Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Bigben TD79NM – Platenspeler met USB

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • MP3, CD en LP
  • Mooi retro design
  • Duidelijke bediening
  • Mogelijkheid om andere speakers aan te sluiten

THE BAD

  • Kan alleen opnemen op FAT geheugenkaarten en sticks
  • Ingebouwde speakers klinken hol

Niet al te lang geleden introduceerde Bigben de Bigben TD79RM, een multifunctionele platenspeler met USB, SD, FM, AM en CD. Alternatieve typenummers voor deze speler zijn TD79-2 (Coca-Cola rood design), TD79-5 (Coca-Cola groen), TD79RM (Rood) en TD79GB (Union Jack). Het enige verschil tussen deze modellen zijn de prints die erop zijn gedrukt.

Unboxing

Bigben levert de TD79NM met handleiding en afstandsbediening. Helaas zat de afstandsbediening er bij ons niet bij.

Design

Het ontwerp van de TD79NM doet me sterk denken aan de Amerikaanse auto’s uit de jaren 60. De gril op de speakers heeft een keurige chrome-achtige afwerking en de speler heeft prachtige rondingen. Bovendien zijn de knoppen lekker groot, al is het jammer dat niet alle draaiknoppen hetzelfde design hebben gekregen.

Bigben TD79NM IMG_0684

Bovenop de uitvoering die wij hebben ontvangen is een foto van taxi’s in New York geplaatst. Persoonlijk zou mijn voorkeur eerder naar de rode uitvoering zijn gegaan. Die kleur past net iets mooier bij het design van de speakergrils.

Bediening

BigBen-RemoteDe afstandsbediening zat er niet bij, dus wij moeten met alle knoppen op het voorpaneel werken, maar dat is geen enkel probleem. De opstelling van de knoppen is duidelijk en alles wijst eigenlijk zichzelf. Ook de ontbrekende handleiding zal hier geen roet in het eten gooien.

Bigben Interactive leverde wel een foto van de afstandsbediening. Dit is een vrij simpel model zoals we wel vaker aantreffen bij goedkope speakersets en mediaplayers. De handligging is door de band genomen niet ideaal, maar het werkt en de knoppen zijn op de tast te vinden. Aan de foto te zien, zijn alle basisfuncties aanwezig.

LP’s, MP3’s en Radio

Bigben heeft van de TD79NM echt een allemansvriendje proberen te maken. Je draait er zowel CD’s op af als LP’s. Voor LP’s is het toerental in te stellen op 33, 45 of 78 toeren. Ook zit er een adaptertje bij voor singles. De controller in de TD79NM herkent zelf wanneer een plaat afgelopen is en kan de speler stop zetten om zo de naald de sparen.

Een leuke optie is om platen naar MP3 om te laten zetten. Dit kan door een stick of SD kaart in de machine te prikken. Deze moet echter wel FAT geformatteerd zijn en daarmee ben je gelimiteerd aan flash opslag dat niet groter is dan 4GB. In andere gevallen zullen de opnamen niet lukken. Let hier dus op als je met de Bigben TD79NM aan de slag gaat.

Bigben TD79NM IMG_0685

Voor radio-ontvangst maakt de TD79NM gebruik van een simpele draadantenne die je gemakkelijk kunt richten. Een aansluiting voor Coax ontbreekt helaas waardoor de kwaliteit van het ontvangst erg afhankelijk is van de plaatsing van de TD79NM.

Geluidskwaliteit

Hoewel de speakergrilletjes van de TD79NM er indrukwekkend uitzien is het geluid van de TD79NM niet al te best. Bij maximaal volume klinkt hij enigszins hard als je hem op een klein slaapkamertje plaatst, maar het is de vraag of je dat echt moet willen.

Het grootste probleem is dat de speakers. Wat je ook draait, alles klinkt als een oude Beatles plaat. Hol is de beste omschrijving die ik het kan geven. Eerlijk is eerlijk, mag ik iets beters verwachten voor de €99,99 waar de TD79NM voor wordt verkocht? Ik denk het niet. Goed ontworpen speakers kosten geld en als je toch alleen maar oude Hazes platen gaat draaien zal je het misschien niet eens merken.

Gelukkig heeft Bigben in het ontwerp van de TD79NM wel rekening gehouden met iedereen die iets meer muziekkwaliteit verwacht. Er zit gewoon een analoge TULP uitgang op waarmee je een externe versterker en speakers aan kunt sluiten (of je misbruikt hiervoor de hoofdtelefoonaansluiting). Eenmaal gedaan wordt de hele ervaring echt wel een stuk beter.

Conclusie

Het grootste nadeel van de TD79NM is de kwaliteit van de speakers die erin liggen. Die zijn eigenlijk niet om aan te horen. Sluit je een externe speaker op de TD79NM aan, dan is het geluid meteen een stuk beter en ontdek je dat je met de TD79NM best een leuke en volledige muziekspeler in huis hebt gehaald.

Beschikbaarheid

Deze muziekspeler is in alle varianten te vinden bij Bol.com.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.