Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Lenco L175 platenspeler

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • degelijke makelij
  • compleet en goed afgestemd
  • ingebouwde voorversterker
  • fraai geluid
  • mooi

THE BAD

  • handleiding
  • ontbreken stofkap

Retro is in en Vinyl is terug van weggeweest. Platenspelers maken was vroeger een specialisme. Audiofielen selecteerden met zorg de meest stabiele draaischijf en een goed element met een top naald. Vervolgens was het bijna vakwerk om de juiste naald- en dwarsdruk in te stellen. Dat alles is vergeten en goedkope platenspelers liggen in het schap om vergeten Vinyl te doen herleven. Maar wat als je ‘ouderwetse’ kwaliteit wilt? Moet je dan een oude platenspeler zoeken of heeft een nieuwe platenspeler voordelen? Wij testen de moderne Lenco L175.

Retro of rommel?
Als testers hebben we al heel wat retro platenspelers toegezonden gekregen en de meeste weer snel retour afzender gestuurd. Er is heel wat rommel te koop. Vaak zelfs met een merknaam die ouderwetse kwaliteit doet vermoeden. Al snel blijkt het Chinese rommel te zijn. Deze goedkope platenspelers zijn eigenlijk een schande voor de audio kwaliteit die vinyl kan weergeven. Wanneer je naar een Hifi zaak stapt, doen ze nieuwkomers vaak vermoeden dat alles onder duizend Euro niet kan klinken. Dat is natuurlijk onzin. Dat zijn apparaten voor de extreme audio liefhebber. Lenco is een oud vertrouwd merk wat weer platenspelers is gaan maken. De L175 is het topmodel wat nog goed betaalbaar is. Voor ongeveer 350 Euro heb je dan een platenspeler die ouderwets degelijk aanvoelt, strak oogt en ultra modern een voorversterker aan boord heeft met een USB aansluiting.


lenco-l175-IMG_5733Uitpakken en installeren

Het uitpakken van de L175 is een ouderwetse audio uitpak ervaring. De behuizing is van glas is voelt lekker degelijk aan. De draaischijf is los verpakt en leg je op de direct-drive in de behuizing. Hoe de aandrijving exact zijn toerental controleert en corrigeert is niet duidelijk. De stroboscoop ring die zo kenmerkend was voor draaitafels ontbreekt. De L175 regelt dit in de behuizing, uit het zicht. Met een grote knop stel je 33 of 45 toeren in. De arm moet je nog voorzien van het gewicht en het element. Het element zit af fabriek al exact op de juiste plaats gemonteerd. Ook dit was vroeger een specialisten klusje. Voor nieuwkomers zal het even zoeken zijn in de handleiding, maar het is wel van belang dat je de anti-skating, of dwarsdruk gelijk instelt aan het gewicht voor de naald. Alles staat in de handleiding maar je moet het wel vinden. Bijna driekwart van de handleiding gaat over de software en USB mogelijkheden. Vreemd eigenlijk want waarschijnlijk heeft de nieuwe generatie de meeste uitleg over de installatie van het element en het gewicht nodig. Online blijkt Lenco wel een duidelijke Nederlandstalige handleiding te hebben. Downloaden dus.

Lenco-L-175-armPlaat opleggen en genieten?
In ons ideaal om met zo min mogelijk elementen, zo modern mogelijk muziek te genieten, hebben we gekozen voor een Sonos versterker Connect:AMP, met passieve Edelstein luidsprekers van Magnat en een SUB van Sonos. De oude vertrouwde Dual platenspeler met speciaal MC element met hoog uitgangsvermogen, blijkt nog te zwak om zonder voorversterker aan de Sonos te hangen. De Lenco L175 heeft een ingebouwde voorversterker en is met de stereo pluggen direct op de Connect:AMP aan te sluiten. Vroeger was er ook nog een massa kabel nodig om gebrom te voorkomen. Ook dat is met de L175 verleden tijd. Wanneer we de audio ingang op de Sonos selecteren en een eerste elpee opleggen, klinkt ouderwets gekraak uit de luidsprekers. Het is weer even wennen dat krasjes in het audiobeeld te horen waren. We waren het bijna vergeten. De volheid van het geluid is echter een warme deken van audio genot die over ons heen komt. Elke elpee en maxi single die we uit vervlogen tijden op de draaitafel leggen, klinkt fenomenaal uit de Sonos met Magnat luidsprekers. De SUB vult het laag mooi aan. Ter vergelijking selecteren we hetzelfde nummer uit de Spotify catalogus. Elk gezinslid hoort direct het verschil. De diepte, warmte en emotie ontbreekt in de Spotify kwaliteit. En wij waren juist zo blij met Spotify…. We hadden het verschil tussen Spotify en Deezer FLAC al eerder opgemerkt. De betere kwaliteit van de Deezer tracks is duidelijk te horen. Maar de Lenco L175 tovert nog meer diepte en warmte uit de muziek.

Lenco-l175-achterkantAudiofiele punten
Audiofielen hebben zeker wat punten ter verbetering van de L175. Zo zal een audiofiel waarschijnlijk een speciale voorversterker gebruiken. Met de L175 kan dat, maar is voor 99 van de 100 goede luisteraars niet nodig. De toonarm is wat iel en het is onduidelijk wie het element heeft gemaakt. Dat alles is voor bijna iedereen technisch geneuzel. De L175 klinkt fantastisch en is het geld dik waard. Vergeet alsjeblieft al die plastic platenspelers. De L175 is een compleet op elkaar afgestemd systeem voor ouderwets Vinyl plezier. De L175 komt met een cd met software voor Windows en Mac. Het USB signaal komt in de computer om in de software om te zetten naar muziekbestanden. Trek wel wat tijd uit om elpees te digitaliseren. Het blijft een tijdrovend klusje.
Het enige gemis aan de L175 is het ontbreken van een stofkap. Deze beschermt niet alleen tegen stof, maar beschermt ook de fragiele toonarm. Lenco geeft aan te werken aan een oplossing. Het is onduidelijk of dit een oplossing voor de L175 is of een geheel nieuwe uitvoerig betreft.

Conclusie
De Lenco L175 is een aanrader voor iedereen die (weer) van Vinyl wil genieten. De audiofiel die luidsprekers van duizenden Euro’s heeft en streaming muziek een gruwel vindt, kan de L175 ook waarderen wanneer deze aangesloten wordt via een voorversterker die voldoet aan de eigen specifieke normen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.