Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Greenpan Barcelona Infinity Pro koekenpan 24 cm

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • anti aanbak
  • anti kras
  • alle warmtebronnen
  • oven bestendig
  • diamanten look

THE BAD

  • iets licht van gewicht

Na de succesvolle test van de Greenpan Barcelona Infinity Pro stoofpan, mocht ik aan de slag met de koekenpan in dezelfde reeks. De diamanten fonkelen, het vuur laait op en het vlees staat klaar. Sudder en beef, welkom in de keuken van GadgetGear!

Zeer tevreden waren we met de stoofpan van deze Groene jongens. Daarom pakte ik vol verwachting de koekenpan aan. Na de magie van het vorige artikel moest ik eerlijk bekennen dat ik niet zo verrast was van de koekenpan die uit de verpakking kwam. Hij fonkelde net zo mooi, lag prima in de hand. Dames en heren, dit is toch een gewone koekenpan?! Maar niets, niets was het wat leek!

De Groene mannetjes

 

Zoals ik eerder al vertelde stamt de naam GreenPan af van het milieubewuste materiaal en de productiewijze van de pannen. De groenere manier van denken deed het Belgische duo Jan Helskens en Wim De Veirman realiseren dat de traditionele non-stick pannen gifstoffen vrijgaven wanneer deze oververhit raakten. Ook gebruikte deze zelfde pannen PFOA (perfluoroctaanzuur) tijdens de fabricage van de coating. Greenpan was het  antwoord op hun vraag naar het perfecte materiaal. Een keramische coating genaamd Thermolon. Deze coating geeft een anti aanbak, -kras,  non stick laag en begint  pas te smelten bij 450 graden Celsius, wat de pan stukken duurzamer maakt dan de oude teflonpan en uiteraard zonder de dampen.

De Barcelona pannen

De Barcelona pannen hebben behalve de Theromolon coating, ook een extra dikke aluminium behuizing en bevatten de Magneto inductie-technologie.  Dit heeft niets te maken met de badguy van the X-men, maar alles met de magnetische reactie op de inductiekookplaat. Ja, deze pannen zijn dus allemaal geschikt voor meerdere soorten warmtebronnen waaronder inductie.

Infinity Pro

Infinity Professional staat met prachtige letters op de verpakking. Versterkt met diamanten, nou als het echte diamanten waren, dan waren deze pannen nog wel iets duurder. De Infinity Pro doelt natuurlijk op de sterkte en duurzaamheid van de pan, Daarbij natuurlijk ook de mooie diamanten schittering die je iedere keer ziet wanneer het licht op de pannen schijnt. De binnenkant van de pan heeft met de Thermolon coating een diamanten fonkeling die volledig krasbestendig is en prima kan tegen het gebruik van metalen gereedschap. Zo sterk, zo mooi, zo duurzaam als de diamant. Ik snap ’em.

 

Het gebruik van de Greenpan Barcelona Infinity Pro koekenpan

Daar draait het deze review natuurlijk om: het gebruik van de Greenpan Barcelona Infinity Pro koekenpan. Bij het eerste gebruik valt natuurlijk direct de schittering op. Dat maakt de simplicity van de pan direct onschadelijk, want de schitter maakt van deze pan een eye-catcher. De pan is niet té licht, maar zeker niet zwaar. Met een gewicht van 860 gram heb je een degelijk product in de hand, dat comfortbal, maar net iets extra gewicht zou kunnen gebruiken om steviger op het fornuis te staan. Bij inductie heb je daar natuurlijk minder last van, maar bij keramisch koken zet je het net even met wat evenwichtiger neer en dát werkt wat robuster.  De grootte van de pan is 24 centimeter. Dat maakt deze Greenpan zeer geschikt voor bijna alle soorten vlees voor een niet al te groot gezin. Ook voor gezellige pannekoekjes en een lekker gebakken eitje is deze maat perfect. Ben je met vier of meer thuis en houd je van wat groter geschut dan is deze maat al gauw te klein en kan je beter een maatje 28 pakken.

Ik begon er deze review al plagerig over: het is een gewone koekenpan. Maar wat aan de buitenkant oogt als een zeer normaal koekenpannetje van 24 cm, heeft aan de ‘binnenkant’ een aantal bijzondere eigenschappen die het bakken en braden een stuk aangenamer maken.

Tijdens het gebruik merk direct je dat de pan een non stick laag heeft. Met weinig vet glijdt je product door de pan en niets, maar dan ook niets bakt aan. Het Non stick heeft mij uit eerdere tests wel geleerd dat het geen vrijstelling is voor het bakken zonder vet. Met eiwitrijke producten werk dat gewoonweg niet prettig. Het blijft wat aanplakken, soms aanbakken ondanks de laag. Non stick is een extra comfort voor het bakken met weinig vet en  met meer gemak. Het is een wereld van verschil met pannen zonder deze laag, dat zeker (helemaal met gietijzer). Je kunt dus wel met een drupje olie gezonder en met zeer weinig vet je producten klaarmaken.

Nog even wat onderhoud en gebruiksbijzonderheden: Afwassen is supergemakkelijk! Natuurlijk kan de pan de vaatwasser in – of natuurlijk, dat is eigenlijk helemaal niet zo normaal, maar het kan wel- maar het afwassen is nog gemakkelijker door de non stick laag. Je residu glijdt de pan uit en simpelweg naspoelen met water en een keukenpapiertje is al genoeg.

Deze pan is, ondanks de non stick laag, wel gewoon ovenbestendig. Ik vertelde je al eerder over de meerdere warmetbronnen in het technische gedeelte, maar het is zeer opmerkelijk dat deze pan het uithoudt (tot 450 graden) in de oven.

Een leuk ‘grapje’ vond ik dat er op de verpakking stond dat de pan ‘Limited Lifetime Warranty’ heeft. Wat dan een beperkte levenslange garantie inhoudt, daar ben ik wel erg benieuwd naar. Ze zullen er uiteraard mee bedoelen dat je garantie hebt op pan, behalve als je het product als een trollenkoning gebruikt.

 

Specificaties

Grootte: 24cm
Kleur: Zwart
Type: koekenpan
Materiaal: Aluminium
Warmtebronnen: Gas, Elektrisch, Keramisch, Inductie
oven veilig: Ja
schoonmaak: Handwas aanbevolen (hoewel vaatwasmachinebestendig)
soort handvat: Oven safe roestvrij staal
Gewicht: 860 g
Dimensies: 43,9 × 24 × 4,5 cm

Conclusie van de Greenpan Barcelona Infinity Pro koekenpan 24 cm

De conclusie van de Greenpan Barcelona Infinity Pro koekenpan is simpel: deze pan werkt zeer comfortabel en eenvoudig. Het maakt van koken een ‘koud’ kunstje. Deze Greenpan is niet zwaar, bakt niet aan, gemakkelijk schoon te maken, anti kras en is geschikt voor alle warmtebronnen (zelfs oven). Daarnaast hangt het Groene label aan de pan wat dit artikel tot een heel geschikt keukenmaatje maakt. Voor mij persoonlijk mag de pan iets zwaarder qua gevoel, maar dat weegt niet op tegen de kwaliteit en het gemak dat Greenpan je geeft bij de Barcelona koekenpan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.