Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V6 Mattress

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemotoriseerde borstel verricht wonderen
  • HEPA filter lijkt hard nodig gezien het enorm fijne vuil uit matrassen
  • Lekker stil in gebruik
  • Gemakkelijk schoon te maken

THE BAD

  • Geen laadstation, een gemis in gebruikscomfort

Welke zooi slaap ik in. Mijn eerste reactie na het zien van het wit/grijze stof dat uit mijn zwarte matras komt na de eerste behandeling met de Dyson V6 Mattress. Bah, wat ben ik blij met deze ervaring…

Wat leeft er in mijn matras

Maar eerst even de reden dat je matrassen goed moet onderhouden. Na twee jaar heb je ruim 5.000 uur geslapen. Als je geen hardcore gamer bent tenminste. Als je een beetje gezond bent, ben je zo’n 200 liter zweet verloren. Daarnaast heb je ruim 3 kilo aan huidschilfers in de matras achtergelaten. Oké, een deel adem je in, valt eruit etc. Maar het gros wrijf je er toch echt lekker in. Daarnaast leven er na twee jaar 1.434.825 huisstofmijten in jouw matras.

Mijn matras is vijf jaar oud. Ik heb er inmiddels 495 liter zweet in gepompt, 7,2 kilo aan huidschilfers aan verloren en geef als het goed is 3.574.903 huisstofmijten gratis onderdak. Het algemeen advies is om een matras na 8 jaar te vervangen. Ik krijg daar eerlijk gezegd nu al wel interesse in.

Zelf uitrekenen wat er aan huisstofmijten en lichaamssappen in jouw matras zitten? Check deze tool.

Unboxing

In de basis is de Dyson V6 Mattress natuurlijk gewoon een Dyson V6 snoerloze stofzuiger met een aangepaste accessoirelijst en aangepaste kleuren. Als accessoires krijg je het gemotoriseerde miniborstel opzetstuk dat nu voor matrassen wordt gebruikt, de combinatieaccessoire en de kierenzuiger.

Wat echt mist is het laadstation dat bij de V6 snoerloze stofzuigers met stofzuigerbuis wordt meegeleverd. Het is een simpele plastic beugel die het gebruikscomfort van de Dyson V6 Mattress enorm zou verhogen.

Design

Zoals gezegd is de Dyson V6 Mattress vooral een variant op de bestaande Dyson V6 series. Het wit met groene plastic valt echt enorm op en geeft de machine een zeer steriel uiterlijk. Ik neem je even door de belangrijkste designfeatures heen.

2 Tier Radial Cyclone

De Het transparante stofreservoir is uiteraard zakloos door de root cyclone technologie bovenin de machine. Met behulp van cyclonen worden de kleinste vuildeeltjes uit de inkomende lucht geslingerd welke dan onderin de machine terechtkomen. De Dyson V6 Mattress heeft twee ringen met deze filters.

https://www.youtube.com/watch?v=bhLAHzBvbLw

HEPA Filter

_V6_HEPA_HEPAAan de achterkant zit nog een extra filter dat niet in alle Dyson V6 stofzuigers aanwezig is. Het gaat om een HEPA filter. Een dubbel filter achter de motor die de uitgaande lucht nog eens filtert zodat je geen fijnstof (huismijten, huidschilfers etc) inademt wanneer je jouw matras aan het reinigen bent. Dyson garandeert dat de lucht die uit het filter komt schoner is dan de lucht die je normaal inademt.

Kierenzuiger

De kierenzuiger zit al sinds het begin in het assortiment voor de snoerloze stofzuigers en kruimelzuigers van Dyson. De smalle spleet levert een flinke zuigkracht.

Combinatie accessoire

De combinatieaccessoire is al meer een volumezuiger. Leuk detail is dat je een borstel naar voren kan schuiven en dat is weer handig voor toetsenborden.

Gemotoriseerde matrasborstel

De echte innovatie zit hem in de gemotoriseerde matrasborstel. Oké, deze kennen we ook al een tijdje als de ‘Gemotoriseerde miniborstel’ van de DC43H, DC45 Animalpro en V6 Trigger+. Hetzelfde ding, ander kleurtje. Heb je al zo’n borstel, mag je daarmee natuurlijk ook gewoon los op het matras 😉

_V6_MotorisedMattressTool_V6_Mattress_Motorized_Mattress_toolHet bijzondere aan de gemotoriseerde matrasborstel van de Dyson V6 Mattress is dat deze een zeer groot vacuüm weet te creëren terwijl de gemotoriseerde borstels vuil losvegen van het matras. Hierdoor reinig je tot enkele centimeters in de matras terwijl je het oppervlak extra grondig aanpakt.

Met deze borstel- en zuigtechniek haal je stofmijt, maar ook huidschilfers en andere allergenen los van het matras en dat is gewoon vies! De eerste keer dat ik de Dyson V6 Mattress over een matras haalde schrok ik letterlijk van het wit/grijze fijnstof dat los kwam van de matras en dit maakte me ook blij dat de Dyson V6 Mattress van een HEPA filter is voorzien. Ik ken me bijna niet voorstellen dat de root cyclone techniek in staat is om echt alle fijne deeltjes te filteren. Per zuigbeurt op een matras, haalde ik er zo’n 5/6 gram aan vuil uit. Iedere keer weer.

Nu is het wel zo dat je voor een optimale reiniging van het matras de Dyson V6 Mattress in MAX modus moet zetten en dan wordt de machine ook echt wel flink warm. Twee matrassen in één keer grondig reinigen zit er ook echt niet in. De thermische beveiliging van de Dyson V6 Mattress treedt dan in mijn geval in actie en zorgt ervoor dat de Dyson V6 Mattress even wat afkoeltijd krijgt. Het is immers zwaar werk om diep in de matras te zuigen.

Gebruiksgemak

Ten opzichte van de Dyson V6 Fluffy, mis ik echt het laatstation om de Dyson V6 Mattress snel in op te bergen en te laden. Nu moet ik er iedere keer het stekkertje in prikken en dat is irritant. Want dat doe ik niet altijd en dan is hij soms leeg. Daarnaast is het laadstation voorzien van twee openingen om accessoires in op te bergen waardoor je de hele set mooi bij elkaar kan houden. Een klein stukje plastic dat het gebruikscomfort enorm verhoogt.

_V6_MattressBin_V6_Mattress_Bin_EmptyingVerder is de Dyson V6 Mattress gewoon een sterke V6 stofzuiger zoals we die eerder al hebben leren kennen. Naast de slaapkamer gebruik ik de Dyson V6 Mattress ook in de auto. Ook hier moeten de stoffen zittingen immers schoon. Daarnaast kan ik met de accessoires van de Dyson V6 Mattress letterlijk ieder hoekje van de auto schoon zuigen.

Schoonmaken

De Dyson V6 Mattress is natuurlijk zakloos, maar moet je soms wel even schoonmaken. Het centrale stoffilter is gewoon onder de koude kraan te reinigen. Een groot deel van de machine is ook zo uit elkaar te trekken en onder de kraan schoon te spoelen. Ideaal.

Conclusie

De Dyson V6 Mattress voelt ergens een beetje als een marketingtruck. De hele Dyson V6 Mattress is samengesteld uit onderdelen die je bij andere uitvoeringen van de V6 ook krijgt. Het is de samenstelling waar de kracht in zit. Evenals het gebruik dat Dyson nu onderstreept. Ik heb nog nooit serieus nagedacht over het reinigen van mijn matras, maar het staat nu iedere maand op de kalender. Wel zo fris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.