Review: Xqisit xqB20 (Bluetooth Speaker)

Met de xqB20 voegde Xqisit onlangs een mooie compacte speaker aan haar assortiment toe. Een speaker met een wat opvallend uiterlijk in een categorie waar nogal wat concurrentie zit. Weet de xqB20 zich staande te houden?

Unboxing

De verpakking van de xqB20 bevat naast de speaker een USB kabel om op te laden en een simpele handleiding. Gezien de aard van het product was een simpel tasje een mooie toevoeging geweest.

xqisit-xqB20-Unboxing

Een complimentje overigens voor de verpakking. Die steekt kwalitatief goed in elkaar.

xqisit-xqB20-Packshot-Open

Uiterlijk

De body van de Xqisit xwB20 is wat fors voor deze categorie, maar dat komt over het algemeen het geluid van een speaker ten goede.

Opvallend is dat Xqisit de aansluitingen en de schakelaar aan de voorkant van de xqB20 heeft geplaatst terwijl een mooiere knop voor de bluetooth bediening en de blauwe status LED juist aan de achterkant zitten. Van nature plaats ik die naar voren en dan zie ik het logo op de kop. Niet dat het logo op de kop mij stoort, want het is prachtig uitgewerkt in het rooster waardoor het er van alle kanten stoer uit ziet.

xqisit-xqB20-Voorkant

De audiokabel is met stof bekleed en duidelijk bedoelt als lus om de speaker mee op te hangen (wanneer je bluetooth gebruikt). Ook dan zit het logo op de kop. Het lijkt dus echt alsof de ontwerper van de xqB20 echt niet heeft opgelet.

De groene lus die je ziet is de AUX kabel waarmee je non-bluetooth apparaten aan kunt sluiten. Daarnaast is deze te gebruiken om meerdere xqB20 speakers aan elkaar te koppelen. Een leuke extra functie van de speaker.

xqisit-xqB20-Bluetooth

Koppelen

Hoewel de xqB20 via de AUX kabel aan een smartphone, tablet of ander apparaat kan worden gekoppeld, zit de echte kracht natuurlijk in de bluetooth ondersteuning. Het koppelen met de xqB20 gebeurd door deze in de bluetooth stand te zetten en de actieknop op de voorkant even ingedrukt te houden. Met verschillende tonen hoor je dan of je het goed doet. Snel en simpel. Prima.

Geluidstechnisch

De xqB20 bevindt zich in een categorie waar weinig eer aan valt te behalen. Dit soort speakers zijn klein en hebben door het ontwerp met een enkele speaker weinig ruimte om echt kwaliteit te bieden. Ook grote merken als JBL hebben hier veel moeite.

Na enkele dagen gespeeld te hebben is het dan ook tijd om eens wat nauwkeuriger naar de speaker te luisteren. Daarbij valt het op dat ook deze speaker een beperkt is in het bereik. Wil je veel bass, moet je de equalizer van je smartphone aanpassen, maar op hoge volumes ga je dan oversturen. Stuur ik muziek onaangepast op vol volume naar de speaker dan kan hij wel een aardige bass neerzetten, maar gaat het geheel ook wat blikkerig klinken.

xqisit-xqB20-Achterkant

Nu klinkt dit wat negatief, maar voor deze categorie klinkt de speaker toch echt niet slecht. Zeker wanneer we rekening houden met de lage prijs die de xqB20 heeft meegekregen.

Update: Het is mogelijk om de speaker in een daisychain te gebruiken. Dat verandert het geluid dat je hoort enorm. Check hier mijn ervaringen.

Conclusie

Xqisit heeft met de xqB20 gekozen om een goedkope speaker te produceren in een segment waar je audiotechnisch weinig eer aan kunt behalen en dan ook nog voor een lage prijs. Juist deze lage prijs en het leuke uiterlijk van de xqB20 laten de speaker punten scoren.

Beschikbaarheid

De Xqisit xqB20 is nu te koop voor €49,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Leuk design
  • Audiokabel kan ook als lus gebruikt worden
  • Gemiddelde audioweergave

THE BAD

  • Logo zit ondersteboven
  • Wat groot voor deze categorie
  • Mist een handig zakje
Roelof van Doorn
Je ziet me wel, maar herkent me niet. Blijf gokken wie ik ben. Als je het weet zeg je 'O, die!'

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram