Nokia heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Hoewel het één van de laatste was om met Windows Phone aan de slag te gaan, ging het bedrijf all-in. Binnen no-time kreeg het steun van Microsoft en stonden de Lumia toestellen symbool voor het OS van Microsoft. Vannacht is bekend geworden dat Microsoft Nokia overneemt. Nouja, deels…

Microsoft heeft namelijk de hardware en services divisie (inclusief de merknamen Asha en Lumia) van Nokia overgenomen voor een bedrag van €3.79 miljard. Microsoft heeft nog eens €1.65 miljard over voor licenties op patenten. Nokia blijft als bedrijf namelijk gewoon bestaan en dus verdienen aan Microsoft. Daarnaast blijft Nokia ook actief binnen mobile. Onder anderen met haar locatiedienst ‘Here’. Here is het resultaat van de overname van Navteq die Nokia in 2007 heeft gedaan voor €8,1 miljard. Destijds nog zakgeld voor de Finnen.

HTC’s Mark Moons reageert als volgt op de overname:

 

Nokia’s overnames

Navteq is lang niet het enige bedrijf dat Nokia heeft gekocht. De maker van telefoons is zelfs eigenaar geweest van SEGA.com ter ondersteuning van de lancering van de geflopte N-Gage toestellen. Daarnaast bezat Nokia het Symiban OS, het MeeGo OS en kocht Nokia vorig jaar nog het bedrijf SmarterPhone dat gespecialiseerd is in het bouwen van besturingssystemen voor non-smartphones. En dit is slechts een handgreep uit de bedrijven die allemaal door Nokia zijn opgekocht. De hoeveelheid patenten die Nokia bezit is dan ook enorm.

Nu de hardware divisie is overgenomen lijkt de rust terug te keren bij Nokia en kan het Finse bedrijf zich weer concentreren op alle andere activiteiten binnen het bedrijf. Dat gaan ze doen met een nieuwe CEO gezien Stephen Elop mee gaat naar Microsoft en daar aan het hoofd van de devices afdeling komt te staan.

Wie is eigenaar van de merknaam Nokia?

Microsoft heeft met de overname een licentie om het merk Nokia nog 10 jaar op de smartphones te mogen drukken, al is het waarschijnlijk dat Microsoft er hard aan zal werken om het merk Lumia naast Surface te positioneren en Nokia te laten vervagen. Zo zagen we eerder de naam Siemens van de producten van Gigaset verdwijnen. De komende 30 maanden mag Nokia haar merk niet meer aan andere merken in licentie geven.

Stephen Elop’s toekomst

Onder de devices vallen niet alleen de Lumia toestellen, maar ook de Surface tablets, Zune en de Xbox. Stephen Elop wordt ook al langer genoemd als een mogelijke opvolger voor Steve Ballmer die over niet al te lange tijd afscheid gaat nemen van Microsoft.

Danger Inc. En Andy Rubin

Nokia is niet de eerste telefoonmaker die Microsoft heeft overgenomen. Zo kocht het bedrijf in 2008 Danger, Inc. De maker van de in Amerika enorm populaire Hiptop telefoons. Die waren cloud based en gericht op mobiele gebruikers. In Nederland werden ze door T-Mobile aangeboden als de Sidekick. Hoewel de cloud diensten niet altijd even lekker liepen, was het Microsoft die door een IT fout de hele dienst om zeep hielp. Het hele systeem van Danger werkte met Linux servers en dat was niet Microsoft’s specialiteit. Toen de servers een upgrade kregen raakte Microsoft alle 800GB aan data van gebruikers wereldwijd kwijt.

Leuk detail is dat Danger Inc een idee van onder anderen Andy Rubin was die in 2003 Danger verliet om het bedrijf Android op te starten. Het bedrijf dat later onderdeel werd van Google.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.