Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Myfox (Smart Home en Alarmcentrale)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snel en gemakkelijk te installeren
  • Werkt met KlikAanKlikUit, DIO, Smappee en Panasonic (camera's)
  • Slimme IntelliTAG
  • Slimme planner

THE BAD

  • Onmogelijk meerdere app accounts te koppelen aan één Myfox

Of je het nou hebt over de KlikAanKlikUit ICS-1000, de HomeWizard of Tahoma. Al deze systemen bieden smart home oplossingen, maar er is er geen enkel die echt de focus legt op beveiliging. De Myfox alarmcentrale doet dit wel en kan hierdoor ook de apparaten in huis veel slimmer schakelen.

Unboxing

Hoewel de Myfox te koop is als losse smart home domotica centrale, ontvingen wij van Myfox de alarmsysteem uitvoering. De losse centrale is met aankoop van losse accessoires overigens ook op te waarderen naar dit pakket, maar dan ben je uiteindelijk net even wat duurder uit. Door de compleetheid van het pakket is dit onze langste unboxing tot nu toe ;-).

Installatie

Het klinkt als een enorme klus om een smart home of alarmsysteem te installeren. Gelukkig bewijst Myfox het tegendeel. De installatie van de centrale nam een kwartiertje in beslag. De accessoires verschilden. Vooral bij de binnensirene en de camera is het nogal afhankelijk van waar je deze gaat plaatsen.

Om de Myfox te installeren, ga je eerst naar de Myfox website. Daar maak je een account aan. Nu koppel je de Myfox aan het stroom en een LAN kabel. Na een minuutje is de centrale aangemeld en kun je de codes op de sticker van de Myfox centrale koppelen aan de Myfox account die je hebt aangemaakt. De basis voor de installatie is nu klaar.

Voor je verder gaat, geef ik je een kleine tip. Zet in de instellingen van de Myfox centrale het stil alarm aan. Dan kun je rustig de boel testen zonder dat jouw huisgenoten klagen over de herrie ;-).

De installatie van de accessoires gaat met een stappenplan. Voor iedere accessoire heeft Myfox dit helemaal uitgewerkt. Bij de ene accessoire enkel met foto’s en tekst, bij de andere compleet met instructievideo’s. Onduidelijkheden blijken er eigenlijk niet te zijn.

Dashboard

Het dashboard van de Myfox centrale is het mooiste van alle smart home systemen die ik tot nu toe heb gezien. Geen wonder dat het bedrijf hoge ogen weet te gooien tijdens beursen als de CES in Las Vegas. Het ziet er gewoon allemaal zeer gelikt uit.

Is de interface dan ook perfect? Nee. De hele interface wordt vanuit het Frans vertaald naar het Nederlands. Heel af en toe komen we nog een woordje Frans tegen. Ook is het soms even nadenken bij wat de vertaler met een bepaalde opmerking heeft willen zeggen. We weten dat de Nederlandse importeur hier wel heel druk mee is en hier veel aandacht aan geeft. Deze schoonheidsfoutjes zullen al snel verdwijnen.

Myfox-Dashboard

Wanneer je het dashbaord opent, krijg je meteen toegang tot de belangrijkste onderdelen van jouw systeem. Je ziet het beeld van jouw belangrijkste camera, je ziet wat de alarminstelling is (kan je meteen wijzigen), ziet welke apparaten en scenario’s beschikbaar zijn, je ziet sensordata van bijvoorbeeld de IntelliTAG, maar ook het logboek van het systeem en informatie over de verwarming. Voor die laatste krijg je standaard geen accessoire meegeleverd. Helaas is het ook nog niet mogelijk om het dashboard naar smaak in te richten, maar hij is wel volledig compatible met touchscreens.

Vanuit hier benader je de verschillende onderdelen van het Myfox systeem. Het gaat om Mijn systeem, Mijn scenario’s, Mijn alarmen, Mijn diensten, Mijn apps, Mijn account, Mijn sites en Help. We praten je door de verschillende onderdelen heen.

Mijn systeem

In het begin is dit het belangrijkste onderdeel van Myfox. Hier kun je met handige knoppen snel overzichten krijgen van de apparaten die met de Myfox gebruikt worden. Ook het toevoegen verloopt lekker vlot via ‘Een apparaat toevoegen’. Je kunt standaard accessoires van Myfox zelf, maar ook EnOcean, Panasonic en Chacon DIO toevoegen. KlikAanKlikUit, Hue, Nest en Smappee Comfort Pluggen werken ook, maar daar komen we verderop op terug.

Mijn scenario’s (en IFTTT)

Wanneer je alle apparaten aan de Myfox hebt hangen en de nodige instellingen hebt afgerond is het handig om scenario’s aan te maken. Hiermee kun je meerdere apparaten in één keer laten schakelen. Ook kun je via IFTTT apparaten aan de Myfox koppelen waar Myfox geen directe ondersteuning aan biedt.

Zo kun je via IFTTT jouw HUE verlichting laten schakelen of de themostaat van Nest, Honeywell Evo, Honeywell Round Connected of Netatmo laten schakelen. Ook kun je statusmeldingen doorsturen naar een excel sheet op Google Drive of jouw alarm laten inschakelen met de knop op de Jawbone Up 24. Jouw creativiteit lijkt de grens te bepalen, maar denk eraan. IFTTT kan tot tien minuten vertraging hebben. Schakel dus niets waar je echt afhankelijk van bent.

Mijn alarmen

Onder dit kopje kun je e-mail en SMS waarschuwingen instellen. SMS berichten zijn per hoeveelheid in te kopen. Bij aanvang krijg je 10 gratis berichten. Bij inbraak of brand kun je op deze manier gemakkelijk de buren waarschuwen. Handig, zeker wanneer je er niet bent. En ja, Myfox kan ook met bepaalde rookmelders communiceren.

Mijn diensten

Myfox verkoopt een aantal diensten via haar centrale. Geen zorgen, ze zijn niet verplicht en ze doen er ook echt wat voor. Dit voelt dus niet als een verrassing achteraf en er zit ook geen agressieve marketing achter. Erg netjes dus.

Zo is het mogelijk om voor €2,49 per maand 1GB aan cloudopslag te krijgen voor de camerabeelden van jouw systeem. Het premium abonnement kent onbeperkte SMS berichten en (in Frankrijk) een alarmcentrale die verbonden wordt met jouw huis. Handig omdat er dan een mannetje komt kijken. Deze dienst komt mogelijk ook naar Nederland, maar op dit moment zijn er nog geen concrete afspraken. De Premium+ dienst voegt hier GPRS communicatie aan toe. Je ontvangt dan de GPRS module die je simpelweg in de Myfox klikt. Op die manier ben je niet langer afhankelijk van een vaste internetverbinding. Dit kost €9,90 per maand. Alle abonnementen zijn per maand af te nemen. Handig wanneer je op vakantie gaat ;-).

Mijn apps

Mijn apps bevat snelkoppelingen naar de diverse app stores. Myfox is één van de weinige smart home systemen met ondersteuning voor Windows Phone. Dus voor Windows Phone gebruikers is dit automatisch de beste keuze ;-). Inhoudelijk kom ik later terug op de apps.

Mijn account

Onder Mijn Account beheer je alle persoonlijke data. Neem je een abonnement af, kun je de factuur eventueel op naam van jouw bedrijf laten zetten. Vooral handig voor als je ZZP’er of MKB’er bent. De facturen zijn hier ook terug te vinden evenals het beheer van de koppeling met IFTTT.

Mijn sites en Help

Onder Mijn Sites stel je de locatie van de Myfox in. Het is namelijk mogelijk om meerdere locaties te beheren. Handig wanneer je ook een vakantiehuisje met de Myfox gaat beveiligen. Onder Help krijg je alle support informatie, maar deze is op het moment van schrijven vooral nog in het Frans.

De accessoires

Je merkt aan de hoeveelheid tekst dat het systeem enorm compleet is. Tijd dus om alle accessoires door te spreken. Omdat de installatie duidelijk stap-voor-stap beschreven is binnen het Myfox systeem, bespreken we alleen de ervaringen met deze accessoires.

Myfox HD-Camera

De meest tijdrovende accessoire van de Myfox is de Myfox HD-Camera. Deze moet namelijk goed gepositioneerd worden en heeft stroom nodig. De adapterkabel is maar anderhalve meter lang, dus biedt weinig rek richting een stopcontact. Helaas is er ook geen ondersteuning voor PoE om stroom via de netwerkkabel aan te leveren. Hangt de camera eenmaal op haar plaats, moet je met de hand de lens scherpstellen en klaar.

Hoewel het installeren even werk is, is de 720p HD kwaliteit van de Myfox HD-Camera best goed. Ook in het donker leveren de vier LED’s voldoende licht voor de nachtzichtfunctie. Via de Myfox interface kan de Myfox HD-Camera ook worden ingesteld als bewegingsmelder. Daarbij kunnen de gevoelige zones nauwkeurig worden aangegeven. Zeker wanneer je zicht hebt op een weg kan het handig zijn dat het alarm niet aanslaat als een auto voorbij rijdt. Een LED op de voorkant van de camera geeft de status aan en de bijgeleverde beugel geeft je veel bewegingsvrijheid.

Myfox IntelliTAG Sensor

De grote innovatie onder de accessoires zit hem echter in de Myfox IntelliTAG Sensor. Deze sensor beveiligt allerlei deuren en klapramen door gebruik te maken van gyro sensoren. Dit in tegenstelling tot de gevoelige magneetcontacten die we in traditionele alarmsystemen tegenkomen. Hierdoor kan de Myfox centrale ook analyseren of de deur nou echt open gaat of dat kinderen alleen een bal tegen de deur hebben geschopt. Hiermee verkleint de kans op vals alarm. Door de installatie met een sticker zit hij op vlot op zijn plaats. In de Myfox IntelliTAG Sensor zit bovendien een temperatuursensor. Deze kan de temperaturen bij de deuren en ramen meten zodat je een idee krijgt van de kwaliteit van de isolatie. Handig! Tenslotte zijn er sabotage sensoren aangebracht.

Myfox IntelliTAG Sensor IMG_0176

Myfox Bewegingsmelder

De Myfox Bewegingsmelder valt niet echt op onder de bewegingsmelders die we in het gemiddelde schap zien liggen. Het enige wat opvalt is de beugel met kogelgewricht die het gemakkelijker maakt de Myfox Bewegingsmelder in een goede hoek te monteren. De Myfox Bewegingsmelder is bovendien van sabotage sensoren voorzien.

Myfox Binnensirene

De Myfox Binnensirene heeft een dubbele functie. Hij kan zowel gebruikt worden om het alarmsignaal te versterken als om het signaal van de Myfox te vergroten. Daarom zit er ook een forse antenne op. Ideaal in beide gevallen. De Myfox Binnensirene is bovendien voorzien van een noodstroomvoorziening in het geval dat de stroom uitvalt. Dit op basis van vier batterijen.

Myfox Afstandsbediening met 4 knoppen

De meegeleverde afstandsbediening is de snelste stap om het alarmsysteem te schakelen. Deze kan ook aan een naam worden gekoppeld zodat je weet welke afstandsbediening is gebruikt. Er zitten knoppen op voor volledige beveiliging, gedeeltelijke beveiliging en het uitzetten van de beveiliging. De vierde knop is vrij instelbaar. Bijvoorbeeld om even snel de verlichting aan te zetten of om een persoonlijk alarm te versturen. Kwalitatief voelt de Myfox Afstandsbediening met 4 knoppen erg stevig aan. Hij doet niet onder voor de kwaliteit van een auto afstandsbediening.

Myfox Afstandsbediening met 4 knoppen IMG_0175

Myfox App (Android, iOS en Windows Phone)

Er zijn een aantal apps voor de Myfox. Een tweetal richt zich puur op de aansturing van automatische (garage)deuren en de camera’s. De algemene app is dé alles in één oplossing.

Wanneer je de app opent, kun je meteen de status van het alarmsysteem schakelen. Onder Android gaat dit niet altijd goed. Soms kan de status van het alarm niet worden opgevraagd. Ik heb het idee dat dit ligt aan de wisseling tussen 3G/4G en WiFi. De app uit het geheugen gooien (rechter knop en dan naar links of rechts sliden) zorgt ervoor dat de app compleet opnieuw start en lost dit probleem op. Is dit te technisch, moet je als Android gebruiker toch de afstandsbediening meenemen. Onder iOS lijkt dit wel stabiel te zijn.

Werkt de app, dan werkt hij ook heel goed. Zo kun je via de app moeiteloos alle apparaten schakelen en camerabeelden bekijken. Echte instellingen aanpassen werkt helaas niet.

Wat helaas ook niet kan is de app aan een losse account koppelen. Alle telefoons waar je de app op zet, moet je ook echt de hoofdaccount op gebruiken. Het is dus niet mogelijk om de buren tijdelijk toegang tot het systeem te geven en remote weer af te sluiten. Je moet hun toestel in de hand nemen en daar jouw login gegevens op zetten. Natuurlijk kun je SMS gebruiken voor notificaties naar de buren, maar daar schakelen ze het systeem nog niet mee uit.

Op deze kleine vlekjes na is de app wel heel gebruiksvriendelijk en duidelijk. We weten dat Myfox nog flink aan het ontwikkelen is. Wanneer er een update is, zullen we de review ook updaten.

Energie besparen

De investering in het Myfox systeem is flink, maar er valt ook flink mee te besparen. Wanneer je een temperatuursensor in de vrieskist hebt hangen, waarschuwt de centrale je natuurlijk op tijd wanneer de temperatuur ineens oploopt. Het zal weinig voorkomen, maar die enkele keer kun je een hoop geld besparen.

Een structurele besparing zit hem in het schakelen van stroomvreters. Wanneer je niet thuis bent schakel je natuurlijk het alarm aan. Op basis van die schakeling kun je met behulp van verbonden stopcontactschakelaars het sluimerverbruik van vele apparaten in huis elimineren. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, maar ook TV’s en multiroom speakers die eeuwig op standby blijven staan. Voor twee tientjes haal je bijvoorbeeld de APA3-1500R set in huis. Zet je deze slim in, verdienen ze zich binnen een jaar al terug. Mijn installatie is inmiddels uitgerust met 15 van deze schakelaars.

Wat ik ook heb gedaan is schakeltijden programmeren. ‘S nachts hoeven apparaten als koffiezetapparaten immers geen stroom te krijgen. Deze schakelen zich rond 22:00 uit en de volgende ochtend om 07:00 weer aan. En hier komt ook een stuk plankracht van de Myfox centrale naar voren. Zijn we een weekendje weg, blijft het alarm erop staan en zal de Myfox deze apparaten alsnog niet inschakelen. Er is immers niemand om hier gebruik van te maken. Slim!

Daarnaast is de indirecte verbinding tussen de Myfox en een slimme thermostaat een enorme energiebesparing. Hoewel de Nest thermostaat in mijn woning zelf kan meten of iemand wel of niet thuis is, werkt ook hier de Myfox als backup. Wanneer het alarm erop gaat, schakelt de Myfox via IFTTT de thermostaat omlaag.

Afwezigheidssimulatie

Wil je doen alsof er iemand thuis is, dan kun je schakelaars opnemen in het afwezigheidssimulatie systeem van de Myfox. Op deze manier kan de MyFox doen alsof je thuis bent door op willekeurige momenten lampen aan of uit te zetten. Hiervoor zou het wel fijn zijn als Myfox directe ondersteuning gaat bieden voor Philips Hue en LifX lampen. Via IFTTT is dit namelijk niet mogelijk.

Noodstroomvoorziening

Je las al dat de Myfox Binnensirene voorzien is van noodstroom met behulp van vier batterijen. Ook de Myfox centrale heeft een eigen noodstroomvoorziening aan boord. Daarmee kan de centrale vier uur blijven werken maar… als je geen GPRS module hebt, kan hij niet naar buiten communiceren wanneer jouw router/modem geen stroom meer krijgt. Voor die faciliteiten kan het handig zijn om een APC met een kleine capaciteit aan te schaffen. Zorgen inbrekers voor stroomuitval, blijft het alarmsysteem werken en verbonden met internet.

KlikAanKlikUit en Smappee

Wanneer je in het apparatenoverzicht van de Myfox kijkt, zie je dat de schakelwaren beperkt zijn tot die van Chacon DIO. DIO is erg klein in Nederland, maar gelukkig is het mogelijk om ook gebruik te maken van de wandcontactdoos- en inbouwschakelaars van KlikAanKlikUit. Alle modellen waarvan het type begint met een A moeten werken, maar je kunt altijd de reviews bij ons checken. Wij valideren alle KlikAanKlikUit accessoires op werking met de Myfox. Ook lees je bij die reviews welk DIO product je in de Myfox moet kiezen. Doordat ze tot 6 adressen per schakelaar aankunnen, kun je ook de KlikAanKlikUit (KaKu) afstandsbedieningen en de ICS-1000 naast de Myfox gebruiken.

KlikAanKlikUit-CoCo-APA3-1500R

Ook als je een Smappee slimme energiemonitor met één of meerdere comfort plugs in huis hebt gehaald, zijn die Comfort Plugs te koppelen. Simpelweg omdat het allemaal DIO First pluggen zijn. Doordat deze met 6 apparaten geschakeld kunnen worden, kun je de Smappee instellingen naast die van Myfox gebruiken. Ze zitten elkaar niet in de weg.

Conclusie

Als het gaat om Smart Home systemen lijkt Myfox het neusje van de zalm. Door gebruik te maken van 433MHz communicatie is de ondersteuning van schakelmateriaal veel breder dan alleen DIO (wat het systeem suggereert) en er is ondersteuning voor een breed pallet aan beveiligingscamera’s. Daarnaast weten we dat Myfox met vele partijen in overleg is om de ondersteuning te verbreden. Op het wensenlijstje staat directe ondersteuning van de Philips Hue en LifX verlichting en de mogelijkheid om meerder accounts te koppelen met het systeem. Verder laat de Myfox niets te wensen over.

Geteste accessoires

Check de reviews van accessoires die we hebben getest en werken met de myfox alarmcentrale.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.