Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

FAQ: Wat is DAB en wat is DAB+?

Eind dit jaar moeten ze er allemaal aan. Alle radiostations in Nederland moeten naast een FM zender, ook een DAB en liever nog, een DAB+ zender in de ether hebben. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. In andere landen is het al een succes en ook hier mogen we er binnenkort dus van genieten.

De geschiedenis

DAB werd in 1993 door een aantal Europese landen ontwikkeld en in 1994 tot standaard verheven. Vele landen gingen met DAB aan de slag, maar hier in Nederland vond de eerste test pas in 2004 plaats. Op dit moment maken de publieke omroepen al gebruik van DAB. In 2013, dit jaar dus, moeten de commerciële omroepen ook digitaal gaan uitzenden. Vermoedelijk zal dit allemaal in de nieuwere DAB+ standaard worden gedaan.

Meer keuze

Het eerste voordeel van DAB zullen we al snel merken. Waar we nu weinig ruimte op de FM band hebben om radiozenders uit te laten zenden, heeft DAB door haar digitale karakter veel minder bandbreedte nodig. Er kunnen dus veel meer radiozenders de lucht in. Sterker nog, diverse radiostations worden op één frequentie gebundeld en pas weer door de ontvanger uit de bundel geplukt. Dat scheelt dus een hoop ruimte in de ether.

Meer keuze zal ook een groot voordeel zijn voor alternatieve muziek. Muziek die niet door grote groepen luisteraars wordt gewaardeerd kan nu toch een plaatsje in de ether krijgen en zo alsnog de doelgroep bereiken. Het idee is namelijk ook dat het uitzenden via DAB of DAB+ goedkoper zal worden.

Meer informatie

Op FM hebben we RDS om extra informatie op het display van onze radio’s te toveren. Met DAB is het mogelijk om grotere informatiestromen naar een radio te sturen. Door de nieuwe digitale techniek kan veel meer informatie in één keer worden verzonden.

DAB vs. DAB+

DAB+ is een opgewaardeerde versie van DAB waar al sinds de zomer van 2010 mee wordt geëxperimenteerd in Nederland. Door de verbeterde techniek is het wel de verwachting dat men hier veel gebruik van gaat maken. BAD+ maakt namelijk gebruik van MPEG 4/AAC+ streams wat een veel betere kwaliteit en hogere compressie oplevert. Op dezelfde bandbreedte van DAB kunnen met DAB+ drie maal zoveel radiostreams worden uitgezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.