-seizoen goed want vandaag nemen we een 24 inch grote Kamado van Yakiniku onder de loep. Ben jij benieuwd hoe deze grote jongen het ervan af brengt? Check dan de hele review hieronder.

Het Nederlandse Yakiniku brengt sinds 2016 kamado’s op de markt in het hogere segment. Het zou dan ook goed kunnen dat je een Yakiniku onbewust al eens ergens hebt zien staan want het merk wordt veel gebruikt in de horeca.

What’s in the box?

De kamado wordt geleverd in een grote stevige kartonnen doos volledig omwikkeld met zwart plastic. Dat laatste kwam goed van pas want het regende die dag behoorlijk. De kamado meteen in elkaar zetten zat er dus nog even niet in. Gelukkig was het weer zaterdag een stuk beter. Zodra de klok 9 uur sloeg stond deze jongen dan ook buiten om de kamado in elkaar te zetten.

Het in elkaar zetten van de kamado is een eenvoudig klusje wat je in ongeveer 40 minuten prima alleen kunt doen. Het is eigenlijk alleen een kwestie van het onderstel in elkaar draaien (dit gebeurt met bouten) het handvat monteren en vier scharnier aan de kamado bevestigen voor de bijzettafeltjes. Wel heb je aan het eind even hulp nodig van een krachtpatser (of in mijn geval de buurman ; ) want een 24 inch kamado til je niet zomaar even in je eentje op.

Wel had van ons de gebruiksaanwijzing iets uitgebreider gemogen want de beknopte handleiding die erbij zat beschreef enkel het in elkaar zetten van het onderstel. Nu moet er gezegd worden dat Yakiniku (na wat zoek werk) een uitgebreidere handleiding op de website heeft staan maar het was handiger geweest als deze standaard wordt meegeleverd.

Maar wat zit er allemaal nog meer in de verpakking? Hieronder kort en bondig het antwoord:

Inhoud doos

  • 4 x roestvrijstalen poten (t.b.v. onderstel)
  • 4 x wielen t.b.v. onderstel
  • Benodigde bouten en moeren
  • Handvat met Yakiniku logo
  • 2 x zijtafeltjes
  • rvs-grillrooster
  • Kolenrooster

Wij hadden het geluk dat ze van Yakiniku ook zo vriendelijk waren om een pro-set mee te sturen maar deze zit er dus niet standaard bij.

De pro-set bestaat uit:

  •  2 x halve maan rooster
  •  2 x heat deflector
  • 1 x multi lift
  • 1 x kolen rooster

Wil je optimaal gebruik maken van je Kamado dan is de pro-set wat ons betreft echt een must aangezien de heat deflectors (die je veel zult gebruiken) niet standaard zijn meegeleverd.

Het Design van de Yakiniku

Eenmaal in elkaar gezet is de kamado een echte eyecatcher in je tuin. Tuurlijk hij is groot maar als je van groot en robuust houdt dan word je hier zeker blij van. Ook de afwerking vinden we erg mooi en het subtiele Yakiniku logo in het keramiek maakt het helemaal af.

Een 24 inch Yakiniku, is dat groot?

Het antwoord is kort maar krachtig, ja 24 inch is heel groot. Met deze kamado kun je rustig grote groepen aan want met een grill oppervlak van 56 cm heb je meer dan genoeg ruimte om één keer veel te bereiden. Ben je dus opzoek naar een kamado waarop je in één keer veel vlees kan bereiden dan zou ik zeker gaan voor deze 24 inch of de net iets kleinere 21 inch.

De Kamado

Het keramiek is maar liefst 33 mm dik wat in tegenstelling tot budget merken (meestal 25mm dik) een behoorlijk stuk dikker is. De dikte zegt iets over de kwaliteit van de kamado en de capaciteit om hoge tempraturen vast te houden.

De kamado van Yakiniku is gemaakt van cordoriet en Quartz. Dit maakt de Kamado in tegenstelling tot kamado’s die zijn gemaakt met versterkt klei extra stevig bij hoge tempraturen.

Het probleem met kamado’s die zijn gemaakt van klei is dat de kwaliteit heel erg afhangt van de samenstelling van de klei. Helaas gebruiken lang niet alle fabrikanten hiervoor de beste samenstelling met als resultaat een verhoog risico op breuken. Gelukkig heb je daar bij de Yakiniku dus gaan last van aangezien deze dus is van cordoriet.

Ben je benieuwd naar meer info hierover dan verwijs ik je graag naar dit artikel van BBQ-helden die hier een mooi artikel over hebben geschreven.

Het onderstel

Zowel het onderstel, de scharnieren als de schoorsteen zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal (type 304). Dit betekent dat je in tegenstelling tot gietijzer dus geen last hebt van roest.

RVS type 304 is de meest voorkomende RVS soort en is geschikt voor vele toepassingen. Denk hierbij aan gebruik voor in huis of in een natuurrijke omgeving waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur. RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosie bestendigheid. RVS304 is dus niet alleen geschikt voor binnengebruik, maar ook voor buitengebruik.

De scharnieren van de Yakiniku

De deksel is uitgerust met een stevig scharnier met daaraan vier grote veren. Hierdoor kun je klep makkelijker open en dicht doen. Let wel het is een aardig grote deksel dus je moet nog steeds wel wat kracht zetten. Eerlijk toegegeven er zijn kamado’s die makkelijker opengaan. Dit is dus nog een puntje waar ze bij Yakiniku nog op kunnen verbeteren.

Eenvoudig rookhout toevoegen met de woodchipper

De kamado’s van Yakiniku beschikken standaard over een opening voor een Wood chipper wat je niet op veel kamado’s tegenkomt. Met deze opening kunnen je eenvoudig met je Wood chipper hout toevoegen aan je kamado zonder daarvoor de deksel te hoeven openen. Erg handig vonden wij.

 

Eerlijk vlees van Beef & Steak

Samen met onze vrienden van Beef & Steak hebben we een mooi probeer pakket samengesteld voor iedereen die het leuk vindt verschillende soorten vlees te proberen. Het pakket wat ruim voldoende is voor twee grote eters bestaat uit:

  • 2 x Ierse Brisket burgers (100% rundvlees)
  • 2 x stokjes gemarineerde haassate
  • 5 x Bommelse Moink Balls (Gehaktballetje met spek)
  • 4 x Livar BBQ worst
  • 1 x Braaiworst

Wat wij fijn vinden aan Beef & Steak is dat het vlees in een mooie koeltas wordt gebracht waardoor het vlees goed koud blijft. Daarnaast kun je bij Beef & Steak ook nog eens terecht voor verschillende soorten rubs, BBQ sauzen, rookhout en hebben ze waanzinnig mooi vlees zoals deze dry-aged entrecote van ruim 1400 gram die we in circa 2 uur medium hebben klaar gemaakt.

In het principe kun je hier bijna alles halen, wat je nodig hebt om te beginnen. Vandaag besteld is ook nog eens morgen in huis dus ben je van plan morgen je BBQ aan te steken dan zou ik zeker een keer kijken bij Beef & Steak.

BBQ Flavour houtskool van Yakiniku

Dit jaar gaan meer houtskool reviewen. Vandaag hebben we de kamado aangestoken met BBQ Flavour houtskool van Yakiniku. De kolen van Marabu die afkomstig zijn uit Cuba zijn redelijk groot. We kwamen in onze zak dan ook weinig gruis tegen wat een absolute plus is. Dan de prijs/kwaliteit verhouding. Wij zijn van mening dat je met een verkoopprijs van € 19,95 voor 10 kilo een prima deal te pakken hebt.

De prijs

Dan terug naar de Yakiniku. Met een adviesprijs van € 1.799,- is dit best een stevige jonge. We zeggen hier overigens niet mee dat deze Kamado dit niet waard is. Het is nou eenmaal een grote kamado met dus een adviesprijs van € 1.799,- is dan ook niet gek.

Goed een kamado van dit kaliber is niet voor iedereen weggelegd. Ben je opzoek naar een kamado met 20 jaar garantie en grillrooster van 56 cm dan zal je zeker plezier hebben van deze kamado.

Ons oordeel

Ben je een liefhebber en opzoek naar een grote en kwalitatieve kamado dan is de Yakiniku 24 inch zeker iets voor jou. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast over deze grote jongen en belonen deze daarom dan ook met de zilveren award.

BBQ Verkiezing van het jaar

Alle BBQ die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Yakiniku 24 inch is in de categorie BBQ boven de € 1.000,- één van de kanshebbers. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2020 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Yakiniku

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.