Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Cyclone V10 Absolute (snoerloze stofzuiger)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Veel langere accuduur
  • Veel meer zuigkracht (is het nodig?)
  • Veel accessoires
  • Handiger te legen
  • Veel groter reservoir

THE BAD

Begin deze maand waren we met Dyson in Parijs voor de lancering van de Dyson Cyclone V10 Absolute. Inmiddels hebben we alweer ruim een week ervaring met deze draadloze stofzuiger. Topervaring!

Unboxing

De Dyson Cyclone V10 Absolute is de meest uitgebreide uitvoering van de Dyson V10 snoerloze stofzuiger. In de doos vinden we naast de V10 ook een laadstation, drie algemene zuigmonden, drie gemotoriseerde zuigmonden, de stang, lader en handleiding. Het Hepa filter is al gemonteerd.

Design

Qua design is Dyson echt aan het omdenken gegaan. Voor het eerst sinds de eerste snoerloze stofzuiger is het reservoir in het verlengde van de stang geplaatst. Hiervoor moest deze 90 graden kantelen. Dit bracht verschillende voordelen met zich mee waaronder 40% meer opslag voor vuil zonder veel meer ruimte in te nemen.

Qua accessoireaansluitingen is Dyson in lijn gebleven met de rode aansluitingen die we ook in de Dyson V6, Dyson C7 en Dyson V8 hebben gezien. Mis je de V9? De V7 kwam ook pas na de V8 ;-).

Ook het batterijcompartiment is opnieuw ontworpen waardoor ook het laadstation op de schop moest. Opvallend is dat de LED’s eindelijk zijn geanimeerd. Dat ziet er net even wat beter afgewerkt uit.

Dyson V10 digitale motor

Met de nieuwe digitale motor voor de V10 heeft Dyson wederom een sprong gemaakt in de verhouding tussen kracht en prestaties. Het is de kleinste motor die Dyson tot nu toe heeft ontwikkeld en toch ook de sterkste.

Het gevolg is dat we voor het eerst drie zuigstanden krijgen in plaats van standaard en MAX. Nu krijgen we stand 1, 2 en MAX. Daarbij is de stand 2 te vergelijken met de MAX stand van de Dyson V8. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de hoeveelheid ‘airwatts’ (151 om precies te zijn) die op de verpakking moet staan om de stofzuiger op papier interessant te houden voor de koper die denkt dat krachtiger beter is. In mijn huishouden wordt de MAX stand vrijwel nooit gebruikt.

Stofreservoir en stoffilters

Het stofreservoir is dus 90-graden gekanteld ten opzichte van de oudere modellen. Hierdoor wordt de luchtstroom niet onnodig gebroken waardoor het vermogen 20% hoger ligt dan bij de Dyson V8. En dat nog zonder de nieuwe motor. In het reservoir zitten nu 14 cyclonen om stof en andere rotzooi uit de luchtstroom te filteren. De cyclonen bouwen een kracht van 79.000g uit op het vuil. Dat zou je als mens niet overleven.

Na de cyclonen komt het filtersysteem van Dyson. Deze is uitwasbaar en filtert deeltjes tot 0,3 micrometer. Het systeem zou 99,97% van deze deeltjes moeten filteren. Dat hebben we hier tijdens de review natuurlijk niet kunnen testen, maar duidelijk is wel dat er geen stof uit komt. We hebben dan ook een test gedaan met rook. Hoewel niet alle geurdeeltjes werden afgevangen, werden alle andere zichtbare deeltjes wel afgevangen. Indrukwekkend.

Met de introductie van de V7 en V8 kwam Dyson al met een slimmere manier om het stofreservoir te legen. Met de nieuwe positionering moet je wel de zuigaccessoire verwijderen voor je het reservoir leegt. Daar staat tegenover dat het nu nog gemakkelijker gaat en dat er nog meer stof in kan. Handig omdat de accuduur ook een flink stuk is opgerekt.

Geluid

Natuurlijk maakt een stofzuiger lawaai, ook deze Dyson Cyclone V10 Absolute. Door de motor tussen de filters te plaatsen en andere slimme ideeën in het ontwerp te stoppen, is het niet hinderlijk hard. Prima gedaan dus.

Accessoires: borstels

Tussen de accessoires vinden we natuurlijk de basics. De kierenzuiger, de afstofborstel voor bijvoorbeeld lamellen en de combinatie-accessoire. Die laatste is onder anderen heel handig voor toetsenborden. Gebruik je hem op tafel, zit er een stukje filt onder om krassen te voorkomen. Erg slim dus.

Accessoires: Direct aangedreven vloerzuigmond

De direct aangedreven vloerzuigmond van de Dyson Cyclone V10 Absolute bevat een eigen motor. De gemotoriseerde borstel is speciaal gemaakt voor vloerbedekking en tapijt. Het duwt zijn nylon haren in het materiaal om zo veel mogelijk stof uit het tapijt of vloerbedekking te trekken. Ook op harde vloeren kan deze gebruikt worden door de aanwezigheid van antistatische borstels… maar daar levert Dyson iets veel fijners voor mee.

Met een muntje is deze vloerzuigmond open te maken om haren en ander lastig vuil te verwijderen.

Accessoires: Dyson Fluffy

Hij wordt eigenlijk niet echt meer zo genoemd, maar de naam is top. De fluffy is de gemotoriseerde borstel met een zachte roller. Een soort microvezeldoek die op hoge snelheid de vloeren letterlijk poetst. Zelfs voegen worden bij onze tests goed schoon met deze borstel. De borstel zelf kan trouwens in de wasmachine wanneer deze sterk vervuild is. Ook hier maak je de borstel eenvoudig open met een muntje.

Accessoires: Gemotoriseerde mini borstel

De Dyson Cyclone V10 Absolute komt ook met de gemotoriseerde miniborstel. Die kennen we onder anderen nog van de V6 Mattress. Daarin werd hij gebruikt om huidschilvers, stofmijt en andere rotzooi uit matrassen te zuigen. Ook met deze kan het, maar deze borstel is vooral heel lekker voor gebruik in de auto. Hij schrobt al het vuil van de bekleding.

Zuigen met de Dyson Cyclone V10 Absolute

Maar hoe voelt het nou om te zuigen met de Dyson Cyclone V10 Absolute? Qua gewicht valt het best mee. 2.68KG weegt het ding. Niet veel anders dan de vorige versie. Ook qua balans voelt het allemaal aardig gelijk aan. Vertrouwd dus.

Zoals ik aangaf, is de laagste stand doorgaans krachtig genoeg om vuil op te zuigen. In deze laatste stand heb je nu tot een uur gebruiksduur en dat is lang. Heel lang. Ik hou met mijn hoekwoning van twee verdiepingen nog aardig wat accuduur over wanneer ik klaar ben met zuigen.

Conclusie: Dyson Cyclone V10 Absolute

De Dyson Cyclone V10 Absolute is de krachtigste snoerloze stofzuiger van het merk tot nu toe… en stiekem is die kracht helemaal niet nodig. Het is vooral de veel langere accuduur en het extra comfort van het stofreservoir dat mij als fan van het systeem enorm pleziert. Ja, de Dyson V10 generatie is wederom een sterke stap voorwaarts.

Dyson Cyclone V10 Absolute kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

  1. Helaas heb ik een heel negatieve ervaring met de Dyson. Aanhoudend moet je de filter schoonmaken en die moet dan 24 uur drogen. Een monnikenklus want als je het niet helemaal toptop doet is er weer een storing. Ook qua zuigkracht ben ik absoluut ontevreden. Al met al vind ik het een totale miskoop. Nog nooit zo’n dure stofzuiger gehad en nog nooit zo’n slechte ook.

  2. Heb nog nooit zo’n slechte stofzuiger gehad echt drama, je kan niet eens een keuken voledig stofzuigen is die alweer leeg. Nooit meer een dyson en nog prijzig ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.