GadgetGear.nl
NordVPN op een Smartphone

Mobiele privacy, de vergeten beveiliging

Wanneer het aankomt op het beveiligen van onze persoonlijke computers en laptops zijn we bewust en voorzichtig. Iedereen heeft wel een antivirusprogramma op zijn computer geïnstalleerd, en de meeste mensen gaan zelfs een stapje verder met andere vormen van beveiliging. Niemand wil immers ten prooi vallen aan identiteitsfraude, skimming of andere vormen van inbreuk of diefstal.

Minder veilig met mobiel

Wanneer het aankomt op ons mobiel echter, lijkt deze voorzichtigheid en veiligheid bijna volledig weg te vallen. Op ieder soort openbaar Wi-Fi netwerk loggen we zonder na te denken in en over het algemeen nemen we niet één maatregel om onze betalingsgegevens en identiteit mobiel te beschermen. Dit kan uiteraard zorgen voor vervelende gevolgen wanneer je via je mobiel onverwachts door criminelen wordt verrast. Lees daarom de volgende tips om ervoor te zorgen dat je identiteit, programma’s en gegevens ook mobiel optimaal beschermd worden.

1.     Neem een VPN voor je mobiel

Net zoals je om je identiteit te beschermen dan wel verbergen een VPN voor je computer kunt nemen, kan je ook voor je mobiel een VPN installeren. Een VPN op je mobiel zorgt ervoor dat je veilig onderweg kunt blijven browsen – ook wanneer je gebruik maakt van een ander netwerk – zonder dat derden zomaar jouw identiteit kunnen inzien. Veel bedrijven kijken namelijk mee naar je surfgedrag, zodat ze op die manier een soort profiel kunnen schetsen van wat voor consument je bent en op basis daarvan worden er gerichte marketingcampagnes opgezet. Een VPN beschermt je daartegen. NordVPN is een makkelijke optie, deze aanbieder biedt een intuïtief makkelijk bruikbare VPN voor zowel Android als iPhone met beveiliging van het hoogste niveau. Een ander fijn voordeel is dat je dankzij een dergelijke VPN ook in andere landen met online restricties tóch sites als Facebook en Instagram kan bezoeken!

2.     Neem een antivirus scanner voor je mobiel

Wanneer het aankomt op mobiele beveiliging zijn de stappen die je kan nemen vrijwel parallel aan de maatregelen die je voor je computer zou kunnen nemen. Met steeds geavanceerdere software die voor mobiel gebruik ontworpen wordt, komen helaas ook steeds slimmere virussen en Trojaanse paarden kijken. Wanneer je mobiel geïnfecteerd wordt met een dergelijk programma is dat bijzonder hinderlijk. Geen zorgen, net zoals bij je computer kan je ook voor je mobiel een antivirusprogramma installeren. Dit programma scant je mobiel op de aanwezigheid van malafide software en blokkeert de programma’s voordat ze de kans krijgen om schade aan te richten. In je app of play-store kan je talloze gratis apps vinden om je te helpen, maar de betaalde versies bieden vaak een betere of meer uitgebreide service.

3.     Gebruik de mogelijkheden van je telefoon!

Mocht je van twee-stappen autorisatie gebruik kunnen maken, doe dit dan! Zo maak je het bijna onmogelijk voor cybercriminelen om op je accounts in te breken. Sommige telefoons zijn nóg geavanceerder, en geven zelfs de mogelijkheid tot het inloggen met je vingerafdruk of zelfs met gezichtsherkenning. Het zorgt ervoor dat beveiliging van je telefoon echt een “persoonlijk” ding wordt: wie je telefoon in bezit krijgt kan niet meer inloggen, en na een bepaald aantal keer verkeerd inloggen is het toestel onbruikbaar voor degene die hem in handen heeft. Extra tip: zorg dus dat je de data altijd extern bewaard!

Mede mogelijk gemaakt door NordVPN.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.