Na Danger en KIN schrijft Microsoft ook Nokia af

Microsoft is al jaren op overnamepad om succesvol te worden op het gebied van smartphones. Zo kocht het Danger, startte het KIN en tenslotte kocht het ook Nokia. Wij praten je bij over de milestones in het mobiele drama van Microsoft.

De overname van Danger

Danger startte in het jaar 2000 als fabrikant van smartphones en een bijbehorende communicatie infrastructuur. Daarmee deed Danger ongeveer hetzelfde als het op dat moment enorm populaire RIM. Dat de combinatie succesvol was bleek al snel toen de rich & famous met een Danger Hiptop liepen. Dit was een smartphone met een qwerty toetsenbord dat handig onder het display uit schoof.

T-Mobile-SideKick-3

Hier in Europa kenden we de Hiptop eigenlijk niet. Hier kwam het toestel op de markt als de Sidekick van T-Mobile. Deze werd ook in Nederland aan de man gebracht en leek ook hier een succes te worden. Tot Microsoft het bedrijf op 11 februari 2008 kocht.

Met Microsoft als nieuwe eigenaar, was het natuurlijk niet geoorloofd om de servers van Danger nog langer op Linux te laten draaien. In plaats daarvan moest het geheel over op Windows Server. Tijdens deze operatie in oktober 2009 werd per ongeluk alle data gewist. Doordat de Sidekick een smartphone was die compleet in de cloud functioneerde, waren alle gebruikers hun adressen, berichten, foto’s en andere documenten permanent kwijt. Een back-up bleek er namelijk niet te zijn. Het resultaat was dat de toestellen van Danger meteen in de ban gingen en Microsoft deze bedrijfstak kon afschrijven.

Hallo KIN, dag KIN…

Nouja, niet helemaal. Een deel van het team werkte namelijk aan Project Pink. Uit dit project kwam een nieuw Microsoft merk naar voren onder de naam Kin. Deze toestellen zagen er opvallend uit en werden geproduceerd door Sharp. het Kin OS waar ze op draaiden was een aangepaste versie van Windows CE. De eerste twee toestellen kwamen in 2010 op de markt, maar haalden de andere kant van de oceaan niet. Binnen twee maanden stopte zelfs de verkoop in de VS. In 2011 trok Microsoft de stekker uit de KIN.com servers waardoor het gros van de functies op de toestellen niet meer werkte. Ook hier weer een goed voorbeeld van het gevaar van hardware dat afhankelijk is van de cloud.

KIN

Het verhaal van Nokia

Het liefdesverhaal van Microsoft en Nokia begint in 2011 bij het op dat moment worstelende Nokia Technologies, de tak die de telefoontjes maakt. Nokia’s Symbian werkt niet meer voor de consument en het nieuwe OS waar het al jaren aan werkt krijgt ook geen voet aan de grond.

Microsoft blijkt met Windows Phone een vergelijkbaar probleem te hebben. Er komen wel wat goede telefoons, maar het zijn er niet veel. Windows Phone mag namelijk niet worden aangepast door de fabrikanten en dan is het lastig om jezelf echt te kunnen onderscheiden. Dit in tegenstelling tot Android. Om ontwikkelaars toch te motiveren investeert Microsoft flink in het app portfolio van Windows Phone.

700-nokia_lumia_1520_cover-2

 

 

In 2011 blijken de twee bedrijven elkaar te hebben gevonden, maar Nokia krijgt Microsoft deels op de knieën. Nokia heeft wel interesse om haar smartphones exclusief met Windows Phone uit te rusten, maar in ruil wil Nokia de mogelijkheid krijgen om toch (kleine) aanpassingen aan het OS te doen. Nokia krijgt als eerste en voorlopig enige, toestemming. Met de Lumia 7 start een nieuw, gezamenlijk avontuur.

In september 2013 maken Nokia Technologies en Microsoft bekend dat Microsoft de telefoontak van Nokia zal overnemen. Hier steekt Microsoft $7,17 miljard in. Tegen april 2014 is de deal rond. Daarbij krijgt Microsoft voor meerdere jaren het recht om het Nokia merk te gebruiken, maar laat het Nokia merk in 2015 alweer van de toestellen verdwijnen. Ondertussen gaan de geruchten dat Nokia bezig is haar terugkomst voor te bereiden, maar dan met Android toestellen. Dit zou in 2016 moeten zijn.

Lumia vandaag

Nouja, gisteren dan. Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Microsoft ook het Nokia avontuur een beetje heeft opgegeven. Microsoft stuurt 7.800 mensen naar huis waarvan 2.300 in Finland. Vorig jaar stuurde Microsoft ook al 12.500 mensen naar huis. De totale afschrijving op het avontuur bedraagt $7,6 miljard. Hoe de toekomst voor de Lumia serie eruit ziet is nog onduidelijk.

Het beperken of zelfs helemaal stoppen met de eigen Lumia toestellen kan in ieder geval de weg voor andere merken vrijmaken om weer meer in de productie van Windows Phone toestellen te investeren. Dit zou Windows Phone, of Windows 10, nog enige kans van overleven geven. Het wegvallen van toestellen op basis van Windows Phone zou namelijk ook een verdere versobering van het smartphone landschap leiden waardoor je enkel nog de keuze zou hebben tussen iOS en Android. Bovendien is/was Windows Phone in de basis best een goed OS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.