Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

3 tips voor het vastleggen van actiefoto’s

Kun je redelijk goed met een camera overweg? Dan denk je misschien dat het niet zo lastig is om actiefoto’s te maken. Toch is het een stuk lastiger dan de meeste mensen vooraf denken. Als je voor het eerst actiefoto’s gaat maken, moet je er niet raar van opkijken als de foto’s wazig zijn. Het is namelijk lastig om een scherpe actiefoto te maken. Heb je al verwoede pogingen gedaan, maar lukt het je niet om actiefoto’s vast te leggen? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk drie  tips voor het maken van actiefoto’s op een rijtje.

1. Gebruik een geschikte camera
Dit lijk misschien een open deur, maar uit ervaring weten we dat veel mensen een verkeerde camera gebruiken om actiefoto’s vast te leggen. Zo is het met een standaard digitale camera bijvoorbeeld een uitdaging om scherpe actiefoto’s te maken. Met een spiegelreflexcamera of andere professionele fotocamera’s is dit een stuk makkelijker. Daarnaast wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van een drone om actiefoto’s vast te leggen. Het voordeel van deze camera is dat je hem zelf kunt bewegen, wat vaak resulteert in prachtige en bijzonder actiefoto’s. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een stabilizer of gimball voor jouw camera, waardoor deze niet alle kanten op beweegt.

Veel mensen willen foto’s maken terwijl ze een sport beoefenen. Het is alleen geen doen om een grote camera mee te nemen. Je kunt in dat geval iemand anders vragen om jou op de gevoelige plaat vast te leggen, maar dat is niet nodig als je een action camera gebruikt. Zo’n camera is uitermate geschikt voor het vastleggen van sporten als mountainbiken, surfen en skiën. Ze kunnen tegen een stootje en zijn vaak waterdicht. Het is bovendien mogelijk om ze op een helm of fiets te bevestigen, waardoor je beide handen vrij hebt. Vandaar dat deze camera’s vaak gebruikt worden tijdens het sporten.

2. Stel jouw camera goed in
Wie mooie actiefoto’s wil maken, moet dus allereerst in het bezit zijn van een geschikte camera. Dit is overigens niet de enige vereiste, want je moet jouw camera ook goed instellen. Verander je niets aan de instellingen? Verwacht dan niet dat het vastleggen van actiefoto’s je direct goed afgaat. Wat de beste instellingen zijn voor het maken van actiefoto’s verschilt per type camera. Probeer het daarom vooral zelf uit. Wijzig bijvoorbeeld de sluitertijd en kijk naar de belichting. Soms hoef je niets te wijzigen en maak je scherpe actiefoto’s door de camera op de automatische stand te laten staan.

3. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Wanneer je voor het eerst actiefoto’s gaat maken, merk je snel genoeg dat dit een vak apart is. De eerste keer is de kans groot dat je foto’s wazig zijn. Je kunt de instellingen aanpassen, maar dit biedt geen garantie voor scherpe foto’s. Het vergt namelijk nogal wat oefening om mooie actiefoto’s te kunnen maken. Lukt het even niet? Ga dan niet bij de pakken neer zitten, maar zie het als een goede leerschool. Het is vooral belangrijk om te oefenen met pannen. Hierbij volg je met de lens een voorwerp dat zich parallel aan jou verplaatst. Combineer je dit met een lange sluitertijd en oefen je regelmatig? Dan word je waarschijnlijk steeds beter in het maken van actiefoto’s. Je kunt ook altijd advies vragen aan professionals in bijvoorbeeld een camerawinkel in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.