Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson DC35 Draadloze Stofzuiger

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk draadloos zuigen
  • Stofzuigermond schrobt vuil weg
  • Krachtige motor
  • Zakloos
  • Makkelijk schoon te houden
  • Compleet systeem
  • Handige cradle

THE BAD

  • Stofzuigermond is wat smal
  • Trekker langdurig indrukken is vervelend

Begin dit jaar mocht ik van Dyson de DC34 Kruimelzuiger testen. Een zuiger met een krachtige motor, lithium-ion accu en zonder zak of ander ongemak. De kruimelzuiger was zo goed dat hij een 9 scoorden en wat bleek, wij waren niet de enigen die extreem tevreden waren. Op basis van de DC34 bedacht men namelijk de DC35. Een snoerloze stofzuiger. Zou dat goed gaan?

Uitrusting

De DC35 lijkt een extreemgoed uitgeruste versie van de DC34 te zijn. Naast de accu, de lader en de twee mondstukken die we al van de DC34 kenden, bevat het pakket ook een lange buis, een cradle en een stofzuigermondstuk.

Cradle

De cradle die Dyson bij de DC35 stopt is echt een uitkomst. Je hangt deze aan de muur, of bijvoorbeeld aan de binnenkant van een deur en klikt twee dan de drie accessoires erin. De derde laat je op de DC35 zitten en ook die klik je daarna in de cradle. Zo heb je alles opgeruimd en kan de DC35 ondertussen opgeladen worden.

Uiterlijk

Zoals gezegd, de DC35 lijkt extreem veel op de DC34. Sterker nog, er zit maar één klein verschil tussen de twee. Namelijk de aansluiting voor de accessoires. Voor de stofzuigerbuis en stofzuigermond heeft de DC35 een sterkere verbinding nodig. Dit resulteert in een bredere aansluiting aan de voorkant. Door de vorm van deze constructie heeft Dyson de twee mondstukken van de DC34 niet hoeven te vervangen. Het is dus een multifunctionele versie van de DC34. Ditmaal in een mannelijk kleurtje ;-).

Zuigen

Wanneer we de kleine zuigmondjes plaatsen krijgen we de perfecte zuigkracht die de DC34 onze favoriete kruimelzuiger maakten. De brede zuigmond met optionele borstel voor het grove werk en de nauwe zuigmond voor als je in naden en kieren wilt zuigen.

Nieuw zijn dus de stofzuigerbuis en de stofzuigermond. De buis is zo ontworpen dat ook deze gebruikt kan worden met de accessoires van de DC34 zoals hierboven beschreven. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld een trappenhuis hebt schoon te houden. Met de buis en het nauwe mondstuk verwijder je gemakkelijk de hoogste spinnenwebben en stofdraden.

Het stofzuigermondstuk van de DC35 is een typisch stukje Dyson design. Deze bevat een roterende borstel en een soort van kogelgewricht. De roterende borstel schrobt hardnekkig vuil van de vloer terwijl het gewricht er voor zorgt dat je de stofzuigermond gemakkelijk in allerlei hoeken kan gebruiken. Dit levert meer flexibiliteit dan bijvoorbeeld bij mijn Miele. Je kan de stang ook bijna helemaal plat leggen om onder meubels te zuigen. Handig!

Toch heeft de stofzuigermond van de DC35 ook een nadeel. Hij is zeker 20% smaller dan wat ik van andere stofzuigers gewend ben. Hierdoor ben ik voor mijn gevoel een stuk langer bezig om de huiskamer schoon te krijgen. Toch is de hele constructie zo licht dat ik dat nadeel kan accepteren.

Toch is er wel een ander dingetje waar de heren en vrouwen van Dyson naar mogen kijken. Het idee van een trekker om de zuiger te laten zuigen is leuk voor een kruimeldief, maar niet bij een gewone stofzuiger. Dan ben je namelijk langere tijd aan het zuigen en dat resulteert na enkele minuten toch in een verkrampt gevoel. Het zou fijn zijn als deze (net als bij veel handgereedschap) vergrendeld kan worden.

Oja, ik vergeet bijna de turbostand. Die heeft de DC35 ook nog (evenals de DC34). Ik heb de DC35 voornamelijk op laminaat en tegels gebruikt. Dan is de gewone stand sterk genoeg om huisvuil op te zuigen. Zeker in combinatie met de roterende borstel. Voor vloermatten merkte ik toch het beste resultaat met de turbostand (aanduiding: MAX) aan. Het nadeel daarvan is dat de accu een stuk sneller leeg loopt.

Tot slot wil ik het schoonmaken nog even benoemen. Het legen van de DC35 gaat erg gemakkelijk. Je houdt hem boven de container en laat met een grote rode schuif de bodem van het reservoir openklappen. In de meeste gevallen valt het vuil er meteen uit. Toch merk ik dat lange haren ervoor kunnen zorgen dat vuil in het reservoir blijft hangen. Dan moet je er toch even met je vingers in. Ook daar mag Dyson nog een oplossing voor bedenken.

De DC35 bevat ook een stoffilter voor de motor. Dyson adviseert om deze maandelijks schoon te maken. Gewoon afspoelen, uitwringen en laten drogen. Lekker makkelijk

Conclusie

Dyson heeft van de DC34 de DC35 gemaakt. Een prima idee, want dit maakt het stofzuigen toch echt wel een stuk minder vervelend. Toch zijn er een paar dingen die ons door dit nieuwe gebruik storen. Het lang indrukken van de zuigknop is de voornaamste. Toch weegt dit niet op tegen de schrobbende werking van de nieuwe stofzuigermond en de aanwezigheid van een handige cradle. Man, wat was het fijn geweest om die ook bij de DC34 te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.