Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Wat zijn; GPS, Glonass, Baidou, Galileo en QZSS

Als we het over navigatie hebben via de smartphone of een TomTom, dan hebben we het doorgaans over GPS. Dat was zo ongeveer het eerste satellietsysteem voor plaatsbepaling. Maar er is nog heel veel meer.

GPS of A-GPS

A-GPS staat voor Assisted GPS. Daarbij wordr de GPS plaatsbepaling ondersteund met data vanuit het mobiele netwerk. Hierdoor gaat de initiële plaatsbepaling een stuk sneller dan wanneer je alleen GPS zou gebruiken. A-GPS is dus ook alleen mogelijk op met het telefoonnetwerk verbonden apparaten. Denk daarbij niet alleen aan smartphones, maar ook TomTom systemen met een eSIM.

Glonass

Glonass is de Russische tegenhanger van GPS. Het Glonass netwerk omvat 24 satellieten die om de aarde draaien. Daarvan zijn er 3 op standy om in te springen bij problemen.

Galileo

Galileo is voor ons Europeanen het belangrijkste systeem. Omdat het van ons Europeanen is. Onze overheden hebben de controle over Galileo. Het systeem wordt beheerd door de ESA. Het is nog steeds het grootste ruimteproject ooit. Ook landen buiten Europa werkten mee. China investeerde 230 miljoen euro in ‘ons’ netwerkje, maar bouwde toch haar eigen systeem. Galileo omvat nu zo’n 30 satellieten. Galileo kan tot op 20CM nauwkeurig plaatsbepalen.

Beidou of BDS

Ze kwamen relatief laat op de markt, maar inmiddels heeft China ook een eigen netwerk van navigatiesatellieten. In tegenstelling tot systemen als GPS, Glonass en Galileo, draaien de satellieten van Baidou stationair om de aarde. Dat wil zeggen dat ze met dezelfde snelheid draaien en dus op hun plek blijven. Zo zijn er minder satellieten nodig. Ze bedekken India en China volledig en delen van omringende landen.

QZSS

QZSS lijkt de laatste toevoeging te zijn, al zijn de Chinezen al bezig met een opvolger voor Beidou. Ook deze satellieten draaien in een baan om de aarde. Echter bestaat het netwerk van de Japanners maar over drie satellieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.