Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Grown CressToday

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi stukje design (van voren)
  • Een simpel concept bijna perfect uitgewerkt
  • Erg handig
  • Goed assortiment cressen

THE BAD

  • In de tijd dat alles IoT is, mag de CressToday best wel 'smart' worden.

Het was begin dit jaar dé innovatie op de Horecava waar we het meest van onder de indruk waren. De Grown CressToday van een Nederlandse start-up. Een handig apparaat waarmee je zelf thuis verse cress kweekt zonder daar groende vingers voor nodig te hebben. Een essentieel onderdeel van onze keuken in Het Innovatieve Huis.

Drie edities

Er zijn drie uitvoeringen van de CressToday. Het begint met de Basic. Feitelijk is dit vooral een kweekbak zonder elektronica, maar helemaal klaar om met de Cress Pads van Grown te werken.

Dan is er de CressToday die we in deze review beoordelen. Een nette, witte kweekbak met bijbehorende verlichting en computer om de boel aan te sturen. Daarnaast is er een limited edition van RVS. Een stukje duurder, maar echt een mooi stukje design.

Unboxing

De unboxing van de Grown CressToday is niet zo gek spannend. Het pakket bestaat uit een handleiding, een ophangbeugel, het apparaat, de losse bakjes voor cressen (en bijbehorende deksels) en het waterreservoir. Bijna alles zit al in elkaar wanneer je de Grown CressToday uit elkaar haalt.

Design

De CressToday bestaat voor een groot deel uit een gebogen stuk plaatstaal dat wit is gespoten. Door keurige rondingen te maken op de hoeken en het Grown logo erin te stampen ziet het er allemaal echt enorm strak afgewerkt uit. Alleen als je van opzij kijkt, kijk je wat meer tegen de techniek van de Grown aan. Je ziet de regelcomputer, wat kabelwerk etc. Het zou mooi zijn geweest als Grown aan de zijkanten optioneel witte kappen zou leveren om de machine netjes af te kunnen werken. Maar dat is dus alleen wanneer je van opzij tegen de Grown CressToday aan kijkt.

In het bovenste deel van de CressToday zit niet alleen de computer, maar ook de groeiverlichting. Hiervoor heeft Grown een LED strip in de CressToday gezet die alleen licht uitstraalt op de frequenties die de cress nodig heeft om goed te kunnen groeien. Dit levert een mix van blauw en rood op. Dit in tegenstelling tot de verlichte kweekbak van Ikea die esthetisch verantwoord wit licht over de cress uitstraalt. Dat ziet er dus wel leuker uit, maar er gaat een hoop energie verloren.

Iets anders slims is de waterregeling van de CressToday. Alle bakjes met cress beschikken over lonten die in een waterkanaaltje onder de bakjes cress hangen. Deze zuigen continu het water naar de cress toe in het tempo waarop de cress het water ook echt kan benutten. Wederom om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Grown CressToday is nou eenmaal ontwikkeld door Hollanders, dus dan is bezuinigen op verbruik een belangrijk onderwerp.

Het water wordt aangevoerd via een eigen waterreservoir. Dit is een grote plastic flacon die door zijn gewicht op zijn plek wordt gehouden. Wanneer hij zo licht is dat hij praktisch leeg is, duwt zijn eigen veer hem naar buiten toe. Je ziet dan dat deze gevuld moet worden.

Plaatsing

Wil je het kweken echt goed doen, dan plaats je de CressToday lekker in het donker. Dat kan in een keukenkastje. Wij hebben hem in onze trapkast geplaatst, waar we alle voedselvoorraden bewaren die niet gekoeld hoeven te worden. Door de CressToday in een vrijwel altijd donkere ruimte te plaatsen, heeft de computer optimale controle over het gebruik van de LED verlichting. Zo krijg je zomer en winter een consistente kwaliteit verse cress.

Het kweken

Het kweken met de CressToday doen we met behulp van de Cress-Pad. Deze pad leg je in één van de bakjes waarna je de deksel sluit. Na twee tot vier dagen onder de gesloten deksel, mag deze er af. De zaadjes hebben dan heerlijk in een klamme omgeving gelegen en zijn in theorie netjes ontkiemd. De meeste cressen zijn met zeven dagen klaar om te eten.

Specs

De CressToday gebruikt tijdens het verlichten van de cress 11 Watt. In vergelijking tot de intensieve hoeveelheid licht die op de cress valt is het energieverbruik gering. De CressToday meet 50CM breed bij 40CM hoog en 17CM diep.

Cress Pads

Hier en daar noem ik al de Cress-Pad. Grown gaat met haar product een beetje de richting op van Nespresso en consorten. Het biedt dus een product aan en op maat gemaakte vullingen. In tegenstelling tot merken als Nespresso is er geen spraken van agressieve verdediging van haar systeem (al vervalt wel de garantie).

Je kunt met verschillende materialen zelf de pad namaken. Echter werkt dit niet altijd optimaal. Daarnaast moet je er tijd en aandacht in steken. Wanneer je bedenkt dat een Cress Pad €1,20 kost (en goedkoper is in een abonnement) is het rekensommetje voor mij al snel gemaakt. Overigens hebben wij voor onze tests gebruik gemaakt van de Cress-Pad Mix doos.

Grown gebruikt voor haar Cress-Pad houtvezel cellulose. Dit materiaal kan vocht goed opnemen en is goed doordringbaar voor de worteltjes van de cress. In tegenstelling tot bij het gebruik van aarde hoef je de Cress ook niet meer schoon te wassen na het plukken. De cellulose is tijdens de kweek ook de voedingsbodem voor de cress. Daarna mag hij mee op de composthoop.

Iedere Cress-Pad is overigens voorzien van een speciaal label. Dit kun je met een magneetje op de achterwad van de CressToday vastzetten. Door simpelweg een hokje af te vinken zie je precies hoelang je aan het kweken bent en hoelang de Cress nog moet.

Schoonmaak

We kweekten de cress op basis van zacht water dat afkomstig is van de Eco Match waterontharder. Hoewel zacht water de nodige positieve eigenschappen bevat als het gaat om de schoonmaak, adviseert Grown toch om de CressToday wekelijks even schoon te maken. De zwarte bak en alle kleine bakjes zijn allemaal vaatwasserbestendig. Mits je niet warmer wast dan 55 graden. Daarboven gaat het plastic vervormen.

Gebruikservaring

Natuurlijk zijn cressen prima zelf te kweken. Ik deed dit in mijn kleuterklasje al. Netjes achter het raam. De Cress heeft dan wel regelmatig aandacht nodig en dat is in mijn drukke leven in ieder geval een probleem. Toch sta ik veel in de keuken en hecht ik veel belang aan mooie smaken. CressToday is dan een bijzondere en mooie toevoeging in mijn keuken.

Zelf had ik geen magneetjes paraat toen ik met de Grown CressToday aan de slag ging. De mooie labels van de Cress-Pads ophangen zat er dus niet in. Gelukkig blijkt de laklaag prima bruikbaar in combinatie met een whiteboard marker. Ik schreef daarmee keurig de kweekdatum en de cress soort op. Handig toch?

Toch zijn er zeker ook toekomstwensen bij het gebruik van de CressToday. Dit begon al met het afschermen van de zijkanten zodat je niet in de techniek kijkt. Daar blijft het niet bij. Veel liever nog zie ik een WiFi antenne op de Grown CressToday en een koppeling met IFTTT. Lekker in een spreadsheet bijhouden hoeveel water hij verbruikt. In mijn agenda zetten wanneer ik de dekseltjes van de cress bedjes moet halen. Een alarmpje wanneer het water op is. Er is echt genoeg te bedenken. De CressToday is slim, maar mag ook echt nog wel smart gaan worden.

Conclusie

De CressToday van Grown lost een luxeprobleem op. Met een beetje planning elke dag een vers bedje cress. Oké, ik heb dit niet elke dag nodig. Dat gaaf ik toe. Leuk is het wel en het is een eyecatcher voor in de innovatieve keuken. En laat in niet vergeten dat de zaden die Grown heeft geselecteerd gewoon van zeer goede kwaliteit zijn. Het zijn de details waarin Grown de ervaring voor thuis echt nog kan verbeteren. Vandaar dat we nog niet op een volle vijf sterren uitkomen. Maar ze doen iets nieuws en in de basis doet de CressToday wat het moet doen en doet het dit gewoon goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.