Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ricoh Theta S (sferische camera)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Bijzonder gemakkelijk en snel sferische foto's en video's schieten
  • Prima accuduur
  • Goede fotokwaliteit

THE BAD

  • Software loopt niet vlekkeloos onder Windows 10
  • Bewerken van video's is echt een hele klus
  • App ecosysteem is ook bij deze tweede generatie niet compleet

Foto’s in 360, video’s in 360 en zelfs livestreamen in 360. De Theta S kan het allemaal, maar de techniek is zo nieuw dat er nog wel wat ruwe randjes aanzitten. Lees over ons avontuur met misschien wel de meest interessante camera van dit moment.

Unboxing

We kregen een enigszins incomplete verpakking van de Ricoh Theta S, dus we hebben geen unboxing video voor je gemaakt. Waar je vanuit mag gaan is de aanwezigheid van een handleiding, een hoesje en een micro-USB kabeltje.

Design

De Ricoh Theta S is een stokje met twee lenzen die je vasthoudt of op een statief zet. Wanneer hij op statief staat, zijn alle aansluitingen onbereikbaar. Aan een powerbank hangen tijdens het schieten van foto’s en video’s is er dus niet bij. Al met al is de camera lekker compact.

Specs

De Theta S is door Ricoh voorzien van 8GB aan interne opslagruimte. Het is niet mogelijk om een micro-SD kaartje te plaatsen. Op volle resolutie schat Ricoh dat je er 65 minuten aan video op kwijt kan, maar niet in één keer. Bestanden mogen niet groter zijn dan 4GB en dat bereik je met 25 minuten al. Wij konden op een enkele acculading met WiFi aan zo’n 40 minuten filmen. Zonder WiFi zal dit een stuk langer zijn.

Beeldkwaliteit

De Ricoh Theta S heeft aan beide kanten een cameralens met een bereik van net iets meer dan 180-graden. Deze overlap gebruikt de Ricoh Theta S om de beelden netjes aan elkaar te kunnen zetten. Beide lenzen schijnen met behulp van prisma’s op dezelfde beeldsensor. Ondanks de constructie met prisma’s blijft de lichtgevoeligheid wel op een nette F/2.0. De lenzen zijn scherp vanaf 10CM tot oneindig. De lenzen bestaan beiden uit 6 groepen met in totaal 7 lenselementen.

De 1/2.3 CMOS beeldsensor heeft voor video’s een resolutie van 1920x1080p en een ISO bereik van 100-1.600. Met andere woorden, hij filmt op Full HD. Je moet wel in gedachten nemen dat het daadwerkelijke beeld uit twee cirkels met de nodige tussenruimte bestaat. Vanuit die data extrapoleert de Ricoh Theta S app de uiteindelijke Full HD video. Hier worden pixels dus kunstmatig opgerekt. Bedenk je dan ook nog eens dat deze Full HD video informatie van de hele omgeving bevat en je weet dat jouw video’s nooit superscherp zullen zijn.

Is de beeldsensor dan zo beperkt dat we zo weinig pixels overhouden om een video mee te maken? Zeker niet. Waarschijnlijk zit het in de beeldprocessor. Wanneer je de camera in fotomodus gebruikt is er namelijk een resolutie die gelijk staat aan 14 megapixels.

De foto’s van de Theta S zijn dan ook heerlijk scherp, maar het is lastig om die aan jou te laten zien. Er is geen gemakkelijke manier om deze te delen. We hebben ze wel beschikbaar op deze Funda advertentie. Echter knalt Funda er wel een hoop compressie overheen waardoor veel van de scherpte verdwenen is.

Audiokwaliteit

Bovenop de Ricoh Theta S lijken twee microfoons te zitten. Helaas zijn deze relatief ongevoelig. We hebben het geluid voor onze demo video echt flink omhoog moeten gooien om hoorbaar te zijn. Een externe microfoon behoort niet tot de mogelijkheden. Is geluid belangrijk voor je, moet je dus eigenlijk een losse opname maken en deze later terugmonteren in de video. Een hele klus en echt niet onbelangrijk om in gedachte te houden.

Video’s bewerken

Voor zowel Android als iOS gebruikers heeft Ricoh een bewerkingsprogramma uitgebracht waarmee de foto’s van de Theta S bewerkt kunnen worden. Wil je de video’s bewerken, moet je toch echt een iPhone of iPad hebben. Zelfs het bewerken van video’s op een krachtige PC of Mac is niet iets waar Ricoh ondersteuning voor biedt. Voor de optimale ervaring verwacht Ricoh dus dat je er ook een iPad bij koopt ;-).

Wil je toch gewoon op een computer de video’s bewerken, hebben we natuurlijk gewoon een uitleg voor je. Ik heb dit alleen kunnen testen op een PC (klik eens wat vaker op banners), maar het zou ook moeten werken op de Mac.

Het bewerken start met het converteren van alle fragmenten die je gebruiken wil. Dit doe je via de bestaande Theta app van Ricoh. Omdat dit nogal wat tijd kost, is het handig om even naar de basis bolletjesvideos te kijken wat je wel en niet gaat gebruiken.

Heb je alle fragmenten die je gaat gebruiken geconverteerd? Mooi. Dan is het tijd om deze in jouw favoriete bewerkingsprogramma te bewerken. Sla het resultaat op als .MP4. Hierna download je deze tool van Google. Met de tool maak je een kopie van het origineel, maar injecteer je metadata die voor YouTube kenbaar maakt dat het om een sferische video gaat. Zonder deze metadata werkt het gewoon niet omdat je in YouTube niet zelf kan aangeven dat het een sferische video is.

Let er ook op dat YouTube één van de weinige manieren is om jouw Theta S video aan anderen te laten zien. De Theta S app zal in veel gevallen jouw bewerkte video namelijk niet accepteren. Ook niet wanneer je de metadata via Google’s tool er terug in hebt gezet.

Conclusie

Ik kan wel lopen emmeren op de resolutie van de Ricoh Theta S, maar echt slecht is deze camera niet. Het is één van de gemakkelijkste en meest betaalbare manieren om video’s in 360 te filmen. Het gaat pas fout wanneer je video’s wil bewerken. Ricoh heeft ook tijdens de release van deze tweede generatie Theta camera’s het softwarepakket niet af. Ricoh heeft nu nog een technologische voorsprong, maar de concurrenten komen eraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.