Review: Dyson V11 Absolute

Dyson V11

Ik geef toe, we zijn zelden zo laat geweest met een Dyson review als nu. Terwijl de Dyson V11 Absolute een snoerloze stofzuiger is waarmee Dyson ons letterlijk van de sokken wist te blazen. Ja, zelfs de schoonmaakster is om!

Waarom draadloos stofzuigen zo fijn is

Ik ben een man die het niet echt heeft op schoonmaakklussen in huis. Ik weet dat ik hier niet de enige in ben. Menig man zal nu in gedachten ja knikken. Zeker wanneer het op stofzuigen aan komt. Dat eindeloze gezeul met de stofzuiger, het zoeken naar vrije stopcontacten etc. Lastig. Stofzuigerzakken verwisselen? Smerig! En wat als je de kruimels van de koters uit de autobekleding wilt zuigen op de parkeerplaats een blok verder weg? Precies! Daarom draadloos…

De evolutie van de V10

Jarenlang wijzigde Dyson de ontwerpen van haar Snoerloze stofzuigers. Ieder jaar werden ze wat krachtiger. Ieder jaar werden ze wat slimmer. Ieder jaar werden ze wat handiger. Met de V6 generatie maakte Dyson al de sprong om de vergrendeling van de accessoires aan te passen

De echte evolutie van Dyson op het gebied van snoerloos zuigen, kwam pas bij de lancering van de Dyson V10. Een stofzuiger die compleet anders werd opgebouwd en daardoor niet het signatuur ontwerp dragend dat we van Dyson zijn gaan kennen. Het stofreservoir werd ineens in de zuigrichting geplaatst. Het gevolg? Het kon allemaal weer veel sterker, maar we konden ook langer zuigen voor het reservoir helemaal gevuld zou zijn.

Voor we dieper in de materie gaan, is het handig om te weten hoe Dyson het vuil uit de luchtstroom trekt. Dit doet Dyson namelijk met de hulp van cyclonen. Deze snel ronddraaiende luchtstromen worden in het reservoir opgewekt. Door de snelheid wordt het vuil uit de luchtstroom geslingerd. Dit blijft dan achter in het reservoir.

Maar we geven toe, ook onze schoonmaakster wist het reservoir iets te hard uit elkaar te trekken. Het was allemaal wel weer in elkaar te zetten, maar dat was duidelijk niet de bedoeling. Tijd voor een betere reservoir vergrendeling dus… maar dat was niet het enige dat Dyson verbeterde aan deze nieuwe telg.

Onderdelen van de Dyson V11
Onderdelen van de Dyson V11

Display

Dyson heeft in navolging van haar luchtreinigers, ook de Dyson V11 van een display voorzien. En wel achterop het HEPA filter. Dit display geeft voortaan precies de accuduur aan, afhankelijk van de gekozen stand. Je ziet dus altijd hoe lang je nog zuigen kunt. Slim en handig.

Dyson lijkt nu ook echt voor een rond display te hebben gekozen. Hoe dan ook, het ziet er super gelikt uit. Haal je de filters uit elkaar, krijg je bovendien een stukje animatie te zien. Ja, hier gingen de designers van Dyson echt all the way!

Maar wat als je wilt weten of hij is opgeladen, terwijl de machine aan de wandhouder hangt? De kans bestaat dat je dan niet goed op het display kijken kan. Gelukkig zijn er nog steeds blauwe LED’s die de laadstatus weergeven.

In de wandhouder kun je trouwens twee van de vele hulpstukken opbergen. Ook slim, maar we wachten nog steeds op een accessoire waarmee we alle hulpstukken netjes aan de wand kunnen hangen.

Zuigmodi

De Dyson V11 kent drie verschillende zuigmodi. In de eco modus doet hij het relatief rustig aan. Hij maakt weinig lawaai en houdt het een uurtje uit. Vooral bij harde oppervlakken heb je eigenlijk niet meer zuigkracht nodig. Dit zuigt vrijwel alles prima op.

In de auto modus, de middelste stand, laat je de Dyson zelf de zuigkracht bepalen. Weinig bij harde vloeren of juist meer wanneer je het tapijtje op gaat.

Wil je absolute zuigkracht, dan ga je voor de boost modus. Dan is de accuduur het kortst, maar heb je maximale kracht op de gemotoriseerde borstels en maximale zuigkracht. In de praktijk hebben wij deze eigenlijk niet nodig.

Torque Vloerzuigmond

Met deze nieuwe vloerzuigmond, richt Dyson haar pijlen op het tapijt. De haren van deze borstel zijn extra rigide. Hierdoor kunnen ze goed doordringen in de vezels van tapijten om zo het vuil los te wippen. Dit is ook de reden dat er relatief weinig borstels in deze vloerzuigmond zitten. Hierdoor kan hij goed op snelheid blijven en kan het vuil toch effectief worden weggezogen. Om het effect te versterken, is dit mondstuk in hoogte verstelbaar.

Fluffy vloerzuigmond

Inmiddels lijkt Dyson de naam wat te veranderen, maar deze gemotoriseerde vloerzuigmond werd ooit geïntroduceerd als de Fluffy. En dat vinden we nog steeds een geweldige naam. Deze borstel is gemaakt voor harde vloeren. De nylon borstels richten zich op naden en groeven. De microvezeldoek schrobt het vuil van de harde ondergronden. Het hele zachte deel kan eruit worden getrokken om deze gewoon in de was mee te draaien. Zou hou je de borstel in topconditie.

Voor alle gemotoriseerde borstels geldt dat ze gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Zeker bij haren die rondom de bostels gaan zitten, scheelt dit enorm in het onderhoud. Top!

Gemotoriseerde miniborstel

Mijn favoriet voor de lastige klusjes is wel de gemotoriseerde miniborstel. Deze werd voor het eerst in de spotlights gezet met de Dyson V6 Mattress. Deze gemotoriseerde borstel is namelijk in staat om huidschilvers en andere rotzooi diep uit een matras te zuigen. En ja, dan slaap je toch met heel wat minder viezigheid om je heen. In onze review van destijds waren we echt verbaasd over hoe veel rotzooi er uit onze matrassen kwam.

Daarnaast is deze borstel ook ideaal voor de autobekleding en voor stoffen banken. Zeker wanneer je ook nog katten in huis hebt.

Accessoires

Naast de gemotoriseerde borstels, krijg je ook de standaard zuigmondjes meegeleverd. Een mond voor sleuven, maar ook één met een optionele borstel. Heerlijk voor toetsenborden. Daarnaast krijg je één met een extra zachte borstel. Bijvoorbeeld om schilderijen van stof te ontdoen.

Verandert jouw situatie thuis, kun je bij Dyson tegenwoordig prima andere accessoires en mondstukken bijbestellen. Er is tegenwoordig zelfs een speciale losstaande standaard, voor wanneer je de wandhouder niet waarderen kan.

De zuigervaring

Mijn huis telt drie verdiepingen. Die wil ik eigenlijk in één keer kunnen zuigen. Met de Dyson V11 Absolute is dit geen enkel probleem. Binnen de uur accuduur, pak ik met gemak de volle 140 vierkante meter. Wil ik ook nog matrassen zuigen, dan is opladen wel handig. Dat moet je in de hoogste stand doen voor het beste effect. En dat vraagt dan nog net iets teveel. Maar, nog even de plintjes en trap zuigen, dat kan nog wel op de acculading waarmee ik de hele vloer heb gedaan. Let wel, ik heb vrijwel enkel harde vloeren in huis.

De reden dat de Dyson zo lang met de accu doet, is omdat je de trekker van de Dyson in moet drukken om hem aan het zuigen te zetten. Deze laat je los wanneer je van de ene, naar de andere ruimte loopt. Daarmee spaar je stroom en kabaal. Slim!

Wat ook fijn is, is het gewicht. Dat ligt zo rond de 3 kilo. Hierdoor is het prima om een uur met het apparaat te werken.

Dyson V11 Kopen

Dyson levert de Dyson V11 in verschillende uitvoeringen. Het zijn voornamelijk de meegeleverde accessoires die verschillen. Heb je alleen maar harde vloeren, is een gemotoriseerde borsten voor tapijt bijvoorbeeld teen heel handige investering. Kijk dus even goed welke uitvoering bij jouw gebruik past.

Conclusie: Dyson V11 Absolute

Ik roep het al jaren, ik wil niet meer terug naar zuigen met een draad. En ja, ik hoor veel mensen om me heen die sceptisch zijn. Sceptisch op de zuigkracht, sceptisch op de accuduur en sceptisch op het gemak. En nee, dat hoeft al lang niet meer. De Dyson V11 Absolute laat zien hoe het moet.

Dyson V11 Absolute kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Ruim voldoende zuigkracht
  • Ruim voldoende accuduur
  • Handig display
  • Comfortabel in gebruik
  • Een zuigmond voor iedere toepassing
  • Handige wandhouder

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dyson V11 Absolute kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl