Logo GadgetGear.nl
Picture of Daniel Schilling
Daniel Schilling

Dit was de E3 van 2012

Afgelopen week vond de grootste gamesbeurs ter wereld plaats. Ik heb het natuurlijk over de Electronic Entertainment Expo, beter bekend als de E3. Het was een week vol met hoogte- en dieptepunten. In dit artikel zal ik proberen de belangrijkste headlines eruit te pikken. Dit zijn dan ook alleen de meest opvallende hoogte- en dieptepunten van dit jaar.

De veilige weg:

Deze E3 staat (net als vorig jaar eigenlijk) in het teken van de vervolgen. Niet dat dit per se erg hoeft te zijn, want de gameplaybeelden van Black Ops 2, Halo 4, Far Cry 3, Medal of Honor Warfighter, Resident Evil 6, Assassins Creed 3, Crysis 3 en God of War 4 zagen er allemaal veelbelovend uit. De één was nog mooier dan de andere, maar echt innovatief was het allemaal niet te noemen. Natuurlijk ga je ook nu weer plezier met deze games beleven, want de series hebben zich bewezen, maar toch…

Ook de persconferenties waren dit jaar niet echt wereldschokkend, aangezien ook hier de voornamelijk de veilige weg werd gevolgd. Geen grote verassingen. Nouja, misschien Wonderbook bij Sony en Smart Glass bij Microsoft, maar dat was ook niet echt wereldschokkend. Hierover straks trouwens meer. De persconferentie van Nintendo was eigenlijk wel wereldschokkend, maar meer om het feit dat het een beetje makjes was. Ze hadden de kans om te knallen met dikke games op de Wii U (want onderhand wist iedereen wel ongeveer wat het is) , maar in plaats daarvan was het een presentatie met een weggemoffelde Mario, heel veel Nintendoland (een soort Wii sports, maar dan in de vorm van een themapark) en een kleine video van Hardcore games als Mass Effect 3 en Batman Arkham Asylum. Games die al lang uit zijn op de PS3 en de XBOX 360. De Line-up ziet er beter uit dan die van de 3DS toen Nintendo die presenteerde, maar toch mis ik de jus.

De paar echte verassingen:

Gelukkig waren er toch een paar (grote) verrassingen te vinden op de E3. Zo werd de nieuwe gameplay getoond van de nieuwe Tomb Raider en man, dat zag er tof uit! Je hoort ook van alle kanten in de game industrie dat dit wel eens de game van de show zou kunnen worden. Een game die geen verrassing was, maar wel enorm vernieuwend en vet wordt is de game The Last of Us. Dit wordt een game van de makers van de Uncharted serie, maar zit heel anders in elkaar. Je moet namelijk á la I am Legend in een apocalyptische wereld zien te overleven. Tussen al het shootergeweld een hele welkome titel.

De nieuwe game van de makers van Heavy Rain, Beyond two souls, was ook zo’n titel die iedereen verwachte, maar die een indruk achterliet waar je U tegen zegt. Het wordt net als Heavy Rain een verhalende game, waar emoties en het levensverhaal van het hoofdpersonage de boventoon voeren.

Ook Star Wars 1313 was zo’n game die van tevoren was aangekondigd, maar waar verder nog niks over bekend was. We weten nu dat 1313 een laag is op Coruscant (een planeet met heel veel lagen) en dat je een bounty hunter speelt. Maar het verrassendste aan deze game waren de graphics. Ongetwijfeld is deze game de mooiste van de hele E3 en zal waarschijnlijk dan ook voor de volgende generaties consoles zijn.

Er was eigenlijk maar 1 echt grote verassing op deze E3 en deze verrassing heet Watch Dogs. Deze game komt uit de stal van Ubisoft en is de enige game waar niemand voor de E3 ooit van had gehoord en daardoor sloeg hij in als een bom. De game ziet er supermooi uit en heeft een enorm tof thema, namelijk de climax van de huidige technologische ontwikkeling. Op een centrale plek staat namelijk alles wat digitaal over iedereen te vinden is opgeslagen. Grote bedrijven maken hier misbruik van. Aan jou de taak om hier op een anarchistische manier tegen te strijden.

Ontwikkeling Microsoft, Sony en Nintendo:

Microsoft heeft een nieuwe techniek genaamt Smart Glass aan de Xbox toegevoegd. Xbox Smart Glass is een echte Second Screen app voor de console. Het stelt de console in staat om via Windows 8, smartphones en tablets (zelfs door iPhones en iPads) bediend te worden. Zo zou je een film op je tablet kunnen kijken en halverwege de film naar je Xbox door kunnen sturen om hem op TV verder te kijken. Hetzelfde idee gaat op voor andere typen content. In de herfst, zal Microsoft een webbrowser voor de Xbox lanceren. Deze zal volledige ondersteuning voor Smart Glass bieden.

Sony komt met het nieuwe Wonderbook. Met Wonderbook kun je in samenwerking met je Playstation Move interactief boeken lezen. De teksten van het Wonderbook komen tot leven wanneer je het boek leest. Je ziet jezelf namelijk op de TV en de EyeToy camera maakt gebruik van de Augmented Reality mogelijkheden van het boek om het verhaal te animeren. Ondertussen kan je de met de Move controller allerlei acties uitvoeren, waardoor het dus echt interactief wordt.

Nintendo komt dus met Wii U, een console die zich qua hardware gaat kunnen meten met de PS3 en de Xbox 360. Dit is dan ook niet heel bijzonder, maar bij de Wii U draait het dan ook vooral om de gamepad. De Wii U GamePad (waarvan je er twee aan kan sluiten op de Wii U) bevat een 6.2 inch drukgevoelig touchscreen. Deze is net als die van de 3DS te bedienen met de vinger of met een stylus. De Wii U GamePad bevat twee analoge sticks (die je ook nog eens in kan drukken), Een D-Pad, A-B-X-Y-knoppen, twee schouderknoppen en twee triggers. Daarnaast bevat de Wii GamePad ook nog een camera, NFC Reader en stereo speakers. Je moet het dus eigenlijk een beetje zien als een uitgebreide tablet waarmee je heel veel extra’s aan de gameplay van veel games kan toevoegen. De bal ligt nu bij de ontwikkelaars om creatief te zijn en toffe games te maken.

Conclusie:

Deze E3 kan de boeken in als een matige editie. Er is niet veel nieuwe hardware getoond en de games zijn niet wereldschokkens. Desalniettemin gaan we een geweldig gamejaar tegemoet, want ook al zijn de games niet superinnovatief, er is er bijna geen één die lager dan een 6 gaat krijgen in de reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.