Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Robotstofzuigers, Noot meer Stofzuigen?

Nooit meer zelf stofzuigen. Dat is de gedachte waarmee veel mensen op zoek gaan naar een robot stofzuiger. Een gedachte die bijna altijd tot teleurstelling zal leiden. Wat mag je verwachten? Wat moet je doen om optimaal plezier van een dergelijke robot te hebben? Je leest het in deze post.

Tros Radar Test

Wellicht heb je op 8 oktober 2012 de robotstofzuigertest op Radar gezien. De presentatrice spreekt daar over het ideaal van “nooit meer stofzuigen”. In de erop volgende test moeten vier robots het tegen elkaar opnemen en in 20 minuten een huiskamer met op diverse plekken zware vervuiling, schoon opleveren. Dat lukt ze geen van alle. Ik geef toe, de één doet het rampzaliger dan de ander, maar toch… mag je dat van een robotstofzuiger verwachten? Nee….

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Dit komt ook uit het antwoord van iRobot op de test van Radar.

Het Nut van de Robot

De stofzuigrobot is ontwikkeld om het huis dagelijks bij te houden. Dat betekent dat hij (in het meest optimale geval) dagelijks aan het rijden gaat. Het gaat er dan ook niet om dat hij iedere dag alle plekjes pakt, zolang hij alle plekjes maar regelmatig reinigt.

Obstakels Verwijderen?

In diverse handleidingen wordt gesproken over het verwijderen van obstakels. Hiermee worden meestal stoelen e.d. bedoeld. Je mag van een kleine robot niet verwachten dat deze ze zelf aan de kant zet. Ook dit hoef je echt niet dagelijks te doen. Wanneer je een robot hebt geprogrammeerd om na vertrek je huis schoon te maken, schuif je gewoon af en toe eens iets aan de kant.

Robotproofen

Iedere robot kent twee grote gevaren. Extreem hoogpolig tapijt en losse kabels. Wil je niet dat je robot om de haverklap vastloopt, moet je dus twee dingen doen. Dat hoogpolige tapijt het huis uit (is toch alleen maar een bron van stofmijt en ander ongedierte) en kabels bij elkaar binden.

Voor dat laatste zijn veel oplossingen beschikbaar. Van complete kabelbindertjes tot tie rips. Zelf heb ik de beste ervaring met rollen klittenband van Velcro. Smalle rolletjes zijn gemakkelijk voor kabelbundels van 2 tot 3 snoeren en anders pak je de dikke. Deze zijn bij bijna iedere doet-het-zelfer verkrijgbaar.

Het voordeel van dikke kabelbundels is dat er maar weinig robots zijn die zich hierin kunnen verslikken. Daarnaast is het toch lekker als de robot er af en toe overheen gaat. Kabels zijn namelijk echte stofnesten.

Wat Zuig je Zelf?

Wat blijft er dan over aan zuigwerk in en om het huis? Denk aan hoge plinten en traptreden. En de huiskamer als deze na een goed feestje echt flink vervuild is geraakt. Voor het kleine zuigwerk is een goede kruimelzuiger natuurlijk aan te raden, maar een draadloze zuiger past natuurlijk echt bij de luxe van een huishouden met robotzuiger.

Reviews kruimelzuigers: Dyson DC34

Reviews draadloos zuigen: Dyson DC35, Dyson DC45

Welke Robot is Jouw Robot?

De afgelopen jaren heb ik vele robots gezien en ook een aantal echt langere tijd mogen testen. Wat daarbij opvalt, is dat de meeste high-tech robots ook de grootste problemen hebben. Navigatie in huis is namelijk heel belangrijk, en dan kun je robots in twee categorieën indelen. Robots die werken met foto’s om te navigeren en robots die werken met een simpel stootsysteem.

Fotonavigatie

Fotonavigatie is onder anderen terug te vinden in de robots van Philips en Samsung. Wat van groot belang is bij deze robots, is dat ze echt alleen in daglicht kunnen rijden. Rijden ze in het donker, verdwalen ze gegarandeerd.

Reviews: Philips Homerun

Stootnavigatie

Stootnavigatie werkt veel minder precies, maar dat hoeft ook niet. Wat wel belangrijk is, is dat dezen infrarood gebruiken om het basisstation terug te vinden. Dat kan soms even zoeken zijn. Toch heb ik niet vaak meegemaakt dat een robot uit deze categorie het basisstation niet meer wist te vinden.

Reviews: iRobot 581

Merken:

Natuurlijk verwijs ik graag nog even naar alle merken stofzuigerrobots die in Nederland te vinden zijn.

CleanmateHooveriRobotNeatoPhilipsSamsung – Vileda

Vragen of Ervaringen?

Heb je vragen, of wil je vertellen hoe jouw leven met je robot stofzuiger is? Stel ze dan hieronder. Ik probeer regelmatig antwoord te geven. Is de vraag merkspecifiek, probeer ik antwoord bij de fabrikant te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.