Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Mate 10 Pro (geen vlaggenschip maar een slagschip)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ontzettend mooi ontwerp
  • Goed display
  • Enorme accuduur
  • Zeer complete levering
  • Heerlijk snel
  • Zeer goede audio prestaties
  • Fantastisch met fotografie

THE BAD

  • Geen optische beeldstabilisatie
  • Geen ondersteuning voor MicroSD
  • Bloatware

Met de Huawei Mate 10 zien we één van de weinige vlaggenschepen die qua formaat kan concurreren met de Galaxy Note 8. Alleen dat fijne pennetje mist, maar daar kunnen we ook best wel zonder.

Unboxing

Wanneer je de doos van de Huawei Mate 10 Pro opent, weet je al meteen dat je met het luxepaardje van de fabrikant van doen hebt. Alles voor een succesvolle start is aanwezig. Van de fijne SuperCharge lader tot aan een eerste hoesje. De screenprotector zit er standaard al op. Ideaal. Wat in het filmpje niet was opgevallen is dat de meegeleverde oordopjes een USB-C aansluiting hebben. Een verloopkabeltje van USB-C naar 3,5mm audio zit er ook niet bij.

Design

Hoewel er op technisch gebied een aantal punten te noemen zijn waar Samsung beduidend beter scoort, mag je het Huawei Design team niet onderschatten. De Huawei Mate 10 Pro komt zakelijker over met meer oog voor detail en ligt toch net nog wat beter in de hand. Misschien helpt het ook niet mee dat het design bij Samsung nu al drie generaties lang nauwelijks is gewijzigd. Hoe dan ook, het design is echt top.

Nu de achterkant glanzend is, is dit wel een magneet voor vingerafdrukken geworden. Net als bij andere smartphones met een dergelijke achterkant. Dat meegeleverde hoesje is dus geen overbodige luxe en… dat hoesje is een waar compliment voor het design. Als het er niet bij zat, zou ik het erbij kopen. Netjes en mooi.

Display

Net als bij Samsung, heeft Huawei er voor gekozen het display zo dicht mogelijk op de zijkanten te leggen. Ook de boven- en onderrand zijn versmald. Ruimte genoeg voor speakers en sensoren, maar toch een veel verfijnder uiterlijk.

Het display is met 6 inch lekker groot. Sterker nog, het display is groter dan dat van de Huawei Mate 9 terwijl het toestel qua uiterlijke formaten wel degelijk is gekrompen. Daarnaast heeft Huawei gekozen voor een 18:9 display. Deze beeldverhouding is erg prettig bij het multitasken.

De resolutie van het display ligt op 2.160 x 1.080 pixels. Daarmee heeft Huawei voor een +-2K display gekozen in plaats van de 4K displays die we in veel concurrerende modellen tegenkomen. Huawei heeft het vlaggenschip ingelegd met een AMOLED display wat ook bij zonlicht gewoon heel goed werkt. Daarnaast is het lekker vol van contrast, dus de kleuren spatten er vanaf. Zeker wanneer je HDR10 films kijkt is dat werkelijk heerlijk.

Audio

Hoewel hij nog aanwezig is op de kleinere Huawei Mate 10, is de audio aansluiting op de Mate 10 Pro geschrapt. Echt goed te begrijpen is dat niet. Ruimte zou geen argument mogen zijn. Je moet dus een USB-C hoofdtelefoon, converter of bluetooth hoofdtelefoon aanschaffen. Daarmee legt Huawei je dus wat beperkingen op.

De chipset van de Huawei Mate 10 Pro staat het wel toe hi-res muziek te luisteren. Het toestel kan tot 32-bit aan. De ingebouwde DAC en DSP van de Huawei Mate 10 Pro maken indruk. Bovendien kun je als draadloze luisteraar gebruik maken van aptX HD.

De meegeleverde oordopjes van Huawei zijn duidelijk geïnspireerd op die van Apple.

Chipset en benchmarks

Huawei heeft de Mate 10 Pro ingelegd met haar nieuwe Kirin 970 chipset. Deze debuteert echt in dit toestel daar de Huawei P10 het nog moest doen met de Kirin 960 uit de Mate 9.

De processor bestaat uit een 4x 2.4GHz processor en een 4×1.8GHz processor in combinatie met een Mali-G72 MP12 GPU. Hoewel de Mali GPU’s doorgaans niet de kracht hebben van de Adreno’s die we in de Qualcomm chipsets zien, kunnen ontwikkelaars daar doorgaans wel beter mee werken. Hoewel de benchmarks wat lager uitvallen voor gamers, zijn games doorgaans beter geoptimaliseerd, dus presteren ze beter en sneller. Dat je ook nog een royale 6GB aan werkgeheugen hebt werkt ongetwijfeld ook mee (128GB model) ;-).

We hebben het 128GB model getest (er is ook een 64GB model met 4GB werkgeheugen). Dit is een enorme sloot aan opslagruimte, maar met 4K video-opnamen kan deze toch vlot vollopen. Helaas is het niet mogelijk een micro-SD slot bij te plaatsen. Ga je data verplaatsen via de USB-C aansluiting, krijg je wel de snelheid van USB 3.1. Lekker!

Qua locatiebepaling biedt de chipset ondersteuning voor A-GPS (VS), GLONASS (RU) en BDS (CN). Opvallende afwezige is Galileo (EU). Qua snelheid en nauwkeurigheid maakt het geen schokkend verschil, maar het is wel een besparing die Huawei doorvoert, die we niet bij een merk als OnePlus zien.

Android

Huawei levert de Huawei Mate 10 Pro uit met Android 8 Oreo. Je krijgt dus meteen de nieuwste Android features en de nieuwste versie van EMUI. EMIU staat voor Emotion UI, de grafische laag die Huawei over het OS heen legt. EMUI is alweer bij versie 8.0 aanbeland.

Helaas propt Huawei met haar EMUI ook de nodige bloatware op het toestel. Denk aan een app van booking.com. Nu Huawei geen prijsvechter is, mogen dit soort praktijken echt wel achterwegen worden gelaten.

EMUI komt met een breed pallet aan thema’s. Die doen allemaal erg Chinees aan. Het ontbreekt aan strakke, westelijke designs. Zonde, want het toestel ziet er alles behalve typisch Chinees uit. Ook zijn er wat andere kleine details in EMUI die nog wat rommelig kunnen ogen.

Huawei belooft de Android versie van deze smartphone minimaal anderhalf jaar te onderhouden. Dus anderhalf jaar lang mag je updates verwachten. Op het moment van schrijven is de update van 6 november de laatste die beschikbaar is.

Real-time vertalen

Één van de grote features voor deze zakelijke telefoon is de mogelijkheid direct teksten te kunnen vertalen. Daarbij is ook ondersteuning voor gesproken taal. Je kunt gesprekken dus live vertalen. Deze technologie komt deels van Microsoft. Het systeem ondersteunt momenteel Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Portugees, Russisch, Spaans en verschillende varianten Chinees. Overige talen kunnen alleen op basis van tekst vertaald worden, dus niet op basis van audio. Hoewel Huawei de feature sterk naar voren laat komen op haar website, gaat het gewoon om de translate.it app van Microsoft die je op ieder toestel kunt downloaden.

Camera’s

De nieuwe Kirin 970 chipset brengt AI met zich mee. Het fijne daarvan zien we terug in de intelligentie van de camera app. Die is veel beter in het herkennen van het soort foto dat je gaat nemen en past zich daar prima op aan. Huawei loopt met deze techniek een stukje in op de concurrentie.

De dubbele camera van de Huawei Mate 10 Pro is ontwikkeld door Leica. Huawei heeft inmiddels een aardig aandeel in het bedrijf genomen en dat is niet vreemd. De opstelling met een 12 megapixel kleurencamera en een 20 megapixel monochrome camera levert nog altijd prachtige plaatjes op. Ook fotografie in zwart-wit gaat buitengewoon goed. Het lijkt erop dat de technologie sinds mijn avonturen met de Mate 9 flink vooruit is gegaan. Bovendien krijg je laser-autofocus op dit toestel wat heel prettig werkt.

Het is ook mogelijk met vage achtergronden te werken, maar dit blijft vooral een softwarematig gebeuren en gaat zeker bij haarlijnen nog weleens de fout in.

We zijn ook bezig met een filmpje waarin je de kwaliteit van de camera’s kunt beoordelen. Doordat Huawei al gebruik maakt van de h.265 codec, hebben we deze nog niet klaar op het moment dat de review live zetten hebben we nog vele uren te converteren. Er is nog steeds vrijwel geen software die het bewerken van deze video’s kan ondersteunen.

Wat we je al wel kunnen vertellen is dat de 4K beelden mooi scherp zijn. Daar staat wel tegenover dat de beeldstabilisatie enorm beperkt is. In deze prijsklasse zien we veel betere beeldstabilisatie.

Voorop krijg je 8 megapixels van Huawei. Een enkele camera en inderdaad, gezichtsherkenning ontbreekt nog in het toestel.

RAW fotografie

Het mooie van Huawei’s samenwerking met Leica is dat het bedrijf redelijk vroeg was met de ondersteuning voor RAW fotografie. Iets waar ik nog steeds de Mate 9 regelmatig voor oppak. Adobe is de grootste software leverancier voor iedereen die RAW verwerkt.

Adobe heeft als missie de lenskarakteristieken van iedere RAW fotograferende camera vast te leggen. Opvallend genoeg kent Adobe anno 2018 nog steeds alleen de profielen van de Huawei Nexus 6P. Gelukkig lijkt de lensafwijking zo minimaal dat correcties niet of nauwelijks nodig zijn. En dat is dan weer een complimentje waard.

Accuduur

Qua accuduur lijkt Huawei vooraan te lopen. Met 4.000mAh is de accu van de Huawei Mate 10 Pro één van de grootste in de markt. Een beetje zuinig aan doen leidt tot twee dagen gebruiksduur. In combinatie met de Huawei Supercharge lader zit het toestel met een half uur laden half vol.

Vingerafdruksensor

Biometrische identificatie is mogelijk via de vingerafdruksensor op de achterkant. Huawei is traditioneel enorm sterk op dit gebied. Bovendien laat de nieuwe veiligheidschip op de chipset het toe de vingerafdrukken beter te beveiligen. Een mooie stap vooruit.

De uitdager: Samsung Galaxy Note 8

Prijstechnisch is Samsung dé grote uitdager voor de Huawei Mate 10 Pro. Qua prijs en formaat krijg je voor een paar tientjes meer de Samsung Galaxy Note 8. Dan krijg je dat mooie gebogen display, maar ook veel minder opslagruimte en iets minder geheugen. Qua snelheid ontlopen de twee elkaar nauwelijks. De grootste winst zijn de stylus en de optische beeldstabilisatie van de camera. Daar staat tegenover dat de Mate gewoon mooiere foto’s schiet, een langere accuduur heeft en wat goedkoper is. Maar… bij Samsung krijg je minder bloatware en ondersteuning voor aptX.

De uitdager: OnePlus 5T

Uit het eigen China komt misschien wel de grootste uitdager. Met eveneens 128GB aan opslagruimte en 2GB meer werkgeheugen klopt de OnePlus 5T op de deur. Deze heeft de volledige Qualcomm Snapdragon 835 chipset met de snellere Adreno GPU. Hij komt met hetzelfde display en ziet er van voor hetzelfde uit. De achterkant is veel minder fancy afgewerkt en de camera is minder sterk dan die van de Mate 10. Maar… honderden euro’s prijsverschil.

Conclusie Huawei Mate 10 Pro

Sinds de Huawei Mate 9 lijkt Huawei sterk genoeg in de Europese markt om geen prijsvechter meer te hoeven zijn. Qua design helemaal terecht. In de tijd dat Huawei een prijsvechter was haalde het winst uit slimme bezuinigingen en samenwerkingen om net die paar euro’s extra in de zak te houden.

Nu de toestellen een stuk duurder zijn zien we dit nog steeds. Een irritant booking.com app, geen gezichtsherkenning, optische beeldstabilisatie. Hoewel de Huawei Mate 10 Pro een prachtig apparaat is geworden, liggen Chinese concurrenten als OnePlus, Sharp, Xiaomi en Hisense op de loer om het stokje over te nemen. Huawei heeft immers laten zien hoe je het doet in Europa. In die zin is de adviesprijs van €799 voor deze smartphone in onze ogen te hoog, maar het is wel de mooiste smartphone van 2017 met misschien wel de beste camera voor fotografie.

Huawei Mate 10 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.