Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V6 Fluffy

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Nieuwe motor is krachtiger en net weer iets stiller
  • De Fluffy zuigmond doet wonderen op tegelvloeren
  • Zeer gemakkelijk te reinigen

THE BAD

Onlangs kreeg je van ons al een preview van de nieuwe Dyson V6 Fluffy snoerloze stofzuiger. Inmiddels hebben we heel wat ervaring met de Fluffy mogen opdoen. Tijd voor een review dus.

Unboxing

In deze uitgebreide unboxing zie je dat Dyson de V6 Fluffy weer lekker compleet levert. Zo ontvang je een zuigmond voor spleten en één met optionele borstel voor bijvoorbeeld toetsenborden (tip). Ook vinden we de nieuwe Fluffy zuigmond in de doos.

Design

De heren van Dyson blijven plastic heroes. De nieuwe Dyson V6 Fluffy is dan ook weer bijna helemaal van plastic. Het hart van de machine niet. Deze bevat de nieuwe V6 motor die Dyson voor deze generatie heeft ontwikkeld. Deze elektromotor is kleiner, lichter en krachtiger zonder op energieverbruik in te boeten.

Dyson V6 Fluffy IMG_3045

Qua ontwerp van de stofzuiger zelf heeft Dyson geen opvallende veranderingen doorgevoerd. Qua uiterlijk is het net de Dyson DC62 die we in 2014 mochten reviewen. De meest opvallende wijziging is dat de transparante stofopslag nu gemakkelijker los te maken is waardoor je ook die goed kunt reinigen.

V6 Motor

De V6 motor die Dyson in deze stofzuiger heeft gelegd is een motor die 110.000 toeren per minuut maakt. Ter vergelijking, in jouw auto schakel je als het goed is ergens tussen de 2.000 en 3.000 toeren. Dit is dus een enorme snelheid. Dyson heeft dan ook 250 miljoen pond geïnvesteerd om deze motor te ontwikkelen.

De snelheid van de motor is enorm belangrijk in dit soort ultracompacte stofzuigers. Ze moeten immers voldoende zuigkracht leveren om die van een reguliere stofzuiger te evenaren. Daarnaast moet de zuigmond ook nog breed genoeg zijn om snel een grote ruimte te kunnen reinigen.

Cycloontechnologie

Één van de redenen dat Dyson zo succesvol is in de verkoop van zakloze stofzuigers is de cycloon technologie waar het bedrijf in investeert. De trechtervorminge luchtbuizen in de V6 creëren luchtwervelingen waardoor (fijn)stof uit de luchtstroom wordt geslingerd en in het reservoir terecht komt.

Dyson V6 Fluffy IMG_3043

Nu zorgen luchtwervelingen voor trillingen en trillingen vormen weer de basis voor lawaai. Ook hier is Dyson hard aan het werk geweest door verschillende plastics en vormen te gebruiken. De Dyson V6 maakt naar verhouding net iets minder lawaai dan de DC62.

De Fluffy

Bij de C62 introduceerde Dyson al een gemotoriseerde vloerzuigmond. De Fluffy is de evolutie op deze vloerzuigmond en is eveneens gemotoriseerd. Het grote verschil zit hem in de roterende borstelkop. Deze is eigenlijk geen borstel meer.

Dyson V6 Fluffy IMG_3052

In plaats daarvan is de borstel gemaakt van verschillende lagen nylon en koolstofharen. Deze combinatie blijkt veel beter in het vastgrijpen van zeer fijn vuil. Denk aan bloem. Zoals je in onze test kunt zien, zuigt de Fluffy dit in één keer op. Ook uit de spleten tussen de tegels. Dit terwijl de borstelkop van de DC62 de kieren veel minder goed weet te raken waardoor je langer bezig bent.

Dyson V6 Fluffy IMG_3047

Ook grof vuil is geen enkel probleem. Zowel zand met kiezels als zwarte aarde worden zonder al te veel moeite opgezogen. Daarnaast is de kop extreem flexibel door het nieuwe scharnier dat Dyson hiervoor heeft ontwikkeld. Hierdoor kun je het geheel vlak op de vloer gebruiken waardoor je met gemak onder een bed of bank kunt zuigen.

Reinigen

Zeker wanneer je veel stof opzuigt (hier hebben we hem onder anderen ingezet tijdens het klussen waarbij steenstof en zaagsel werd opgezogen, zal je merken dat de Dyson V6 het wat warmer krijgt. Dit komt doordat het interne filter langzaam volloopt.

Dit filter is, net als bij de DC62, gemakkelijk en snel te verwijderen waarna je het simpelweg schoonspoelt onder de kraan. Wanneer het filter weer droog is, stop je het weer in de Dyson V6 en kun je verder zuigen.

Dyson V6 Fluffy IMG_3042

Zoals eerder genoemd, komt ook het transparante stofreservoir gemakkelijk los. Zo kun je deze in een sopje reinigen. Zo was de aarde in onze test wat vochtig waardoor de aarde en de bloem vastplakten aan de wanden van het reservoir en dan is dit wel heel handig.

Gebruik

Hier op de redactie geloven we dat snoerloos zuigen de toekomst heeft. Simpelweg omdat handig gereedschap vervelende klusjes minder vervelend maakt. De flexibiliteit van de Dyson V6 bewijst zich dan ook al snel.

Met de V6 zuigen we niet alleen de grond, maar met de lange stang in combinatie met de gewone zuigmond kunnen we snel en simpel spinnenwebben en stofdraden van het platfond en de muren zuigen. Doordat de accu’s achter de handgreep zitten werkt dit zeer comfortabel.

We hebben de machine ook door een reuma patiënt laten gebruiken. Deze was lovend over de trekker waarmee je de machine aan zet. Deze loopt enorm licht (dezelfde als in de DS62). Deze persoon was de zware trekker van de Dyson DC45 gewend.

Ongeacht of je de Dyson V6 nou als stofzuiger of kruimelzuiger gebruikt, beschikbaarheid is enorm belangrijk. Gelukkig levert Dyson een laadstation voor aan de muur mee. Hierin berg je de Dyson V6 en haar accessoires op. Wanneer de V6 erin klikt, wordt deze meteen op de lader aangesloten. Altijd volle batterijen dus.

Conclusie

Jaar na jaar blijft Dyson in deze categorie stofzuigers innoveren, maar de afgelopen twee jaar lijkt er echt vaart in te zitten. Vorig jaar bewees de DC62 net even iets ergonomischer te werken en dat maakte meteen al een enorm verschil in het gebruikscomfort. Dit jaar voegt Dyson de Fluffy mond toe die wonderen doet voor harde vloeren en dan komen er binnenkort nog een aantal andere edities aan. Hoewel bedrijven als Black+Decker hard hun best doen om concurrerende machines neer te zetten, blijft Dyson ook nu weer aan te top staan.

Beschikbaarheid

De Dyson V6 Fluffy is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

2 reacties

  1. Ik gebruik al een paar jaar de snoerloze Dyson. Een groot probleem vind ik dat de zware batterij op den duur wat losraakt en daardoor niet meer zuigt. Dit geeft Frustratie. Ik denk erover om een nieuwe Dyson aan te schaffen, in de hoop dat de stofzuiger is verbeterd.
    Ik heb lang haar, als ik de losse haren opzuig van de grond dan draait zich dit in de zuigmond. Bij de Fluffy ziet dit er nogal dicht uit, zijn de haren bij dit model wel goed te verwijderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.