Review: Honor Play (Android voor gamers)

Er zijn verschillende merken die echte gaming smartphones in de markt hebben gezet. Honor is de laatste toevoeging met de Honor Play. De high-end chipset van Huawei van vorig jaar met snel geheugen en GPU Turbo.

GPU Turbo

En dat zet het totaal aantal smartphones met GPU Turbo meteen op twee. GPU Turbo is een geoptimaliseerde softwarelaag die Huawei voor Honor ontwikkelde op basis van haar chipset. Deze zorgt voor een hogere performance. De Honor 10 was de eerste met deze tech voor gamers, maar is een klein stukje duurder. Kun je dan niet beter die Honor 10 halen? Voor allerdaags gebruik heeft de Honor 10 zeker voordelen, maar de Honor Play heeft een aantal voordelen die voor een gamer waarschijnlijk zwaarder tellen.

Unboxing

Maar eerst, wat zit er in de doos. Natuurlijk de Honor Play. Met een screenprotector op het display. En een siliconen backcover. Die hoef je dus niet meer te kopen. Er zit ook een headset in, maar die zal niet iedereen even interessant vinden. Verder krijg je een SIM pin, USB SperCharge lader en USB-C kabel. Overcompleet, zoals we van Honor gewend zijn. Top!

Design

Het eerste grote verschil tussen de Honor 10 en de Honor Play zit hem in het ontwerp. De Honor Play is van achteren van metaal. Dit heeft een positief effect op de prijs (lager) en helpt uiteraard iets in de koeling van de chipset. Metaal geleidt immers warmte beter dan glas.

Display

Aan de voorkant zien we ook een iets groter display (6,3 inch) in een ware 19:9 verhouding. Opnieuw met een inkeping. In het gros van de games krijg je dus meer pixels in de breedte en dat kan voordelen opleveren. De pixeldichtheid is met 409 pixels per inch heel netjes. Je krijgt namelijk een resolutie van 2340×1080 pixels.

Chipset en performance

De kracht van de Honor Play wordt geput uit dezelfde HiSilicon Kirin 970 chipset die ook in de Honor 10, Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei Mate 10 en Huawei Mate 10 Pro zit. High-end dus. De directe concurrent voor de bekende Qualcomm Snapdragon 835.

De chipset draait op een 8-core processor met vier 2,36 GHz CPU’s en vier 1,84GHz CPU’s. Belangrijker is echter de Mali-G72 MP12 GPU. Die zorgt voor de graphics in games. Deze krijgt dus ook GPU Turbo mee van Honor. Onze uitvoering bezit 4GB aan werkgeheugen, maar er zijn ook modellen met 6GB. En ook dat is wel zo lekker bij het gamen. Heb je extra opslagruimte nodig, is het goed om te weten dat je in dit toestel ook een microSD kaart kunt plaatsen. In onze uitvoering beschikten we over 64GB aan opslagruimte.

Qua prestaties ontlopen de Honor Play en Honor 10 elkaar echter nauwelijks. In de API Overhead test komt de Honor 10 een stuk beter uit de bus. Maar in alle tests voor gaming, scoort de Honor Play toch echt hoger. De Honor Play scoort in AnTuTu zelfs een stuk hoger dan de Razer Phone die op 179.377 punten blijft steken.

Force Feedback

Inderdaad. Na jaren is er een smartphone die echt haar best doet om je een ware force feedback ervaring mee te geven. Honor’s aanpassingen aan Android zorgen ervoor dat de smartphone ontploffingen, schoten etc kan herkennen. Op basis hiervan voel je patronen in de trillingen. Deze moeten de game ervaring een stuk intenser maken. Hoewel dit niet in iedere game even goed gaat, werkt het toch wel heel prettig.

Audio

De audiofiel en de gamer liggen niet ver uit elkaar. Waar de audiofiel alle details in muziek wilt horen, wilt een gamer vooral de tegenstander aan horen komen. En dat kan heel goed met de DSP van Honor. Zelfs wanneer je bluetooth gebruikt. Want er is ondersteuning voor aptX HD.

Android

Honor levert de Honor Play netjes met Android 8.1 en EMUI 8.1. EMUI staat voor Emotion UI en is de grafische schil die Honor en Huawei over Android gieten. Hier zit ook de GPU Turbo van Honor in verwerkt. Deze activeer je door games via de Gaming Suite te starten. Zoals altijd bevat EMUI veel bloathware, maar dit is steeds gemakkelijker te verwijderen.

Besparingen

Waar zitten de besparingen voor deze Android smartphone? Ten eerste ligt de Honor Play niet in de traditionele winkelschappen. Slechts enkele webshops voeren de smartphone. Honor heeft zo min mogelijk schakels tussen jou en het merk zitten. Maar dat is de business kant.

In het toestel zit natuurlijk een flinke besparing in de body. Daarnaast maakt de chipset gebruik van USB 2.0 wat net even wat langzamer is. Ook is het een chipset die Huawei zelf ontwikkeld en dat is een flinke besparing op de kosten.

Accuduur

Wanneer je met de Honor Play games via de gaming suite start, gaan alle remmen los en brandt je letterlijk door de accu heen. Doe je dit niet, dan heeft de royale 3.750mAh accu een uithoudingsvermogen van ruim een dag. Met de meegeleverde SuperCharger zit het toestel in ruim een uur weer helemaal vol.

Camera’s

De camera’s van de Honor Play zijn duidelijk niet zo indrukwekend als die van, bijvoorbeeld, de Honor 10. Het zijn eche goed-weer camera’s. Overdag in het zonnetje maak je echt de mooiste foto’s. Maar zodra het licht verdwijnt… dan wordt het al snel een ander verhaal. Moeite met focus, veel beeldruis etc. Hier heeft Honor duidelijk wat geld bespaard.

Maar wil je echt creatief worden om een foto te redden? Dat kan dan weer wel met de Honor 10. De chipset is in staat om foto’s in RAW formaat weg te schrijven. Dan kun je met een app als Photoshop nog behoorlijk leuke dingen doen.

Ga je filmen, dan zijn de camera’s ook prima. Filmen in 4K behoort tot de mogelijkheden op 30 frames per seconde. Bovendien krijg je de keuze of je het ouderwetse H.264 of het nieuwe H.265 gebruikt om beelden op te slaan. Die laatste levert een betere kwaliteit op, maar niet alle apps kunnen die afspelen.

Conclusie: Honor Play

Honor heeft als doel een laag geprijsde gaming phone in de markt te zetten en heeft duidelijk de focus op de gamer gelegd. Dit levert een gaming phone op die presteert waar hij moet presteren en op alle andere vlakken gewoon prima is. Kijken we naar de prijs, dan is de Honor Play voor gamers zeker een kooptip.

Honor Play kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Hele snelle gaming prestaties
  • Eindelijk weer force feedback
  • USB-C ondersteuning
  • Filmen in 4K
  • Relatief goedkoop

THE BAD

  • Camera's laten het bij weinig licht snel afweten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Honor Play kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl