Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Dyson DC45 Up Top

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Langere accuduur
  • Nog steeds goed schoon te houden
  • Zuigt nog steeds erg krachtig
  • Nieuwe borstelmond bevat een hulpmotor
  • Zeer ruim accessoirepakket

THE BAD

  • De buis beschadigd snel
  • De knop 20 minuten indrukken is nog steeds niet erg prettig

Onlangs lanceerde Dyson de DC45 draadloze stofzuiger in Nederland. De stofzuiger die de met succes geteste DC35 op moet volgen. Waar de DC35 nog een kruimelzuiger met een lange steel was, is de DC45 wel echt van een technische update voorzien. Reden genoeg voor ons om uit te zoeken waar de verbeteringen in deze stofzuiger zitten.

Unboxing

Qua uitrusting is de DC45 bijna gelijk aan de DC35. Het grote verschil is een de extra Up Top borstel. Een borstel die bedoeld is om randjes op kasten e.d. te zuigen. Om meubels niet te beschadigen, is deze zuigmond uitgerust met flinke, stevige borstels en een stoffen laag eronder.

Ook de buis en de brede zuigmond zijn vernieuwd. De buis bevat nu een tweetal stroomdraden om de nieuwe gemotoriseerde unit aan te drijven.

Ten slotte vinden we in het pakket een cradle om de DC45 mee op te hangen en alle accessoires netjes op te bergen. Behalve de nieuwe Up Top borstel dan. Niet alleen heeft de cradle een gat te weinig, maar hij zou door zijn vorm ook een gat in de muur nodig hebben. Dat wil je niet ;-).

Design

De body van de DC45 is bijna gelijk aan de DC35. Helaas hebben we deze niet meer op de redactie staan, dus heb ik de DC34 er even naast geplaatst. Qua uiterlijk zijn ze op de aansluiting voor de accessoires na gelijk gebleven. De accessoires van de DC34 en DC35 zijn wel op de DC45 bruikbaar. Andersom is het afhankelijk van de accessoire.

Toch heeft de nieuwe set een klein minpuntje. De stofzuigerbuis loopt nogal makkelijk kleine beschadigingen op tijdens het stoten. Hierdoor krijg je al snel vieze vegen en strepen op de buis. Ach, roze is toch niet zo mijn kleur ;-).

Gebruiksgemak

De DC45 komt in de meeste gevallen echt wel aan de 20 minuten zuigtijd die Dyson aan de accuduur heeft gehangen. Dat is ruim voldoende tijd voor mij om alle zuigklusjes in huis gedaan te krijgen. De turbostand heb ik wel gebruikt, maar ik kan niet zeggen dat ik het gevoel heb dat de turbo echt nodig is. Qua zuigkracht heb ik gewoon niets te wensen.

Toch is er één ding dat Dyson nog steeds niet heeft aangepakt. De trekker die je in moet drukken om daadwerkelijk met de DC45 te zuigen. Deze is nog steeds niet te vergrendelen en twintig minuten die knop ingedrukt houden is gewoon vervelend. Hier mag Dyson nog even lekker doorinnoveren.

Over de cradle, die hier alweer een paar weken aan de muur hangt, heb ik nog steeds niets te klagen. Natuurlijk is het jammer dat die ene, nieuwe accessoire, geen eigen plekje heeft en daardoor rondslingert. Toch is het één brok gebruiksgemak wanneer je de DC45 en al haar accessoires op één plaats hebt opgeborgen. Een ander voordeel is dat de DC45 hierdoor ook altijd klaar is voor gebruik. De cradle laadt hem namelijk op.

Schoonmaken

Ook de DC45 moet je regelmatig schoonmaken. Gelukkig heeft Dyson hier goed over nagedacht. Net zoals eerdere draadloze zuigers is het stofreservoir te legen door aan de rode knop te trekken.

Daarnaast is het stoffilter wederom uitwasbaar.

Ten slotte is de borstel uit de grote zuigmond te verwijderen zodat je hier losse haren en andere rotzooi uit kunt plukken.

Conclusie

Met de Dyson DC45 is de techniek achter de oude DC35 vooral verfijnd. De zuigtijd is iets verlengd en de gemotoriseerde borstelkop van de DC45 is vooral sterker geworden. Helaas kan ik de twee niet naast elkaar zetten, maar het verschil is voor mijn gevoel niet schokkend groot. Het verschil is vooral merkbaar in de extra Up Top borstel die in het pakket zit. Hij was al erg goed en nu is hij ietsje beter.

Beschikbaarheid

De Dyson DC45 ligt nu in de winkel voor €349. Je krijgt twee jaar garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.