Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Honor 10, de mooiste Android van 2018?

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer compleet geleverd
  • Sterke prestaties op de chipset
  • GPU Turbo werkt erg goed
  • Toestel reageert zeer snel
  • Veel aandacht voor de details in het ontwerp

THE BAD

Hij neemt het op tegen de OnePlus 5T qua specs, maar tegen alles qua looks. De Honor 10 is de mooiste Android smartphone die we dit jaar hebben getest en is veel meer dan alleen maar mooi.

Unboxing

In de unboxing geen verrassingen. Honor (dochtermerk van Huawei) verpakt haar vlaggenschip in een prachtig wit doosje. Daarin een snellader, USB-C kabel, documentatie, een simtool en een headset. Er zit al een screenprotector op en Honor levert ook een transparante backcover mee. Overcompleet dus, zoals we van het merk zijn gaan verwachten.

Design

Qua design zijn de vlaggenschepen van Honor veelal de vlaggenschepen van Huawei zonder Leica camera. In grote lijnen zou je de Honor 10 op deze manier kunnen vergelijken met de Huawei P20. Maar toch zijn er grote verschillen in het design.

Het eerste dat opvalt, is dat Honor (aan de achterkant) niet het horizontale design van de P20-lijn heeft overgenomen. Het logo is midden-onder geplaatst, waar we het gewend zijn. Maar…

De glazen achterkant is echt prachtig bewerkt. Wij hebben de lichtblauwe variant en zijn compleet onder de indruk van de lichtbreking. Het patroon op de meegeleverde doorzichtige case brengt daar zelfs nog meer diepgang in.

Ook het lichtblauwe metalen frame helpt het totale design liften. Ook hier weer aandacht voor detail.

Wat buitengewoon fijn is, is dat de Honor 10 een 3,5mm audio aansluiting aan boord heeft. Je kunt dus gewoon een analoge headset blijven gebruiken.

Display

En dan de voorkant. Met de vingerafdrukscanner, geïntegreerd in het glazen paneel. Mooi onder het IPS LCD display van 5,84 inch. Overigens heeft Honor hier ook voor een display met inkeping gekozen. Met name de rand onder het display is wat groter.

Opvallend is dat het display van de Honor 10 wat meer pixels heeft dan het display van de Huawei P20. Je krijgt nu 1080×2280 pixels op een ware 19:9 ratio.

In de volle zon is het display van de Honor 10 wat minder contrastrijk dan dat van de Huawei P20, maar toch nog enorm goed bruikbaar.

Geluidservaring

Audiofielen worden helemaal gelukkig van de Honor 10. Niet alleen kun je een bedrade headset gebruiken, het toestel kan tot 32-bit hi-res audiobestanden afspelen op een heel fijn klinkende DAC. Ga je toch draadloos, is er ondersteuning voor aptX en aptX HD. Met name bij aptX HD is het verlies aan detail in geluid nihil.

De Honor 10 bevat zelf natuurlijk ook een setje speakers. Deze klinken goed, maar niet uitzonderlijk voor het prijspunt.

Prestaties

De Honor 10 draait op de HiSilicon Kirin 970 chipset. Deze debuteerde vorig jaar met de Huawei Mate 10 Pro. De chipset is de directe tegenhanger voor de Qualcomm SnapDragon 835 en de Samsung Exynos 8895 die in de Galaxy S8 en Galaxy Note8 te vinden waren. Net als Samsung, is Huawei dus in staat haar eigen chipsets te maken en dat levert een flink prijsvoordeel op. De prestaties van de drie chipsets wijken wel iets van elkaar af, maar in de praktijk merk je daar niet zo gek veel van.

Zeker niet met de Honor 10, die het toch direct zal opnemen met OnePlus, al is het maar de 5T. Dit is de reden dat Honor versies heeft met maximaal 128GB opslagruimte en 8GB werkgeheugen in de GT uitvoering. De variant die wij testen is de 128GB/4GB variant.

In de praktijk levert de chipset een hele fijne gebruikservaring op. Zelfs met Android Oreo, laat de smartphone zien dat de chipset van vorig jaar, nog steeds haar mannetje staat. Zelfs vlotte gezichtsherkenning is geen enkel probleem, laat staan het spelen van intensieve games als Fortnite.

Waar de chipset op bezuinigd is de datasnelheid via de USB-C poort. De aansluiting zegt immers niets over het protocol erachter. De Honor maakt nog gebruik van USB 2.0 en niet het snelle 3.1. Ga je dus 4K films schieten, zal het oversturen van de bestanden wel wat tijd kosten.

Draadloos

Draadloos krijg je ook alle gemakken van het Honor vlaggenschip. Zo beschikt de Honor 10 over Bluetooth 4.2 met ondersteuning voor zowel A2DP als aptX HD. Dual-band WiFi, A-GPS, Glonass en Galileo zijn aanwezig voor plaatsbepaling, er is ondersteuning voor NFC en infrarood.

Android

Honor levert de Honor 10 uit met Android 8.1 Oreo en EMUI 8.1. EMUI staat voor de eigen grafische schil die Honor/Huawei over de Android omgeving heen plaatst. Van origine ontwikkeld om de iOS beleving te benaderen, maar iniddels ook te gebruiken met een app drawer.

EMUI bevat een enorme suite aan eigen apps. Die camera app is daarvan de belangrijkste. Deze is zeer volledig, maar daar komen we later op terug. Verder vinden we vooral veel handige apps en Game Suite. Die laatste is eigenlijk een laag tussen de game en het toestel. Met behulp van GPU Turbo gooit deze de prestaties van de GPU omhoog (wat wel extra accuverbruik oplevert). Bovendien wordt de smartphone in een soort niet-storen modus geplaatst zodat je ongestoord kunt gamen.

Wat verder opvalt is dat ons recensie exemplaar vrij weinig bloatware bevat.

Camera

De honor 10 is een dual-camera smartphone. Waar de Huawei vlaggenschepen allemaal Leica camera’s meekrijgen, moet Honor het zonder de sublieme Leica technologie doen. Toch laat het merk zien zonder Leica ook opvallende prestaties neer te kunnen zetten.

Zo combineert de Honor 10 op de achterzijde een 16 megapixel RGB beeldsensor met een 24 megapixel BW beeldsensor. Die BW sensor zorgt feitelijk voor de contrasten en de details terwijl de RGB sensor de foto inkleurt. Een stukje technologie die in de eerste generatie Leica camera’s van Huawei werd toegepast. Het zal je niet verbazen dat we echt prachtige zwart-wit plaatjes vastleggen en dat de camera in kleur ook zeer goed weet te presteren.

Voor krijg je van Honor nog een dikke 24 megapixel camera voor selfies. Daarbij moet ik wel zeggen dat de resolutie voor video aan de voorkant wat beperkt is. Voor film je met slechts 720p terwijl je met de camera achterop ook 4K beelden kunt schieten. Je kunt zelf kiezen tussen ondersteuning voor H.264 en H.265. Dat laatste vindt niet alle videosoftware fijn, maar is van hogere kwaliteit en levert veel kleinere bestanden op. Onze tip is altijd om even een proefopname te maken en te kijken of je die bewerken kunt. En nee, Adobe blijkt niet de heilige graal. Ook die hebben hier moeite mee.

Accuduur

Met 3.400 mAh is de accu van de Honor 10 fors. We kunnen er ruim een dag goed gebruik van maken. Met de Huawei SuperCharge technologie die erin zit, kun je het toestel in 24 minuten 50% opladen. De adapter is meegeleverd met het toestel, dus dat is heel netjes.

Conclusie: Honor 10

De Honor 10 is eigenlijk de Huawei P20 waarbij de duurste features zijn vervangen om de prijs omlaag te brengen. Zo ontbreekt het aan camera stabilisatie en is deze zeker niet waterdicht. Maar dat levert wel een toptoestel voor een lage prijs op. En de chipset… voor Honor/Huawei is dit vooralsnog het snelste dat je kunt krijgen. Dit is echt waar voor je geld.

Honor 10 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.