Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: TomTom Adventurer GPS sport horloge

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • eenvoudige in bediening
  • complete informatie
  • draagcomfort
  • kruimelpad functie
  • accu duur
  • waterdicht
  • veel updates

THE BAD

  • enkel zwart of oranje bandje
  • gewijzigde backlight activatie niet optioneel

Drie jaar geleden testten wij het eerste sporthorloge van TomTom. Als gebruiker van de Garmin Forerunner waren we onder de indruk van de eenvoud van het TomTom sport horloge. In het ontwerp van die eenvoud waren wel wat functies gesneuveld in het TomTom ontwerp. Sindsdien heeft TomTom jaarlijks een nieuwe versie geïntroduceerd. Eerst met actieve hartslag meting, daarna met muziek en nu met hoogte meting en extra mogelijkheden voor de bergsporter. Wintersport of wandelen het maakt niet uit. En eigenlijk zijn we na de eerste wandelingen er van overtuigd dat de Adventurer voor meer doelgroepen interessant is.

De TomTom Adventurer heeft eigenlijk alles wat je van een modern sporthorloge mag verwachten; GPS, sensoren voor hartslag en koppelmogelijkheden met fietssensoren. TomTom biedt al sinds de Spark ook muziekmogelijkheden. Zo’n 500 nummers kan je in het horloge opslaan en draadloos afspelen. Nieuw in de Adventurer zijn de mogelijkheden voor trailrunning, (berg)wandelen, skiën en snowboarden. De sensoren meten nu ook de hoogte en het kompas helpt bij het vinden van een route. Het ingebouwde kruimelpad is superhandig. Je ziet een grafische weergave van de afgelegde route. Niet alleen in de bergen fijn, maar ook in een vreemde stad.

Bekend terrein

Wie nog niet bekend is met de TomTom sport horloges zal verrast zijn door de aandacht die is gestoken in vooral alles eenvoudig te houden. De tijdaanduiding als horloge is lekker groot. De GPS sensor is tevens de bedieningsknop. Aan de vier zijdes is de knop in te drukken om door de menu’s te scrollen. De Adventurer heeft fysiek vrijwel dezelfde afmetingen als de andere recente Sports horloges van TomTom. Dat is echt dunner en lichter dan de eerste versie van nog maar drie jaar geleden. De kast van de Adventurer is wel iets anders dan die van de Spark. Bandjes kan je dus niet met andere modellen uitwisselen. De Adventurer biedt de keuze tussen een zwart of oranje bandje. TomTom verstaat de kunst om steeds weer een andere feature in een nieuw model voor een nieuwe doelgroep toe te voegen. Als TomTom sports gebruiker blijf je bij nieuwe versie op bekend terrein en krijg je er steeds nieuwe mogelijkheden bij. Wie weet is een volgende versie de GlobeTrotter. Die is dan in staat om meer tijdzones te tonen als horloge. Dat is namelijk de enige functie die we met de Adventurer nog missen.

Adventurer

De hartmeting, afgelegde afstand, verstreken tijd en dergelijke info kende we al van de eerdere Sports modellen. Ook konden we al na afloop na synchronisatie de hoogte analyseren in relatie tot bijvoorbeeld hartslag. Nieuw is echter dat met de Adventurer tijdens het sporten de hoogte direct zichtbaar is. Een ingebouwd kompas biedt uitkomst wanneer je de weg wilt vinden. Dit kompas maakt het mogelijk dat het horloge een grafisch kaartje van de afgelegde route kan tonen. Super handig. Ook is de hellingshoek en stijging/daling te zien op het display. Wij kregen het review exemplaar net nadat de wintersportliften gesloten zijn. Jammer dus. Als fanatieke wintersporters kunnen we niet wachten tot we de Adventurer bij skiën kunnen testen. Waarschijnlijk kunnen we dan eindelijk gedag zeggen tegen de accuvretende ski app Ski-tracks. De andere Sports horloges van TomTom kunnen wel een skidag vastleggen, maar de info wordt deels verstoord door liftgebruik en de accu is net te beperkt. Beide punten heeft TomTom opgelost. Ingebouwde intelligentie detecteert wanneer je in een lift zit en zal de accu bespaard worden. De dikkere accu maakt het mogelijk om 11 uur actieve sport aan één stuk te meten. Voor wandelaar met mindere fluctuaties in metingen is zelfs 24 uur mogelijk zonder opladen. Het enige minpuntje wat we in de Adventurer kunnen benoemen is de nieuwe manier om het backlight te activeren. Bij eerdere modellen was dat met twee vingers op het scherm mogelijk. Voor wintersporters is dat niet handig. Dus moet je nu met je hele hand(schoen) het scherm afdekken. Je ziet dan echter niet of het licht geactiveerd wordt. Een volle twee seconden is voldoende, maar in de praktijk doe je nu langer je hand op het scherm dan nodig. Dat kan midden in de actie net iets te lang zijn.

Conclusie

De Adventurer is zonder twijfel ons favoriete model van TomTom. Wandelen, hardlopen, fietsen maar ook bergsporten zijn nu te meten. Het horloge is comfortabel en het display biedt alle info die je echt nodig hebt. Ook voor wie op reis gaat naar onbekende gebieden is de Adventurer een aanrader. Dat geldt voor niet alleen voor ruige gebieden, maar zeker ook voor city trips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.