Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Xqisit xqS10 (Bluetooth Stereo Speaker)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Prima geluid in deze prijsklasse
  • Design ziet er goed uit
  • Bruikbaar als speakerphone

THE BAD

  • Irritante blauwe LED
  • De stem in de speaker staat veel te hard

Met de xqS10 nemen we alweer de derde speaker van Xqisit onder de loep. Eerder deze week keek ik nog naar de compacte xqB20 en begin dit jaar wist Xqisit nog goed te scoren met de xqPRO speaker. Prijstechnisch ligt de xqS10 tussen de twee anderen, dus is het interessant om te kijken wat je voor nog geen €100 meekrijgt.

Unboxing

De unboxing van de Xqisit xqS10 bevat weinig verrassingen. Naast de speaker vinden we een USB kabel om de speaker mee te laden en een handleiding. Aan de handleiding is duidelijk meer aandacht besteedt dan bij de xqB20.

xqisit-xqS10-Unboxing

Ook nu weer heeft Xqisit een prachtige doos om de speaker gevouwen.

xqisit-xqS10-Packshot-Open

Design

Qua design komt de inspiratie duidelijk uit de hoek van Logitech’s UE speakers. Ook deze speaker is bekleed met flexibel materiaal en hebben grote knoppen aan de bovenkant. Hoewel ons testmodel volledig zwart is, heeft Xqisit diverse gekleurde versies in het assortiment zitten.

xqisit-xqS10-Bediening

Bluetooth en stembegeleiding

De xqS10 is een bluetooth speaker. Hij is door de aanwezige microfoon als volledige speakerphone te gebruiken. Koppeling via bluetooth verloopt soepel. Je zet de speaker met behulp van de knop in het midden aan en daarna hou je deze nog even ingedrukt om in pairing modus te gaan. Een stem begeleidt je door het hele proces. Lekker gemakkelijk!

De stembediening is van begin tot eind duidelijk aanwezig in de qxS10. Je wordt begroet bij het opstarten en krijgt een goodbye wanneer de speaker uit gaat. Helaas doet de stem dit vrijwel de hele tijd op vol volume. Tijdens een romantische avond de speaker op je nachtkastje aanzetten resulteert dus in een heel wat minder romantische begroeting en zeker in een tentje op de camping mag je reacties om je heen verwachten.

xqisit-xqS10-Achterkant

Echt irritant wordt het pas wanneer de accu van de xqS10 bijna leeg is. In plaats van een enkele of dubbele melding, blijft de stem om de 30 seconden klagen bijna zonder energie te zitten en dat tot de speaker echt leeg is. Bloedirritant en reden genoeg om de speaker snel uit te zetten in plaats van te genieten tot de accu echt leeg is.

Ook de blauwe status LED aan de voorkant is erg dominant aanwezig en knippert op een constant ritme. De hele tijd. Echt de hele tijd. Ik heb geen probleem met een LED die af en toe moet knipperen om mij wat te vertellen. Of gewoon de hele tijd aan is ter bevestiging dat het apparaat aan staat. Maar dat dramatische geknipper de hele tijd… Gelukkig is dit met een zwart stukje duct tape netjes op te lossen.

Geluidskwaliteit

Qua geluidskwaliteit merk je dat je met een lichtere speaker te maken hebt. De twee speakers zorgen wel keurig voor een stereo geluid. Daarnaast is Xqisit zo slim geweest om aan de achterkant van de behuizing een passieve radiator te plaatsen. Dit is een soort van woofer die reageert op de bewegingen van de drivers van de speakers aan de voorkant. Het geluid vlakt hierdoor iets af, maar als het om lage tonen gaat, is het geluid uit de xqS10 veel voller dan je van een kleine, lichte speaker op dit niveau zou verwachten.

Conclusie

Met de xqS10 probeert Xqisit wederom een speaker neer te zette die er leuk uitziet, maar vooral ook erg scherp is geprijsd. Qua geluid krijg je meer dan waar je voor betaald, al kan de speaker het geluid van de net iets duurdere xqPRO niet vervangen.

Waar de xqS10 punten verliest is het algemeen gebruik van de speaker. De stem (hier in huis het krijswijf genoemd) is veel te hard en zou qua volume zich aan moeten passen op het volume van de muziek. Daarnaast is de blauwe LED aan de voorkant buitengewoon irritant. Jammer, want dat doet afbraak aan de totale ervaring met deze speaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.