Review: Aiwa Exos-9 – Enorm grote bluetooth speaker

Aiwa Exos-9 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Op het randje van het jaar, reviewen we de grootste speaker die we dit jaar op de redactie hebben ontvangen. De Aiwa Exos-9 gaat de concurrentie aan met de party speakers van JBL en Sony. Zonder LED lichtshow, maar met een erg sterke, technische opbouw van deze bluetooth speaker.

Aiwa is niet langer van Sony

In de documentatie maakt Aiwa het nog even duidelijk. Het merk is niet langer van Sony. Daar was Aiwa echt het audiofielenmerk. Echter heeft het merk lang stof verzameld. Een andere fabrikant treedt nu met het merk naar buiten. Ook raadt het merk vooral aan direct in contact te treden wanneer er problemen zijn met het product. Aiwa gaat echt voor de persoonlijke relatie met de klant. Dat geeft vertrouwen.

Design

Dat het nieuwe Aiwa haar roots heeft in China zien we ook in dit product terug. Overal waar verlichting in zit, is deze blauw. Dit terwijl wit en rood dé kleuren van Aiwa zijn en een veel meer high-end indruk zouden achterlaten. Jammer, want qua bouw voelt deze speaker alles behalve chinees.

Constructie technisch, zit de Aiwa Exos-9 erg goed in elkaar. Het is een relatief zware en vooral ook rigide behuizing geworden. De twee weg stereospeakers zijn in een hoek geplaatst ten opzichte van de achterwand om geen last te hebben van interne geluidsreflecties. De bass speaker is voorzien van een eigen bass port om reflecties weg te werken. De volumeknop is ook lekker aanwezig in het ontwerp.

Akoestiek

Wanneer je de Aiwa Exos-9 voor het eerst aanzet, krijg je er een iets hol geluid uit. Dit komt door een flink versterkte bass. Ook op de drivers die het middengebied aansturen. Door deze iets omlaag te zetten en de tweeters wat harder, haal je dit weg. Dit doe je via de 5-band equalizer. Dan krijg je een geluid dat echt lekker zuiver uit de speaker komt. Ook zang klinkt dan veel prettiger.

De Aiwa Exos-9 is opgebouwd met vijf drivers. De bass komt van een 6,5 inch driver met een bass reflex poort. Zowel links als rechts vinden we 1 inch zijden tweeters en een 3 inch neodymium driver. Feitelijk hebben we hier dus een 2.1 speakerset in één behuizing.

Aiwa Exos-9 Exploded View

Doordat de drivers die het stereogeluid moeten neerzetten, iets naar buiten zijn gericht, hou je echt een prima stereogeluid uit. Het is wat jammer dat hij wat hoog is, maar je zou deze verder prima onder een televisie kunnen plaatsen ter vervanging van een soundbar.

De speakers hebben een frequency response van 40-20.000Hz. De speakers trekken een maximaal vermogen van 200 Watt. Wanneer je gaat streamen via Bluetooth, biedt de Aiwa Exos-9 ondersteuning voor aptX. Hierdoor stream je Spotify met maximaal detail. Tidal is ook vrijwel zonder verlies van detail in het geluid. Bij de JBL Boombox was aptX ondersteuning echt een gemis.

Aansluitingen

Wil je direct analoge audio naar de speaker sturen, kun je gebruik maken van de 3,5mm audio aansluiting die er achterop zit. Maak je gebruik van Bluetooth, kunnen Android smartphones extra snel koppelen. Aiwa heeft de speaker van een NFC tag voorzien om dit mogelijk te maken.

Achterop zit ook een USB aansluiting. Deze is om je smartphone op te laden wanneer die verbonden is met de speaker. Je hebt dus ook een enorme powerbank bij je.

Aiwa Exos-9 Achterkant

Optionele Aiwa Exos-9 accessoires

Wil je meer uit je Aiwa Exos-9 halen? Dit is één van de weinige bluetooth speakers waar ook echt een uitgebreid aanbod van accessoires voor is. Zo verkoopt Aiwa een speciale reistas, maar kun je ook extra accupacks kopen. Zo kan het feestje, draadloos, een stuk langer door. Wil je meer luxe voor thuis, dan verkoopt Aiwa ook nog een afstandsbediening. Mooi!

Accuduur

De accuduur van de Aiwa Exos-9 ligt op zo’n 9 uur. De accuduur is vooral afhankelijk van het volume waarop je de speaker gebruikt. Wanneer we het volume rond de 40% houden, komen we prima op de 9 uur. Daar kun je een aardig feestje op draaien. Het volledig opladen van de speaker duurt wel echt lang. Hier heeft Aiwa geen fancy technologie voor ingekocht. Maar dit zien we niet echt als een probleem. Het is gewoon iets om rekening mee te houden.

Aiwa Exos-9 Voorkant

Conclusie: Aiwa Exos-9

We hebben dit jaar zo ongeveer de hele lijn Aiwa audioproducten mogen testen. Wat Aiwa laat zien is eigenlijk een strategie die echt hoort bij startende merken op de audiomarkt. Namelijk het neerzetten van producten met veel te veel bass. Iets dat bij de legacy van het merk niet thuishoort. Bij de Aiwa Exos-9 zien we juist wel weer die link met de, van oorsprong audiofiele doelgroep. Hoewel je wel even met de equalizer moet spelen voor een neutraal geluid, is dat gewoon haalbaar. Terwijl de basslover ook gewoon gaat genieten. Deze speaker verdient echt de volle 5 sterren!

Aiwa Exos-9 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Haalt een extreem hoog volume
  • Blijft erg lang zuiver
  • Goed aan te passen met de 5-band equalizer
  • Erg lange accuduur
  • Verwisselbare accu's

THE BAD

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events