Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Guardo Cam 360 met 4.5 sterren.

The Good
  • Full HD in 60 frames per seconde
  • Zeer gemakkelijk in gebruik
  • Veel meegeleverde software
The Bad
  • Voor- en achterkant zijn van stevige materialen, maar de bovenkant is wel erg krasgevoelig. Voor de functie maakt dat overigens niet uit.


Filmen in 360 lijkt nog een dure onderneming, maar het Belgische Guardo lijkt klaar om de markt te bestormen. Opvallend genoeg met een camera die direct de aanval opent op de Ricoh Theta S en de Nikon KeyMission 360.

Unboxing

Het concept van Guardo lijkt goed aan te slaan. Niet alleen een camera wegzetten voor een concurrerende prijs, maar deze meteen aanvullen met een bult accessoires. Met de Guardo Action Cam One wist het merk deze al in een mooi koffertje op te leveren. Met deze Guardo Cam 360 en de Action Cam 4 heeft het bedrijf gekozen voor een luxe reiskoffer waar alle accessoires in gaan.

Zoals je van het merk mag verwachten, is de koffer meteen tot de rand afgevuld met accessoires. Onder deze accessoires zitten onder anderen een kleiner tasje dat precies om de camera past en een klein statief dat iets weg heeft van de bekende GorillaPod statieven. Handig en flexibel.

Design

Qua design is de Guardo Cam 360 niet heel bijzonder. Wie de markt een beetje kent weet dat dezelfde behuizing ook door andere camerafabrikanten wordt ingezet. De glazen lenzen en een deel van de elektronica en software zijn wel echt Guardo’s eigen product. Hierdoor oefent het merk toch invloed uit op de uiteindelijke beeldkwaliteit van de camera.

De voor- en achterkant van de camera zijn zeer stevig opgebouwd. De ‘band’ die rondom loopt en het display zijn wat zachter qua materiaal. Tijdens het testen heeft de camera een flinke val gemaakt zonder behuizing met als resultaat flinke krassen bovenop. De lenzen hebben de val netjes overleefd.

Ga je filmen, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de kijker als eerst ziet wanneer het filmpje start. Hiervoor heeft Guardo heel handig een pijltje op de voorkant gezet ;-).

Guardo software

Hoewel je met Windows 10 en de creators update moeiteloos 360 filmpjes kunt afspelen, levert Guardo toch eigen software mee. Dit is niet voor niets. Wil je de filmpjes goed weergeven op jouw computer of op YouTube / Facebook, moet je ze nog even converteren. Dit doet de software voor je. In de handleiding staat dit stap voor stap beschreven.

Wil je video’s gaan monteren, zorg dan dat je ze eerst converteert. Daarna kun je ze gewoon als Full HD film knippen en plakken in jouw favoriete software. Daarna laat je nog even deze injector software van YouTube wat metadata inschieten en jouw montage is klaar voor gebruik.

De Full HD beelden worden opgeslagen in H.264 formaat. Vrijwel alle bewerkingssoftware kan hiermee overweg.

Beeldkwaliteit

4K op een fatsoenlijke framerate is nog niet mogelijk bij dit soort goedkope / kleine camera’s. Dat is echt een illusie. Dat laat ook Nikon zien, wat toch echt een topmerk is. Je zit dus nog even aan Full HD vast en al die pixels moeten in alle richtingen om je heen worden verdeeld. Dan hou je dus nog iets minder over in het gebied van de video dat je aan het bekijken bent.

Qua framerate zit het helemaal goed. Het soepele beeld van 60 frames per seconde geeft al veel meer de illusie van een scherp beeld dan bijvoorbeeld de 25 frames per seconde die een Pentax Theta S behaalt. Dit komt mede door het gebruik van twee 8 megapixel CMOS True HD 360 beeldsensoren. En dan is er nog de kwaliteit van de twee lenzen. Met een lichtgevoeligheid van F/2.0 en een asferische lens die bestaat uit 7 elementen zet de Guardo Cam 360 gewoon een heel net plaatje neer.

De camera bezit zelf over lenscorrectiesoftware die er voor zorgt dat jouw uiteindelijke video nog zo natuurlijk mogelijk eruit ziet. Daarnaast is er ook een digitale beeldstabilisator, maar die presteert niet beter dan wat we in de gemiddelde smartphone tegenkomen.

Hieronder zie je een demo video die we zelf hebben gemonteerd. Zet YouTube wel even op Full HD om de video optimaal te ervaren.

Guardo App

De Guardo Cam 360 is een actioncam met WiFi, dus is er een Guardo App. Met de app kun je live door de ogen van deze camera kijken in 360. Ik kon tot 18 meter van de camera vandaan komen voor het signaal onwerkbaar werd.

Accuduur

De Guardo Cam 360 heeft zo’n 5 uur nodig om volledig opgeladen te worden. Daarna kun je er maximaal 2 uur mee filmen. Gebruik je ook WiFi, loopt dit terug naar een uurtje. Door de compacte behuizing is het ditmaal niet mogelijk om met meerdere accu’s te werken, maar met een powerbank valt de accuduur nog bijna een uur te rekken. Het laden gaat immers minder snel dan het ontladen.

Micro-SD kaart kiezen

Welke Micro-SD kaart kun je nu het gebruiken in combinatie met deze Guardo Cam 360? Guardo beveelt zelf een Class 10 kaart aan. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat dit over de schrijfsnelheid van de kaart gaat. Fabrikanten mogen zelf kiezen of ze de leessnelheid of de schrijfsnelheid gebruiken voor deze class aanduiding. En een hoge leessnelheid is goedkoper om te behalen dan een hoge schrijfsnelheid. Koop je een kaart met een UHSI aanduiding, kun je er redelijk zeker van zijn dat deze de class 10 op schrijven behaalt. UHS is namelijk gebaseerd op de schrijfsnelheid en UHSI staat daarin gelijk aan Class 10 (behalve dat het een andere standaard is).

De reden dat deze snelheid zo belangrijk is, zit hem in de 60 frames per seconde die de camera behalen kan. Een normale Full HD opname van 25~30 frames past qua snelheid prima op een Class 4 kaart, maar nu heb je twee keer zoveel frames te verwerken.

Guardo Cam 360 vs. Ricoh Theta S

Laten we eerlijk zijn, wie nu nog een Ricoh Theta S koopt voor een bedrag hoger dan de Guardo Cam 360 heeft geld teveel. De Theta S en de nieuwere Theta SC komen niet verder dan 30 frames per seconde op dezelfde Full HD resolutie die de Guardo aan kan. Alleen de Guardo schiet twee keer zoveel frames per seconde en heeft dus een vloeiender beeld.

Guardo Cam 360 vs. Nikon KeyMission 360

Onze Albert heeft even met de Nikon KeyMission 360 gespeeld, maar vond het beeld niet goed genoeg om tijd te steken in een volwaardige review van de 360-graden actioncam van Nikon. De veel duurdere actioncam kan dan wel op 4K filmen, dat is beperkt tot 25 frames per seconde. Niet heel bruikbaar als je een mooi filmpje wilt. Zet je de Nikon KeyMission 360 terug naar Full HD, schiet hij op even veel beelden per seconde en grofweg dezelfde beeldkwaliteit.

Conclusie Guardo Cam 360

Het filmen van 360 beelden in 4K is nog ver weg voor ons als gewone gebruiker. Zelfs Nikon doet een dappere poging, maar kan geen kwaliteit neerzetten waar je echt wat aan hebt. Dus dan gaat het erom wie het beste plaatje uit de beschikbare pixels trekt. En dan zien we dat de Nikon en de Guardo elkaar nauwelijks ontlopen. Nemen we dan in gedachten dat de prijs relatief laag ligt en het pakket accessoires enorm breed is, zien we hier opnieuw een hele sterke camera.

Beschikbaarheid

De Guardo Cam 360 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.