Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: xqPRO Bluetooth Speaker

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi design
  • Touchbediening
  • Mooi stereo geluid

THE BAD

  • Tracks skippen werkt enkel op iOS
  • Mist wat bereik in de lage tonen

Onlangs introduceerde Xqisit de xqPRO draadloze speaker. Een speaker die qua specs en prijsstelling erg dicht bij de Jabra Solemate komt te liggen. Daarnaast heeft de xqPRO een bijzondere, extra feature. De bediening van de speaker loopt namelijk via een touchoppervlak dat gevoelig is voor gestures.

Unboxing

Naast dat Xqisit de xqPRo van een mooie, stevige verpakking heeft voorzien, zit hij ook bomvol accessoires. Zo vinden we een netstroomadapter met pluggen voor de EU, UK en de VS. Daarmee is de xqPRO een speaker die prima mee op vakantie kan.

Xqisit xqPRO Unboxing

Ook vinden we een reistasje voor de speaker, een USB kabel en natuurlijk een poetsdoekje, Dat heb je wel nodig voor deze zwartgelakte speaker ;-).

Design

De voorkant van de xqPRO bevat een statusled die mooi weggewerkt is achter het xqPRO logo. Wanneer deze blauw is, staat de speaker aan. Knippert hij blauw-rood, is hij klaar om via Bluetooth te worden gekoppeld.

Achter het metalen rooster heeft Xqisit twee kleine tweeters verstopt die voor de midden- en hoge tonen moeten zorgen. Ze staan iets uit elkaar voor het stereobeeld.

Xqisit xqPRO Voorkant

De bovenkant is gereserveerd voor de touchbediening. Helaas kon ik hier door het spiegelende oppervlak geen goede foto van maken. Het ziet er wel mooier uit dan op de foto van de fabrikant ;-).

Xqisit xqPRO Touch

De achterkant bevat de aan/uit-knop, de USB aansluiting om de xqPRO te laden en een AUX-in. Handig voor apparaten die nog niet over bluetooth beschikken.

Xqisit xqPRO Achterkant

Bediening

Door de oplichtende bedieningselementen op de bovenkant van de xqPRO zie je goed waar je de speaker aan moet raken om deze te kunnen bedienen. De + en de – zijn voor het volume. Hier tik je op om het volume aan te passen. Ga je met twee vingers tussen deze twee sliden, kun je tracks overslaan of terugspoelen. De cirkel gebruik je om de xqPRO weer in de koppelstand te zetten.

De bediening heeft wel één beperking. Tracks skippen lijkt alleen onder iOS te werken. De rest van de bediening hebben we wel met succes op Android en Windows 8 kunnen testen.

Geluidskwaliteit

Wanneer ik de xqPRO met de Solemate van Jabra vergelijk, hoor ik dat de xqPRO minder lage tonen heeft. Daar staat tegenover dat het geluid uit deze speaker een stuk zuiverder is. Wel zal de xqPRO op vol volume gevoelig zijn voor oversturen. Gelukkig merk je dat pas vanaf 80% volume. Voor een liefhebber dan dance muziek zou ik deze speaker dan ook niet aanraden.

Xqisit-xqPRO-Zijkant

De xqPRO valt ook als speakerphone te gebruiken. Hier laat Xqisit zien dat ze een goede microfoon en speakers perfect weten te combineren. De spreker aan de andere kant is perfect te verstaan.

Conclusie

De xqPRO is een leuke designspeaker met een hele leuke functie, namelijk de touchbediening. Hiermee weet Xqisit zich goed te onderscheiden. Hoewel de speaker bij maximaal volume wat kan oversturen, is dat voornamelijk bij dance, hip-hop en andere muziek waarbij lage tonen belangrijk zijn. Voor reguliere pop-muziek geeft de xqPRO gewoon een mooi, gebalanceerd geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.