Review: Skagen Jorn, hybride smartwatch

Apple, Withings, Pebble, Fitbit, Garmin, TomTom, Samsung en ga zo maar door. Inmiddels zijn er ontelbare merken en modellen slimme horloges. Hoewel er nog veel mensen in de traditionele horloge industrie niet geloven in slimme horloges, begint de massa het slimme horloge te omarmen. Als stappenteller, berichtgever of gewoon om meer tijdzones te zien. De Fossil groep heeft diverse hippe merken waaronder Diesel, DKNY, Armani, Adidas maar ook het Deense horlogemerk Skagen. Dit stijlvolle merk heeft zogenaamde hybride horloges. Een traditionele wijzerplaat met verborgen slimme functie. Wij testen de Jorn.

De eerste slimme horloges moesten elke dag aan de lader. Om gek van te worden. Naast een dikke kast is vooral de energiehonger van de slimme horloges een domper. Zo zijn wij verliefd geworden in 2014 op de Withings Activité. Een horloge met traditionele wijzerplaat, maar met ingebouwde stappenteller en slaapmeter. Door vibratie kon de Activité ook dienen als alarm of notificatie. Het merk is inmiddels overgenomen door Nokia en onze review unit is overleden.

Hybride; traditioneel van buiten, hyper modern van binnen

Dit jaar kwam Skagen met diverse modellen op de markt die ons qua functionaliteit veel deden denken aan het Activité horloge. Op het eerste gezicht een traditioneel horloge. Het merk Skagen heeft diverse modellen die allemaal even strak als dun zijn. Echt Scandinavisch strak en toch stoer. Wij hebben een paar weken de Jorn mogen gebruiken ter test. Allereerst is het erg prettig om niet meer dagelijks of om de paar dagen het horloge te moeten opladen. De Jorn moet dik een half jaar op een goedkope knoopcelbatterij batterij (CR2412 ) kunnen werken. In het binnenwerk is een bewegingssensor. Deze meet de stappen en indien geweest ook de slaap. Wanneer je de Skagen app opstart, synchroniseert het horloge de opgeslagen informatie en ben je op de hoogte van jouw inspanningen. De knoppen aan de zijkant zijn ook programmeerbaar. Iets wat het Avtivité horloge niet kan. Daar zit zelfs niet één knop op. Nee de Jorn heeft drie knoppen die je met verschillende functie kan instellen. Bijvoorbeeld het tonen met de wijzers hoeveel stappen je hebt gelopen; een andere tijdzone; tonen van alarmtijd en bedienen van muziek of camera. Het Jorn horloge heeft ook een vibratie mogelijkheid. Wij vinden die eigenlijk iets te zacht. Met het Activité horloge merkten we ook dat de batterijduur erg bekort wordt door veel gebruik van vibratie notificaties. Dat zal bij de Jorn niet anders zijn.

Stappenteller

De gezondheidsinformatie die de Jorn verzameld lijkt accuraat en is in lijn met andere horloges. Wij hebben een tijdje met twee horloges gelopen om de metingen te vergelijken. Niets vreemds te bemerken. Het zou ons niets verbazen als het binnenwerk inmiddels een standaard component is wat meer horlogemakers zullen gaan toepassen. Vergeleken met het Activité horloge heeft het Skagen Jorn horloge heel veel meer mogelijkheden. Enkel het Activité horloge wat nu onder Nokia valt, toont altijd met een aparte wijze het actuele behaalde percentage van de gezondheidsdoelstelling. Dat bleek in de praktijk erg goed voor motivatie en mis je op de Jorn. Je gaat immers niets steeds in de app kijken wat de status is. Het model Hagen van Skagen heeft die percentage wijzer wel op de wijzerplaat. Overigens ook een erg mooi model. De app van Skagen is er fraai, functioneel en werkt zonder problemen op iOS en Android.

Conclusie

Skagen is een prachtmerk met heel veel keus qua design en kleur. Het Jorn horloge is een kwaliteit horloge wat ook nog eens technisch prima bij de tijd is. Geen beeldscherm met allerlei meldingen, maar wel het gemak van ingebouwde stappenteller zonder dat je met een schreeuwend sporthorloge loopt dat telkens aan de lader moet. De Jorn is een erg leuk kerstgeschenk. Helaas is onze test unit weer retour kerstman in Denemarken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Skagen Jorn, hybride smartwatch”

 1. Bedankt voor je review. Hier heb ik wat aan ik ben 78 en vindt die andere sport horloges zo lelijk.
  Al die toeters en bellen eraan dat hoef ik ook niet.Precies wat ik wil.
  Met vriendelijke groet Jannette

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • mooi ontwerp
 • degelijke afwerking
 • goede sensoren
 • programmeerbare knoppen
 • batterij duur

THE BAD

 • ontbreken status wijzer
 • beperkt spatwaterdicht
Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram