Review: Dyson DC34 Kruimelzuiger

Robot stofzuigers als de HomeRun en de iRobot zijn handig, maar traplopen doen ze niet en de plintjes laten ze ook links liggen. Daar heb je dus toch een extra hulpje voor nodig. Een kruimeldief, maar wel één die een beetje zuigt… één met een mannelijke uitstraling… een Dyson DC34?

Uitrusting

De doos van de Dyson DC34 kruimelzuiger bevat naast de zuiger zelf, twee mondstukken, de accu en de lader van de zuiger. Ook treffen we een handleiding aan. Het wasbare filter zit al in de DC34 gemonteerd.

Uiterlijk

Dyson stond bekend om het zakloze design van haar stofzuigers, maar tegenwoordig vooral om haar expertise als het gaat om het creëren van luchtstromen. Dat komt niet alleen door de kwaliteit, maar ook door het ontwerp van de apparaten van Dyson. Opvallend, industrieel en over het algemeen grijs met een beetje kleur. Echt iets voor mannen dus. Op het metallic-roze kleurtje na dan ;-).

Zuigen

De DC34 bevat twee stofzuigermonden. De lange spitse mond is voor het precisiewerk. Door de smalle vormgeving kan je hem onder anderen gebruiken om goed tussen kussens van stoelen te zuigen. Door de nauwe zuigmond wordt de zuigkracht nog eens extra verhoogd. De korte zuigmond heeft een dubbele functie. Aan de ene kant heeft de brede mond de mogelijkheid om grotere oppervlakken snel schoon te zuigen. Aan de andere kant kan je de borstel naar voren schuiven om bijvoorbeeld het stof effectief uit een toetsenbord te zuigen (en daar bleek bij ons heel veel in te zitten).

De DC34 heeft twee zuigstanden. In de normale stand zuigt hij 15 minuten (en is het vermogen al indrukwekkend). Daarnaast bevat hij een “MAX” stand. De zuigtijd loopt dan terug tot 6 minuten en je hoort hem ook echt harder zuigen. Ik heb nog geen vuil gevonden waarbij ik de MAX stand echt nodig had, maar het is leuk dat het kan.

Wanneer het stofreservoir vol zit, hou je de DC34 boven de prullenbak. Door op het rode hendeltje te drukken schiet de bodem los en valt het vuil eruit. Daarna druk je hem weer dicht. Je leegt hem zonder vuile handen te krijgen. Slim!

Onderhoud

Zo’n zakloze zuiger heeft natuurlijk wel onderhoud nodig. Ook daar hebben de mensen bij Dyson over nagedacht. Met behulp van de paarse knop aan de bovenkant komt het motordeel los van het stofdeel. Aan het motordeel zit, met behulp van een rubberen ring, het stoffilter vast. Deze trek je los en was je af onder een koude kraan. Even laten drogen en dan terug in de kruimelzuiger duwen is voldoende.

Conclusie

Het mag gezegd worden, van alle kruimelzuigers die ik in mijn leven in handen heb gehad, is de Dyson DC34 de enige die echt zuigt en waarvan de zuigkracht behouden blijft, ook wanneer het stofreservoir vol begint te lopen. Het uiterlijk zal mannen meer aanspreken dan vrouwen en voor een kruimelzuiger is hij duur vergeleken bij de containerknallers die we bij de Aldi en Blokker vinden. Toch merk je al snel dat je geen andere zuiger meer wilt.

Beschikbaarheid

De adviesverkoopprijs van de DC34 is €199. Een slimmer internetshopper zal hem voor ongeveer €40 minder kunnen vinden.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Pure zuigkracht
  • Handige zuigmond met uitschuifbare borstel
  • Legen zonder vuile handen
  • Uitwasbaar stoffilter

THE BAD

  • Maximaal 15 minuten te gebruiken (is meestal voldoende)
  • Het blijft een flinke investering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.