Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

3D Printen: PLA vs. ABS filament plastics

Ga je aan de slag met een 3D printer, dan zijn er tegenwoordig enorm veel plastics waar je uit kunt kiezen om mee te printen. De belangrijkste twee zijn PLA en ABS. In deze post leggen we het verschil tussen deze plastics uit.

Om af te trappen, beiden zijn thermoplastisch. Dat wil zeggen dat ze door verhitting zacht worden en bij afkoeling de vorm behouden. Dit is waarom ze zo enorm geschikt zijn voor 3D printers. Sterker nog, het materiaal is 100% te recyclen, al heb je naast jouw 3D printer misschien geen machine staan die er weer een draad van weet te maken. Overigens zijn de meeste plastics die we in het huishouden tegenkomen dit soort thermoplastische plastics.

ABS is een plastic dat vanuit de nozzle van nature probeert omhoog te kruipen. Om dit te voorkomen moet je een printer hebben die het printbed kan verwarmen. Zo blijft het ABS keurig plakken en voorkom je dat je slechts een plastic bal print. Doordat ABS warmer moet worden gehouden, blijft het ook flexibeler tijdens het printen en is het lastig om scherpe randen te maken.

PLA heeft deze eigenschappen vrijwel niet. Het wordt bij verwarming vloeibaarder en laat zich gemakkelijker uit de nozzle persen. Bij afkoelen neemt het sneller haar vaste vorm aan. Hierdoor is het niet nodig om met een verwarmd printbed te werken.

Waarom zou je dan met ABS willen werken? ABS heeft wel degelijk voordelen ten opzichte van PLA. Door de afronding en het feit dat het wat flexibeler is, kun je er vanuit technisch aspect interessantere objecten mee printen. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkelde scharnieren systemen die direct uit de printer rollen. Het is bovendien sterker en flexibeler.

PLA is een materiaal dat van zichzelf transparant is. Het laat zich gemakkelijker kleuren. Doordat de grondstoffen voor PLA worden gewonnen uit bioproducten als aardappels en suikerbieten, praten we over een bioplastic dat in theorie te recyclen is. Let wel, dat hier speciale processen voor nodig zijn. Simpelweg jouw oude printsels in de tuin begraven is niet genoeg. Bovendien is PLA iets gevoeliger voor warme temperaturen. Maak dus geen zonnebrilhouder voor op het dashboard van de auto. Op een zomerse dag drijft hij eraf. PLA glimt wel mooier en kan, net als ABS worden geschuurd. Denk er dan wel aan om een voldoende dikke buitenlaag te printen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer filaments om uit te kiezen dan alleen PLA of ABS. Sterker nog, er bestaan ook vele filaments met een toevoeging van 20% metaal of hout die verrassend mooie resultaten opleveren. Let er wel op dat niet iedere nozzle gek is op dit soort toevoegingen. Zou je bijvoorbeeld koolstoffiber door een messing nozzle persen, zal deze uitslijten of verstoppen. Dit moet je niet willen.

Bewaaradvies

Gek genoeg zijn deze plastics allemaal wat gevoelig voor vocht en dan met name de vocht die in de lucht zit. Het is niet heel spannend wanneer je een rol PLA of ABS een tijdje op de werkbank laat liggen, maar het is beter om de rollen luchtdicht op te slaan.

Wanneer ABS vochtig is geworden, kan deze bellen blazen op de nozzle van de printer. PLA kan dit ook doen, maar kan ook gaan verkleuren. Reden genoeg dus om de dure rollen zorgvuldig te verpakken.

Dremel trekt de verpakking niet alleen vacuüm, maar in het midden ligt ook een zakje silicium korrels om vocht op te nemen.

Trek jouw leverancier dus gerust in twijfel wanneer je rollen krijgt die niet vacuüm verpakt zijn. Als die oud zijn kan dit gewoon ten kosten van de printkwaliteit gaan. Wil je zelf de rollen goed opslaan zijn snap-lock dozen die je ook in de keuken gebruikt een goede start. Je zou ook aan vacuüm bewaardozen kunnen denken, maar die zijn in de praktijk vaak lastig te stapelen. Ik gebruik een grote zak en een goedkope vacumeermachine Door de zak zeer royaal van formaat te nemen kan ik hem iedere keer na het open knippen opnieuw gebruiken. Handig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.