Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Guardo Action Cam 4 met 4.5 sterren.

The Good
  • Strak beeld op 4K
  • Full HD in 60 frames per seconde
  • Ook prima prestaties op druilerige dagen
  • Overcomplete levering
The Bad
  • Microfoon is relatief zacht


Het Vlaamse Guardo was er vroeg bij op de markt voor de actioncams, maar opvolgers van de eerste twee modellen lieten even op zich wachten. Inmiddels zijn ze er. De Action Cam 360 en de Action Cam 4. Die laatste beoordelen we vandaag. De 360 zijn we nog volop mee aan het spelen ;-).

Unboxing

Met de Action Cam One maakte Guardo al een hele slag qua verpakken van haar actioncams. Na een revisie van het model begon Guardo die in een mooi tasje uit te leveren zodat je de camera en belangrijkste accessoires altijd netjes opgeruimd met je mee neemt. In deze nieuwe cameralijn zet Guardo dit voort en lijkt ook het formaat van de tasjes gestandaardiseerd. Zo kun je jouw collectie Guardo camera’s netjes bijhouden.

Zoals je in de Unboxing Review ziet, is de uitlevering weer meer dan compleet. Je krijgt verschillende mounts en 3M stickers om de camera aan helmen, snowboards en andere objecten te plakken. Daarnaast krijg je veel verloopstukjes en een polemount waarmee de camera op bijvoorbeeld een fiets gezet kan worden.

Qua behuizingen krijg je een onderwaterbehuizing meegeleverd inclusief barndoor voor wanneer spatwaterdicht voldoende is, maar je nog wel goed geluid wenst. Nieuw is een zwarte behuizing die eigenlijk vooral de randen en hoeken bescherming biedt en een lenskapje. Bovendien is het mogelijk om twee camera’s in één koffertje op te bergen en dat is dan weer handig wanneer je op vakantie gaat en heel gericht in gaat pakken.

Specs

De Guardo Action Cam 4 is uitgerust met een glazen lens met een beeldhoek van 170 graden. Achter deze lens zit een 16,3 megapixel Exmor R CMOS sensor van Sony met een lichtgevoeligheid van 1/2.3. Het optiek van de lens heeft een lichtgevoeligheid van F/2.5 en bestaat uit 7 asferische lenzen en infrarood filter. Digitale beeldstabilisatie is aanwezig door de grote beeldsensor ten opzichte van de naar voerhouding kleinere 4K resolutie waarop je maximaal werkt. Guardo voert vanuit de hardware al lenscorrecties uit op de opgenomen beelden. De camera kan maximaal met 64GB microSD kaarten overweg.

Design

Qua design heeft de Action Cam lijn met deze camera weer een aardige sprong gemaakt. De voorplaat is afgewerkt met een rubber-feel coating terwijl de rest van de camera zoveel mogelijk van metaal is gemaakt. Uiteraard zodat het gros van de body als heatsync kan functioneren om zo de elektronica in de camera te koelen.

Achterop zit een 2 inch display om het beeld te previewen. De kijkhoek van dit display is behoorlijk beperkt waardoor je bij het kijken van bovenaf of van onder andere contrasten ziet dan hij daadwerkelijk filmt. Is dit van belang, kun je beter de WiFi verbinding gebruiken om te previewen. Er zijn voldoende LED’s om zowel voor als achter en boven duidelijk te zien dat de camera aan het opnemen is.

 

Bediening

De knoppen zijn groot en daardoor goed op de tast te gebruiken. Om te navigeren door de menu’s moet je ze even leren kennen, maar dan gaat ook dat goed. Functies als het scherm omkeren en het nemen van foto’s zijn versneld beschikbaar.

Via de meegeleverde RF afstandsbediening is het mogelijk om om afstand de camera video’s en foto’s te laten schieten. Deze zit aan een fijne polsband en mag gewoon mee het water in. Wel zo handig. Ook in de auto trouwens. Door gebruik te maken van RF, hoeft de camera ook niet langer in het zichtveld te zijn.

Daarnaast is het nog mogelijk om de Guardo Action Cam 4 te bedienen via de smartphone app. Dit gaat over een WiFi verbinding. Deze mogelijkheid geeft je ook veel gemakkelijker toegang tot alle instellingen op de camera. De belangrijkste hiervan is de witbalans. Die staat standaard op auto. Zeker wanneer je met meerdere camera’s werkt of op verschillende momenten gaat filmen, wil je dit niet. Dan wil je één witbalans en pas je dat in jouw video software gewoon aan. Tip van onze kant ;-).

Aansluitingen

De camera heeft een micro-HDMI uitgang zodat je deze direct op een TV kunt aansluiten. Daarnaast is de USB poort niet alleen te gebruiken om één van de twee meegeleverde accu’s te laden, maar ook om de camera als cardreader te gebruiken en data van de kaart over te zetten. Houdt er dan wel rekening mee dat de camera een USB 2.0 interface gebruikt. Zeker bij grotere 4K opnamen is het interessanter om gewoon een USB 3.0 card-reader te gebruiken.

Waterdicht

Guardo levert een waterdichte behuizing mee die geschikt is om de camera 50 meter de diepte mee in te nemen. Moet deze alleen stof/spatwaterdicht van voren zijn, is er ook een barndoor meegeleverd. Dan blijft de microfoon ook open.

Beschermend frame

Nieuw is het beschermende frame dat Guardo mee levert met de Action Cam 4. Dit frame biedt extra val- en stootbescherming zonder dat je een laag doorzichtig plastic voor de lens krijgt. Een simpele en toch slimme accessoire.

Accessoires, mounts etc

Naast de berg aan accessoires die Guardo standaard al meelevert, is er een wereld aan mounts van Guardo, maar ook van andere merken die je kunt gebruiken. Je kunt traditionele statieven met een 1/4 schroefmaat gebruiken, maar ook alles dat zich een GoPro mount noemt. Alleen als het om specifieke behuizingen gaat moet je natuurlijk die kopen die specifiek voor de Guardo Action Cam 4 zijn gemaakt.

Dashcam

De Guardo Action Cam 4 is ook als dashcam te gebruiken. Je kunt hem met een zuignap (niet meegeleverd) aan de voorruit hangen. Wanneer de camera spanning krijgt vanuit het dashboard, zal deze meteen in dashcam modus schakelen. Wel moet je zelf nog even in het menu het beeld omkeren.

Accuduur

Wanneer we met WiFi aan filmen, vreet dit natuurlijk behoorlijk wat stroom. Ook een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding. We komen dan niet veel verder dan een uur gebruik. Zetten we WiFi uit, spoelt de camera zonder problemen 2,5 uur aan video bij elkaar. Een accu heeft 2 tot 4 uur laadtijd nodig en heeft een capaciteit van 1.200mAh. Vergeet je hem uit te zetten, gaat hij na een minuut zelf op stand-by om stroomverbruik te besparen. Na vijf minuten schakelt hij zich helemaal uit.

Effecten

Vanuit de camera is ook met effecten te filmen. Natuurlijk zijn er vele kleurfilters. Van zwart-wit tot sephia. Ook kun je in slow-motion filmen en met een timelapse. Timelapse heeft een maximale interval van een minuut.

Beeldkwaliteit

We beginnen even met de fotomodus. Foto’s worden geschoten in maximaal 16 megapixels. Daarbij krijg je bestanden van ongeveer 6MB. De voorbeeldfoto’s zijn niet briljant, maar laten goed het verschil zien op zowel een zonnige, als een grijze dag. Ook laten ze zien dat de camera eigenlijk best goed overweg kan met het voorkomen van bewegingsonscherpte. Hier zie je echt de kracht van de Exmor R technologie van Sony die in de Guardo Action Cam 4 ligt.

Qua video’s heb ik twee testvideo’s opgenomen waarvan je er maar één kunt zien. En wel de FHD video. De 4K video moet nog gemonteerd worden, maar zowel Adobé Premiere Pro als Premiere Elements waarmee ik werk kunnen niet met de 4K bestanden overweg. Guardo gebruikt namelijk de H.264 encoding standaard en die is eigenlijk gemaakt voor Full HD. En de Adobé software is wat strikter dan Windows dat de bestanden wel gewoon afspeelt.

De videobeelden zijn tijdens een druilerige dag geschoten. Het enige dat echt opvalt is de compensatie voor tegenlicht. Je ziet aan het begin van de video dat de camera daar echt wel wat moeite mee heeft. In deze positie was ik niet in staat om het beeld te controleren. Met iets bijdraaien (heb ik in de 4K versie gedaan) komt het wel goed. Ga je de camera in de auto gebruiken, is dit een puntje van aandacht. Bij regulier outdoor gebruik kom je nauwelijks in dit soort situaties. Zou ik me dus geen zorgen over maken.

Wat ook jammer is, is dat YouTube het beeld terugbrengt naar 25 frames per seconde. Één van de sterke features is namelijk dat je in Full HD kunt filmen met 60 frames per seconde. En dat levert een heel strak plaatje op. De beelden op mijn computer zijn dus vloeiender dan wat je in de preview video ziet. Wanneer ik een programma heb gevonden om de 4K beelden aan elkaar te zetten, zal ik deze alsnog uploaden. Die zijn echt heel fijn van kwaliteit.

Conclusie Guardo Action Cam 4

Guardo weet opnieuw te overtuigen met een camera die relatief goedkoop in de markt te vinden zal zijn. Een zeer overcomplete levering, beeldtechnologie van Sony en een sterke lens maken dit een sterke uitdager voor bijvoorbeeld de GoPro Hero 4. Alleen het volume van de microfoon is wat beperkt, maar verder is er niets dat tegenvalt.

2 REACTIES

  1. Hoi,

    Ik ben aan het twijfelen om deze camera aan te schaffen voor bij het duiken. Hebben jullie ook ervaring met onderwater filmen met deze camera? Bedankt 😀

    • Wat belangrijk is bij het duiken, is om ook even kleurfilters te kopen. Die biedt Guardo ook aan in haar shop als ik me niet vergis. Deze heb je nodig door de extreme hoeveelheid blauw licht onderwater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.