Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Senseo Sarista Pearl White HD8010

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Schenkt prima filterkoffie
  • Verwisselbare bonenreservoirs
  • Kostprijs per kop valt mee
  • Groot bedieningsgemak
  • Zeer servicevriendelijk
  • Mooi stukje design

THE BAD

  • Lekbaakvol indicator werkt niet altijd mee
  • Veel schoonmaakwerk
  • Prijs/kwaliteitverhouding klopt niet

Een paar weken terug ontvingen we op de redactie een Senseo Sarista machine van Philips. De nieuwe Senseo die werkt met beanfunnels, ofwel versgemalen bonen. Een nieuwe techniek die het gemak van de Senseo moet behouden en toch het smaakniveau flink moet liften.

Unboxing

De gigantische doos van de Senseo Sarista Pearl White bevat een bijna volledig geassembleerde machine. De enige losse onderdelen bij de Sarista zijn de uitlekbak, de tuit, een tube met smeermiddel en een eerste potje koffiebonen. Het gaat om de Rich Reveal bonen. Qua sterkte de middenmoter uit het assortiment van Douwe Egberts.

Verschil met de Sarista Deep Black

Behalve een verschil van kleur, is er ook een functioneel verschil tussen de Pearl White en de Deep Black uitvoeringen van de Sarista. De Deep Black heeft standaard een koffiekan (deze moet je voor de Pearl White los kopen) en de Deep Black kan ook de sterkte van de koffie aanpassen. Dat mis ik op de Pearl White.

Design

Ik zal het meteen zeggen, qua design vind ik dit de mooiste Senseo die Philips heeft ontwikkeld. Eindelijk een machine die ook goed staat in een echte mannenkeuken. Nee hoor, niets om je voor te schamen ongeacht of je de Pearl White of de Deep Black hebt staan.

Aan de voorkant van de Sarista zitten twee laden. Links zit een lade met het waterreservoir. Deze is volledig open aan de bovenkant. Dat is jammer, want je moet dus rustig lopen met het water. Rechts zit het reservoir voor de gemalen koffie.

Deze twee laden hebben elk een waarschuwingslampje. Deze lampjes zitten boven het bedieningspaneel. De eerste voor een leeg waterreservoir, de tweede voor het ontkalken, de derde voor de afwezigheid van koffiebonen en de vierde voor een vol afvalreservoir. Ik mis er één. Een waarschuwing voor een volle lekbak.

Daar gaat het in de eerste week dus meteen een paar keer mis. Op de lekbak zit een rood drijvertje. Deze komt naar boven naarmate de lekbak voller komt te zitten. Let je hier niet op, heb je pech. Ligt de bovenplaat van de lakbak niet lekker, dan kan het ook gebeuren dat het drijvertje niet omhoog kan komen. Daar krijg je dus natte voeten van. Verrassing! 🙁

 

Installatie

De Senseo Sarista in gebruik nemen gaat erg gemakkelijk. Je zet de machine op zijn plaats en schuift de lekbak eronder. Daarna schuif je de tuit op haar plek (deze verwijder je bij gebruik van de Sarista koffiekan) en je zet een bean funnel bovenop de machine.

Zodra je de Sarista aan zet, zal deze beginnen met spoelen om te voorkomen dat je viezigheid in je bakkie pleur krijgt. Daarna plaats je jouw kop eronder en druk je op de éénkopsknop. Ben je net als mij een fan van ontbijtmokken, dan mag je gewoon op de tweekopsknop drukken. De knop in het midden zet meteen zes koppen achter elkaar. Voor twee reguliere koppen, plaats je deze naast elkaar onder de uitlooptuit.

De bereidingstijd van een enkele kop duurt ongeveer 60 seconden. De Sarista doet één maling per kop. Voor twee koppen ben je dus iets meer dan twee minuten kwijt.

Dagelijks Gebruik

De Sarista is binnen no-time ingeburgerd in mijn dagelijke koffiegang. Regelmatig ram ik op de knop waarna ik al snel geniet van de stoompluimpjes die door de ventilatieroostertjes opstijgen. Meteen daarna zie ik mijn kop vollopen met de filterkoffie die uit de Sarista drupt. hmmmmm….. heerlijk :-).

Naast dat de Sarista het gemak van éénbakskoffie bewaard, is het systeem net zo flexibel als de originele Senseo Pads. ‘s Ochtends de koffie lekker sterk, ‘s avonds lekker cafeïnevrij. Ook de overige gebruikers van de Sarista ontwikkelden hier al snel voorkeuren waardoor de bonenpotjes veelvuldig worden gewisseld. Top!

Schoonmaken

De Sarista vraagt nogal wat schoonmaakwerk. Je komt er al snel achter dat de Sarista meer spat dan andere machines. De keurige, witte achterplaat van de Sarista is na drie dagen al aardig vervuild. Datzelfde geldt ook voor de schenktuit. Poetsen dus!

Ook het reservoir voor de koffieresten lijkt niet alles goed op te vangen. Na een paar dagen gebruik, merk ik dat er een kier ontstaat en dat deze steeds verder naar buiten komt te staan. Een deel van de koffie komt namelijk voor het reservoir terecht. Wanneer je het reservoir leegt, valt deze omlaag en gaat een bultje vormen. Een typische klus voor een kruimeldief om dit regelmatig weg te zuigen.

Mocht je ooit echt een storing aan de machine hebben, dan mijn complimenten voor de servicedeur aan de linker kant van de machine. Je kunt zo heel makkelijk bij het binnenwerk om te kijken of je zelf problemen uit kunt lossen :-). Ook de kwaliteit van het malen is met de hand bij te stellen. Top!

De Smaken van Sarista

We ontvingen bij de Sarista potjes in iedere smaak die Douwe Egberts in de schappen heeft gelegd. Op die smaken ga ik nu nog even niet in. De echte smaken van Sarista behandelen we later nog in een apart artikel.

Wat ik merk bij veel van de mensen die bij ons hebben geproefd, dat ze in eerste instantie klagen over een slappe bak. Bij een bonenapparaat verwacht men meteen espresso. Leg ik uit dat het toch echt een vervanger van filterkoffie is, slaat de stemming al snel over. Dan is een bakje Sarista al snel een prima alternatief.

Kostprijs

Met een kostprijs van €249,99 is de Senseo Sarista Pearl White de goedkoopste machine uit het assortiment van Philips. Toch is dit meteen de zwakke plek van het hele systeem. Een bakje espresso wordt over het algemeen als een betere bak koffie beschouwd.

Kijken we naar de Saeco espresso machines van Philips zelf, dan koop je al snel een Saeco Xsmall HD8743 voor €199,99. Daarbij krijg je dan de luxe van espresso (15 bar). Daarnaast kun je van ieder merk koffiebonen kopen en daarmee zelf de kosten per kop beïnvloeden.

De adviesprijs van een beanfunnel van DE ligt op €4,79. Dat is 0,24 cent per kop (standaard komen er ongeveer 20 kopjes uit). De prijs gaat natuurlijk omhoog wanneer je de Deep Pearl gebruikt en de koffiesterkte hoger zet. Dit is niet heel veel meer dan als je één van de nieuwe Lungo koffiepads van DE gebruikt. Een zakje pads kost je €2,99 ofwel 0,21 per kop. Qua kosten per kop maakt het dus niet veel uit.

Conclusie

De Sarista lijkt de ideale vervanger van filterkoffie. Qua prijs per kop is het verschil met de oude Senseo koffiepads niet veel hoger, maar de smaakbeleving is wel echt een stuk beter. Dat de Sarista daarnaast de mogelijkheden biedt om tussentijds van bonensoort te wisselen blijft gewoon een fantastisch idee :-).

Hoewel het concept en de smaak prima zijn, verliest de Sarista HD8010 veel punten op de kwaliteit van de machine. Hoewel het bedieningsgemak erg hoog ligt, vervuild hij snel. Ook het reservoir voor de koffieresten blijkt net niet goed ontworpen te zijn waardoor dit meer onderhoud vraagt dan je zou verwachten. Daarnaast zorgt de kostprijs ervoor dat de Sarista moet concurreren met de goedkopere espresso machines, waaronder die van Philips zelf. Dat is natuurlijk een strijd die het niet snel zal winnen. Was de machine €75 tot €100 goedkoper, zou ik hem iedereen aanbevelen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.