Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Nest Thermostaat

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Zeer compleet pakket
 • Werkt goed samen met de Nest Protect
 • Door iedereen te gebruiken

THE BAD

Voor Nest Labs door Google werd opgekocht, was het bedrijf verantwoordelijk voor één van de beste Kickstarters ooit met de Nest Thermostaat. Apple wilde de slimme thermostaat snel in de Apple stores hebben en zelfs onder de vlag van Google mocht Nest Labs blijven doen waar het goed in is. Sinds kort is de Nest Thermostaat ook in Nederland leverbaar en in deze review lees je waarom de Nest voor nu de slimste optie voor aan de muur is.

Unboxing

Een thermostaat uitleveren die op zo ongeveer alle CV typen moet werken, is een enorme klus. Nest weet haar thermostaat perfect af te leveren en alles zit ook nog eens mooi verpakt.

Installatie

Over de installatie kan ik helaas niet al te veel zeggen. Ik heb er voor gekozen om de installatie te laten uitvoeren door Feenstra omdat ik gewoon niet heel veel weet van hoe een CV in elkaar zit.

De installateur gaf aan dat een installatie niet meer dan twee uur hoeft te duren en dat het pakket van Nest altijd wel toereikend is voor wat betreft benodigde onderdelen. Het belangrijkste is dat je een stopcontact vrij hebt bij de CV en dat daar WiFi dekking is.

Dat laatste aspect bleek in mijn geval belangrijker dan ik had verwacht. Na enkele dagen begaf mijn CV het bij toeval. De plaatsing van de nieuwe CV en aangepaste kokers bleken na installatie het WiFi signaal in de weg te zitten waardoor de Nest ontvanger op een andere plaats aan de muur moest worden gezet.

Design

De Nest Protect lijkt op de klassieke Round thermostaat van Honeywell. Heb je zo’n oude, ronde thermostaat hangen, past hij keurig op de plek van de oude. Doordat het aanpassen van de temperatuur nog steeds gaat door aan de ring te draaien, kunnen ook je opa en oma met de Nest thermostaat overweg.

 

Kijk je recht op de thermostaat, dan is het display fantastisch. Helaas is de kijkhoek wat beperkter. Nest probeert dit met een glazen lens op te vangen, maar helaas blijf je de beperkte kijkhoek zien. Echt problematisch is het echter niet.

Automatische planning

De Nest draait nu een ruime week bij ons en heeft inmiddels een eigen planning weten te maken op basis van de aanpassingen in de temperatuur die we door de dag heen doen. Het blijkt dat in ons huis weinig warmte weglekt waardoor de Nest met relatief weinig stoken toch comfortabele temperaturen weet te behalen.

Nest-Schema

Overdag is er immers veel beweging in huis door de kinderen en dat genereert ook wat warmte terwijl we ‘s avonds lekker willen ontspannen voor de TV. Juist dat is het moment waarop de thermostaat de CV echt even laat werken. Een paar uurtjes later zet de Thermostaat alles alweer uit omdat de restwarmte genoeg is om zonder veel moeite de gewenste ochtendtemperatuur te behalen.

Ben ik er niet, dan verwarmt de Nest ook niet. Handig!

Besparen

Niet alleen het niet stoken is een prachtige manier waarop Nest kan besparen wanneer je niet thuis bent. Net als mij, heb je waarschijnlijk veel apparaten die vrijwel de hele dag (en nacht) op standby staan. Ik heb diverse apparaten via de slimme stopcontacten van Smappee verbonden. Wanneer de Nest merkt dat niemand thuis is, geeft hij via IFTTT de stopcontacten van Smappee de opdracht om geen stroom meer door te geven aan deze apparaten. Hierdoor behaal je al snel een enorme winst op het terugdringen van het sluimerverbruik.

Nest-App

Iets anders dat Nest slim doet, is het weergeven van groene blaadjes op het moment dat je jouw stookgedrag positief aanpast. Zo motiveert de Nest om thuis dikkere kleding aan te trekken. Slim!

Nest vs. de Klassieke thermostaat

Toen ik nog een huurhuisje had, ging daar een klassiek bolletje aan de wand. Deze kon ik de hele avond aanpassen om de temperatuur op orde te houden. Daarnaast ergerde ik me er aan dat het in het begin altijd veel te lang koud bleef.

In mijn koopwoning hing een uitgebreide thermostaat welke lastig was in te programmeren. Ik nam daardoor maar genoegen met het rooster van de vorige bewoners en paste waar nodig handmatig de temperatuur aan.

Deze beide voorbeelden geven aan hoe dom de thermostaat eigenlijk altijd geweest is. De Nest past zich op mij en mijn gezin aan. Bovendien motiveert de Nest thermostaat met behulp van groene blaadjes om af en toe de temperatuur even iets lager te zetten. Ben je niet thuis, dan schakelt hij de CV helemaal uit. Dat wil zeggen, er zit een beveiliging op dat hij onder de 4 graden toch gaat verwarmen om bevroren leidingen te voorkomen. Slim!

Nest vs. Honeywell Evohome

Nest als Nest, beschikt Honeywell over een IFTTT kanaal waarmee de slimme thermostaat aan allerlei andere gadgets gekoppeld kan worden. Native koppelingen zoals het Works with Nest programma zijn er echter niet. Wat wel een voordeel van Evohome is, is dat deze iedere verwarming individueel kan schakelen om zo op kamerniveau het klimaat in huis te regelen. Daar staat tegenover dat er niet zoiets is als de Nest Protect die het bereik van de aanwezigheidssensoren vergroot.

Nest vs. Honeywell Round Connected

Naast de Evohome, biedt Honeywell sinds kort ook de Round Connected aan. Dit is een connected versie van de traditionele Round thermostaat van Honeywell. Het grote voordeel is dat je de connected wel via een app kan aansturen en ook het maken van een planning is mogelijk. Self learning is hij niet en ook weet hij niet wanneer je wel of niet thuis bent.

Nest vs. Anna

Anna is een goedkoper alternatief uit Nederland. Dit zien we vooral terug in het display. Hoewel NLE de Anna bekend maakte, is de exclusiviteit aan het verlopen waardoor iedereen een Anna kan kopen. Het team achter Anna is bekend met de Nest en ambitieus, maar er is een enorme achterstand om in te halen. Dat lukt ze vast, maar daar hebben ze tijd voor nodig.

Nest vs. Toon

Toon is vooral groter dan Nest. Toon werkt al samen met Hue en heeft een API beschikbaar gemaakt in de hoop met meerdere producten samen te werken. Toon blijft echter een lokaal ding waardoor samenwerking met internationale gadgetmakers niet heel snel zal gaan.

Nest vs. Nefit Easy

Na een succesvolle lancering in Nederland, is Nefit (onderdeel van Bosch) gestart om de Nefit Easy thermostaat in Europa uit te rollen. Qua design is de Nefit Easy erg mooi om te zien, maar qua functies ligt ook deze nog wat achter. Met name doordat Nefit niet van plan is om haar API vrij te geven aan ontwikkelaars. Ook zit je vast aan een Nefit CV ketel. Toch heeft hij ook voordelen. Zo kan de Nefit Easy storingscodes van de CV direct aan een monteur doorgeven.

Inmiddels is bekend dat de Nefit Easy ook met non-Nefit ketels overweg kan. Binnenkort lees je alles over deze slimme thermostaat.

Nest vs. Netatmo

Ook Netatmo zet sinds dit kwartaal haar thermostaat hier in de markt na een succesvolle lancering in thuisland Frankrijk. Netatmo heeft voor het design Philippe Starck aangetrokken, maar qua functies is de thermostaat vooralsnog beperkt tot het maken van een planning en aanwezigheidsmetingen op basis van geofencing.

Accessoires

De Nest Thermostaat hoeft niet op de muur te hangen. Sterker nog, als je een nieuwbouwwoning met de Nest gaat uitrusten, kun je er voor kiezen om gewoon een standaard aan te schaffen zodat je de Nest kunt plaatsen waar dit voor jou het handigst is.

Nest-standaard

Een andere, veel belangrijker, accessoire is de Nest Protect. Een slimme rookmelder waar we je morgen alles over vertellen. Deze rookmelder is in staat om de Nest Thermostaat de opdracht te geven om de CV uit te zetten bij een gaslek en verbetert het bereik van de aanwezigheidssensor. Daarnaast bevatten de Nest Protect rookmelders aanwezigheidssensoren die de metingen van de Nest Thermostaat veel nauwkeuriger maken. Een must-have dus.

Works with Nest

Naast de eigen accessoires, is er nog het Works with Nest programma. Deze partners kunnen direct met de Nest thermostaat communiceren. Zo zullen de nieuwste bolides van BWM de Nest melden wanneer je verwacht thuis te zijn zodat het huis op tijd op temperatuur is. Helaas konden we de BMW niet testen.

De LifX lampen worden door de Nest automatisch in vakantiemodus gezet wanneer je niet thuis bent. Zo krijgen inbrekers niet het idee dat het huis onbewoond is. Sta je een uurtje vroeger op dan Nest verwacht? De Jawbone UP24 armband geeft de Nest thermostaat de opdracht om meteen te beginnen met het verwarmen van het huis en dat werkt fantastisch.

IFTTT

Ook onderdeel van het Works with Nest programma is IFTTT. Via IFTTT worden nog eens een berg accessoires aan de Nest thermostaat gekoppeld. Zo geeft mijn Blink(1) USB stick mij een melding als de CV aan slaat en kan de Nest thermostaat mijn Philips Hue verlichting uitschakelen als er toch niemand thuis is. Het enige nadeel van IFTTT is dat dit niet real-time is. Er kan 10 minuten vertraging zitten tussen de acties van de Nest en de terugkoppeling naar IFTTT.

Domotica platformen

Hoewel ik weinig platformen in huis heb, leert een theorie onderzoek mij dat de Nest door vrijwel alle grote domotica platformen wordt ondersteund. Mocht je groots gaan inzetten op Domotica, check dan wel even hoe diep die ondersteuning gaat.

Slimme thermostaat maakt geen slimme CV

De Nest thermostaat is onder anderen in staat om bij te houden wat jouw energieverbruik is om het huis te verwarmen. Met behulp van de heatlink kabel, zet de Nest de verwarmingsfunctie van jouw CV namelijk aan of uit. De CV communiceert echter niet hoeveel gas hij verstookt en wat het gasverbruik is wanneer je warm water verbruikt. Het energieverbruik dat de thermostaat in een overzicht zet is daarmee enigszins onnauwkeurig omdat de juiste informatie simpelweg niet voorhanden is. Hier valt aan de kant van de CV makers echt nog te innoveren.

Conclusie

Nest maakt de Thermostaat en daarmee het klimaat in huis slim. Het is jammer dat Nest nog niet de mogelijkheid biedt om radiatoren individueel te regelen zoals evohome dit doet, maar dat is dan ook het enige dat ik op dit moment nog kan wensen. Op alle andere gebieden loopt Nest duidelijk voor op de markt. Met de kersverse overname van Revolv staat ons bovendien nog veel te wachten.

4 reacties

 1. Er staan een paar onduidelijkheden in het artikel, zo communiceert de NEST met aan/uit ipv modulerend met de CV ketel, dit kan erin resulteren dat hoewel de NEST zelflerend kan zijn hij toch duurder uit kan vallen dan bepaalde modulerende thermostaten.

  Tevens is de NEFIT easy wel beschikbaar voor andere CV ketels met hun easy connect adapter zodat deze ook opentherm protocol ondersteunt ipv hun eigen nefit protocol.

 2. Ik overweeg de Nest thermostaat aan te schaffen, maar heb nog wat vragen:
  – Nest detecteert via sensors dat je wel of niet thuis bent. Maar de thermostaat hangt toch maar op 1 plek in het huis? Als ik boven zit en de Nest staat beneden, slaat de CV-ketel dan uit?
  – tweede vraag is dat ik altijd bergepen heb dat het niet zo zuinig is om de cv-ketel helemaal uit te zetten op het moment dat je weg bent. Omdat het opnieuw verwarmen van je woning vanaf 0 ook veel energie kost. Ik neem aan dat je zelf een minimum temperatuur kunt instellen (dus niet dat ‘ie pas bij -4º weer eens aanslaat)?
  Ben niet heel erg thuis in thermostaten-wereld dus wellicht zijn dit open deuren, maar ik kan de antwoorden niet helemaal uit het artikel halen…
  Dank vast!
  Karlijne

 3. Het bereik van de aanwezigheidsdetectie in de thermostaat is beperkt, maar wordt vergroot met de rookmelders. Deze meten ook via ultrasoon. Er is ook sprake van een minimale temperatuur die de Nest aanhoudt. Deze is zelf in te stellen en ook belangrijk om te voorkomen dat leidingen in huis kunnen bevriezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.