Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wil jij betalen voor Android updates?

Sinds de consumentenbond vorig jaar haar offensief startte, is het updatebeleid van Android fabrikanten redelijk vaak in het nieuws. Zelfs Google begint zich er nu mee te bemoeien en heeft plannen een openbare lijst te publiceren waarin het updatebeleid van de grote merken inzichtelijk zal worden. Maar zit jij wel op updates te wachten?

Wanneer een fabrikant een Android update voor een toestel gaat maken, moet deze natuurlijk perfect werken. Dus ieder toestel vraagt echt weer een eigen Android versie welke goed getest moet worden. Dat vraagt tijd en natuurlijk salariskosten.

Als die ene versie dan klaar is, moeten alle providers die het toestel verkopen de update ook gaan testen en… in veel gevallen ook nog eens gaan aanpassen. Ook dit is weer een vertragende stap, als de providers überhaupt al zin hebben om hier tijd in te steken.

En dan komt er nog een naar probleem bij; jouw portemonnee. De meeste smartphones die verkocht worden zijn de goedkopere modellen. De marges op deze toestellen zijn flinterdun. Denk aan 2% voor de fabrikant. Mag je dan verwachten dat een fabrikant nog jarenlang updates voor jouw ‘dealtje’ gaat fabriceren?

Nodig is het wel. Dat zien we steeds vaker. Zo is de meest recente dreiging een stukje malware in de videostreams van diverse pornosites. Die maakt een foto van jou en jouw ontspanningsmomentje met de dreiging deze op sociale netwerken te zetten. Tenzij je de portemonnee trekt natuurlijk.

De opkomst van dit soort dreigingen vragen meer en constantere updates van systemen als Android en iOS. Iets waarbij jij als eigenaar van de smartphone afhankelijk bent van de fabrikant. Technisch gezien is het geen enkel probleem, maar iemand moet de rekening betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.