Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Roomba 581 Stofzuigrobot

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Kan zichzelf bevrijden
  • Groot stofvak
  • Programmeerbaar
  • Zet zichzelf op de lader

THE BAD

  • Extra laadstations voor meerdere verdiepingen waren zeer welkom geweest.

Het is maandag, maar iedereen die niet in een doe-het-zelf-, tuincentrum of meubelzaak werkt heeft vrij. Zelfs de bussen rijden op een zondagsrooster. Tijd voor GadgetGear om de hut eens schoon te maken en dat doen we sinds kort met de Roomba 581 stofzuigerrobot van het bedrijf iRobot.

Uitrusting

iRobot levert de Roomba 581 met twee virtuele muren/vuurtorens. Dit zijn twee units die infraroodsignalen doorsturen en zo de Roomba helpen navigeren. Daarnaast krijg je er een borstelreiniger, borstel vervangset, een extra stoffilter, grotere stofbak en afstandsbediening bij. Uiteraard mag ook een laadstation niet ontbreken. Met andere woorden, je haalt alles in huis wat iRobot te bieden heeft.

Werking

De iRobot is een stofzuiger in de vorm van een schijf. Hij rijdt enigszins willekeuring rond en zuigt zo het hele huis. Hier kan hij rustig een uurtje me zoet zijn, maar dat is niet erg gezien je er niet op hoeft te letten. De Roomba 581 heeft een accu die groot genoeg is om 4 kamers schoon te houden.

Wanneer de Roomba obstakels zoals hoge drempels tegenkomt. Weet de robot zichzelf daar overeen te tillen. Ook wanneer het in een kabel verstrikt raakt, zal de robot eerst proberen zichzelf te bevrijden voor hij het opgeeft en zichzelf in een pauzestand zet. De Roomba beschikt ook over afgronddetectie waardoor hij niet van de trap zal vallen.

Geen vervanging van de stofzuiger

Als je denkt dat de iRobot al het zuigwerk in huis doet, die heeft het mis. Hoewel de robot door zijn platte ontwerp op redelijk wat plekken weet te komen, kan hij niet onder elke bank of kast door. Wanneer je eenmaal een iRobot hebt zal je dan ook al snel meubels uitzoeken waar de robot wel onder past. Een ander dingetje is dat de iRobot niet in staat is trap te lopen. Hoewel je de iRobot zelf wel op een andere verdieping kan zetten, moet je zelf wel de trap nog stofzuigen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de iRobot bevat de belangrijkste functies van het apparaat. Je kan hem ermee aansturen, maar wanneer de Roomba van een programma is voorzien zal je hem in de praktijk nauwelijks gebruiken omdat je de stofzuiger zijn werk laat doen wanneer je zelf niet thuis bent.

Virtuele Muren en Vuurtorens

In de doos vinden we twee units die we als virtuele muur of vuurtoren in kunnen zetten. Dit zijn niet meer dan infrarood zenders die de Roomba helpen navigeren. Wanneer je de units als virtuele muur inzet, zullen deze een signaal uitzenden waardoor de Roomba ze niet zal passeren. Wanneer je de vuurtorenfunctie gebruikt, zal de Roomba de vuurtoren gebruiken om de kamers uit elkaar te houden. Zo weet de Roomba zelf of hij de hele kamer al heeft gehad voor hij naar de volgende gaat.

Leuk bedacht van iRobot en wellicht ook handig wanneer je de iRobot incidenteel gebruikt. Het voordeel van de Roomba 581 is echter dat je hem kan programmeren. Wij lieten de Roomba elke dag een rondje door het huis maken en ook zonder vuurtorens blijft de boel schoon.

Op internet lezen we dat mensen de virtuele muren vaak gebruiken om te voorkomen dat de iRobot in kabels verstrikt raakt. Dit losten wij bij de inrichting van de kamers al op door kabelgoten en dergelijke toe te passen. In onze situatie waren deze hulpmiddelen niet echt nodig.

Conclusie

De iRobot Roomba 581 is pure luxe, maar wel luxe die enorm snel went. Onafhankelijk van welk model je koopt, is de mogelijkheid om hem te kunnen programmeren van groot belang. Of je virtuele muren e.d. nodig hebt hangt toch echt af van hoe je het huis inricht. Wie de Roomba koopt hoeft in ieder geval een stuk minder tijd aan stofzuigen te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.