20250206 123516
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Huawei FreeBuds Pro 4 – Stil, want je praat

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Huawei FreeBuds Pro 4 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geluid
  • Prettige app-ervaring
  • Veelzijdige en solide bediening
  • Algemene microfoonprestaties
  • Zeer indrukwekkende ruisonderdrukking op de microfoon
  • Prijs

THE BAD

  • Pasvorm niet voor iedereen

We merken dat het vaak vergeten wordt, maar Huawei heeft door de jaren heen een solide reputatie opgebouwd als een van de pushers van de elektronica-industrie. Hoe het een en ander vergaan is op het gebied van telefoons en tablets is redelijk bekend. Echter zijn er meer industrieën waar de Chinese gigant in actief is en nog altijd interessante opties voor uitbrengt. Audio is één van deze segmenten en we waren dan ook benieuwd naar wat de FreeBuds Pro 4 te brengen hadden.

800 800 fce24c8b6c1f940408888acbe8b97a02mp

Sleutelfeatures

  • Bediening via tikken, vegen en knijpen
  • Dynamische ANC op inkomende en uitgaande audio
  • Multipointconnectie
  • Waterresistentie: IP54 (Indringing van voorwerpen boven de 1 mm, geen schade indien besproeid onder alle hoeken met 10 liter water per minuut)
  • Formaat:
    • Laadcase: 46,9 x 54,6 x 24,5 mm (h x b x d)
    • Par in-ear: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm (h x b x d)
  • Gewicht:
    • Laadcase:  ~47 g
    • Per in-ear: ~5,8 g
  • Opgegeven batterijduur:
    • Afspelen met LDAC: Tot 6,5 afspelen plus een extra 23,5 uur via de laadcase (zonder ANC), Tot 4,5 uur afspelen plus een extra 17,5 via de laadcase (met ANC)
    • Afspelen met AAC: Tot 7 uur afspelen plus een extra 26 uur via de laadcase (zonder ANC), Tot 5 uur afspelen plus een extra 18 uur via de laadcase (met ANC)
    • Opgegeven gesprekstijd: Tot 4,5 uur en een extra 17,5 via de laadcase (zonder ANC), tot 3,5 uur en een extra 14,5 via de laadcase (met ANC)
  • Opgegeven laadtijd
    • In-ears: 40 minuten in de laadcase
    • Laadcase zonder in-ears (bedraad): 1 uur
    • Laadcase zonder in-ears (draadloos): 2,5 uur

 

Uitpakken

De uitpakervaring is er een die je doet denken aan een aanzienlijk duurdere headset dan de FBP4 door de sleeve en de verpakking met wat textuur. Tegelijkertijd is het ook een vrij flinke verpakking. Onnodige toepassingen van plastic kwamen we niet tegen. Toch vragen we ons af of het voor Huawei misschien niet ook tijd wordt als een van de grote globale spelers (van wie we een leidende rol verwachten) om een meer specifieke verpakkingsstrategie toe te passen met het oog op milieubewustzijn.

Bij het uitpakken vinden we uiteraard de laadcase met de in-ears en daarnaast een USB-A naar USB-C-laadkabel. We vinden verder drie paar traagschuimen eartips in drie maten en drie paar extra siliconen eartips; één paar kleiner en twee paar groter dan de maat siliconen eartips die al op de in-ears bevestigd zijn.

20241224 152703

Opvallend is dat voor de laadkabel gekozen is voor gewoon een standaard kort, wit exemplaar waar je gezien de volledige uitpakervaring een zwarte had verwacht, van een normale lengte, misschien met Huawei branding.

 

Ontwerp

We kozen voor het zwart met goud-kleurige model, maar de headset is tevens verkrijgbaar in het wit en groen waarbij de gouden accenten behouden blijven. Qua vormconcept herkennen we het nodige van de voorganger terug in de FBP4, maar HUawei durfde voor de 4e iteratie duidelijk minder conservatief te zijn.

20250205 172059

Het gebruik van goudkleurige accenten is een beetje een polariserende keus voor velen, maar uw reviewer vindt het wel aardig werken. Verder hebben we hoe dan ook liever een polariserend design dan een design waar niemand een mening over heeft, tenzij specifiek gekozen wordt voor een sober design. En dat was duidelijk niet de insteek die Huawei had.

20250205 172207

Bediening werkt via veeg-, tip- en knijpbewegingen op de steel welke je kan configureren in de AI Life-app waar we later in de review wat nader op in gaan. Positief is dat de implementatie voor inputs niet het probleem lijken te hebben dat je capuchon of hoge kraag voor valse inputs zorgen zoals we bij enkele andere in-ears hebben meegemaakt. Met de lage temperaturen van het moment best een op te merken voordeel.

De laadcase is qua oppervlak redelijk fors, maar door de vorm zal niemand moeite hebben deze weg te steken in een broekzak. Opvallend gegeven is dat het Huawei-logo met spiegelende achtergrond aan de achterzijde geplaatst is. Niet dat het veel uitmaakt, maar je zou op de een of andere manier toch anders verwachten.

20250205 172451

De klep is verder gevoerd en de scharnieronderdelen sluiten perfect bij elkaar aan wat in combinatie met het gebruikte externe materiaal bij het openen en sluiten het juiste gevoel geeft; een geluid dat degelijkheid suggereert en zeker geen rammeltjes laat horen.

 

Comfort

Met 5,8 gram per earbud (onze eigen meting met eartip liet 6 gram zien) is de headset licht gehouden. Ondanks dat we qua eartips (die intern overigens voorzien zijn van een rooster) een redelijk complete set meegeleverd kregen merkten we iets dat we vaker meemaken de laatste maanden. Uw reviewer lijkt altijd pech te hebben wanneer het gaat om de laatste generatie in-ears en de pasvorm; niets past perfect, en vaak is het slechts matig.

Zo ook met de Huwei Freebuds 4 Pro. De rubberen eartips paste in een enkele maat links best aardig, terwijl rechts het echt nodig was om het stroevere karakter van de schuimen eartips toe te passen. Aangezien je beiden eartips van hetzelfde materiaal wil hebben, werd het links een beetje klooien met één van de drie formaten die goed pasten, wat dus voor geen van de drie formaten het geval was.

We hebben een beetje rondgekeken bij andere reviewers, en de ervaringen zijn wisselend. De één heeft nul problemen, de ander heeft soortgelijke problemen als uw reviewer. Het vreemde is dat er een tijd was dat dit nooit een probleem was. Maar sinds de trend dat eartips meer tegen je oorkanaal aan moeten zitten in plaats van ín je oorkanaal, is pasvorm gewoon een probleem voor meer mensen.

Hoe dan ook, als het gaat om de keus tussen schuim en siliconen eartips hebben we het vooral over een persoonlijke voorkeur. Er is echter ook een audio-invloed: schuimen eartips, omdat ze in het meest ideale geval minder strak je oorkanaal afsluiten, zorgen ervoor dat bepaalde tonen in het hoog en laag wat minder geaccentueerd worden.

We hebben als we even de pasproblemen negeren, gemerkt dat de FBP4 prima in de oren zitten bij mensen voor wie de eartips geschikt zijn. Wel blijf tijdens het luisteren de in-ears voelen.

 

AI-Life app

De generiek genaamde AI Life-app gebruiken we voor het configureren van de verschillende opties van onze FBP4. De app is bedoeld om verschillende apparaten te kunnen bedienen die in het Huawei-ecosysteem zitten, dus vandaar dat we het moeten doen met een app waarvan je maar net moet weten waar deze voor dient en dat deze überhaupt voor je Huawei-apparatuur bedoeld is. Aan het label van de app of het icoontje merk je het immers niet.

Hoe dan ook, met de app regel je de gebruikelijke configuraties die je in de regel terugvindt in dergelijke apps. In het geval van de bediening is het een en ander iets uitgebreider aangepakt omdat we zowel de tik-, veeg- als knijpbewegingen kunnen invoeren. De app is overzichtelijk vormgegeven en esthetisch is ook weinig verkeerd gedaan.

Er zijn 8 presets te vinden voor het geluid, maar we beoordelen de FBP4 vooral op basis van de gebalanceerde en standaard weergave. De gemaakte keuzes komen overigens gezien de labels van de presents vrij logisch over. Er is verder een equalizer en wel een 10-bands-exemplaar.

 

Geluidskwaliteit

Huawei heeft een dual-driver configuratie toegepast: een 11 mm quad-magneet dynamische driver die lage tonen levert tot 14 Hz, terwijl de hoge tonen tot 48 kHz voor de rekening komen van de planaire membraantweeter.

We gooien de Huawei’s door de testlijst van uw reviewer met wat testdemo’s, new wave en new jack swing-muziek, en we moeten zeggen dat Huawei haar sterke reputatie op het gebied van audio waar maakt. Zeker de basweergave blijkt bijzonder rijk als we Michael Jackson’s ‘Who Is It’ opzetten. Er is iets aan de beat dat je alleen met degelijke speakers hoort en waar zwakkere in-ear opties het detail makkelijk verliezen. Het gaat dan om het benadrukt herhalen van een eerdere beat waarin een soort brom zit die wanneer je opties die bas minder gedetailleerd weergeven beluistert, gewoon wegvalt.

20250205 231247

De FBP4 geven dit detail echter perfect weer. Kijken we specifiek naar het hoog, dan valt vooral de natuurlijke weergave op. We spelen Beethoven’s ‘Bagatelle nr. 25 in a-klein, WoO 59’ (‘Für Elise’) af en merken bij vergelijking met enkele gelijk geprijsde opties dat de FBP4 er bovenuit steken qua natuurlijke weergave van het pianowerk. Voor iets gelijkwaardigs keken we al naar een optie van 300 euro naast een open-ear uitzondering welke bewees dat de goede weergave mede uitkomst is van goede tuning. De betreffende uitzondering die het ook goed deed was immers de open-ear-merkneef, de FreeClip.

Het is overigens duidelijk dat de FBP4 het beste tot zijn recht komt in de meer dynamische tuning-settings waarin het hoog en laag geaccentueerd zijn. Daar is de tuning van de headset duidelijk op gericht. Accepteer je dat V-vormige signatuur, dan heeft de FBP4 het eigenlijk nergens moeilijk mee qua weergave. Alles blijft gecontroleerd en zelfs bij meer gecompliceerde weergaves blijft het detail behouden.

Kies je voor de gebalanceerde weergave, dan merk je dat in gecompliceerdere stukken met veel tonen bepaalde elementen ondergerepresenteerd blijven. Dit is echt alleen in dit soort nummers (bijvoorbeeld “Why Don’t You Get A Job” van The Offspring en verschillende new jack swing-nummers waarin veel instrumentale weergaves tegelijkertijd afgespeeld worden of elkaar snel afwisselen met vocals eroverheen).

ANC

De ANC presteert redelijk, maar zit conform onze tests toch wat onder de betere presterende opties in deze prijsklasse, en ook onder de opties van enkele jaren terug die toen in deze prijsklasse zaten. Misschien dat laatste komt door de betere afsluiting van de omgeving. Directe vergelijkingen zijn uitgevoerd met de recent uitgekomen Sony LinkBuds Fit (die wegens de matige afsluiting sowieso al minder presteert) en de oudere Soundcore Liberty 3 Pro en de originele Sony LinkBuds. Bij monotone tonen presteert de FBP4 ongeveer gelijk.

Microfoon

De microfoon is zeer goed voor elkaar. Wel vragen we ons af wanneer de ruisonderdrukking precies in werking moet treden. Wij hadden gehoord dat deze veel indruk moest maken, maar in ons geval lijkt deze zich niet in te schakelen tijdens onze test. We horen in ieder geval geen nadrukkelijke digitale bewerking als we de stem van uw reviewer aanhoren.

De microfoon blijft zoals te horen is het prima doen en lijkt ook nergens echt moeite te hebben met lastige klanken. We hebben een benchmarkopname van de kantoorgeluidensimulatie opgenomen in de test. Als we de microfoontest met de kantoorgeluiden beluisteren lijken de kantoorgeluiden iets meer op de achtergrond gezet te worden, en de stem van uw reviewer is gewoon duidelijk. Maar we horen ook geen digitaal effect op de microfoon wat betekent dat er niets weggefilterd wordt.

20250205 172247a

Het blijkt dat de app die we gebruikten voor het testen van de microfoon, op de een of andere manier ervoor zorgt dat de ruisonderdrukking uitgeschakeld blijft.

De recorder van Windows heeft dit probleem niet. De reden dat we deze recorder liever niet gebruiken is het feit deze de inkomende voice opschoont en dat de resulterende opname dus geen representatieve weergave is van wat je krijgt wanneer je een gesprek voert (ook niet wanneer je dat via een Windows-applicatie doet).

Hoe dan ook, de test gaat puur over de ruisonderdrukking, en we kregen het volgende als resultaat:

De opname van Beethoven’s ‘Syfonie No.7 in A Majeur, Op 92: III. Prestp – Assai meno presto’ werd afgespeeld met op de luidste momenten een geluidssterkte van 70 dB.

De opname met muziek op de achtergrond maakt enorme indruk. We hebben het over een luidheid waarbij je niet even een gesprek kan voeren en tenzij het gaat om muziek die je enorm waardeert (en zelfs dan doe je het alleen maar voor een beperkte tijd), is dit geen geluidssterkte die je je bureauspeakers laat weergeven en gehoorschade is hoe dan ook een lange termijn-gevolg.

De FBP4 filtert de muziek echter nagenoeg weg en de stem van uw reviewer is perfect verstaanbaar.

 

Connectiviteit

Qua bereik presteren de FBP4 prima. Pas op de uiterste afstand op de testlocatie merken we dat de connectie verloren gaat. We hebben het dan over een specifieke afstand met meerdere muren en elektrische storingsfactoren ertussen. Het mag weliswaar zo zijn dat we opties getest hebben die het beter deden en helemaal geen connectie verloren, maar in geen enkele wereld zouden we het bereik van de FBP4 hiermee slecht noemen.

20250205 172627Er is geen ondersteuning voor zaken als Fast Pair (Google) of Swift Pair (Windows), maar via de traditionele manier, waarvoor we een haast onzichtbare knop aan de zijkant van de laadcase hebben, werkt het pairen gewoon prima. Mocht je een van de weinige mensen in het westen zijn met een recent Huawei-toestel, dan is Huawei’s eigen snelle pair-optie wel beschikbaar.

Lag

Lag ligt met de low latency-setting (die de verbinding wat gevoeliger maakt voor storingen) ingeschakeld op ongeveer 200 ms. Dat is alleszins prima. Een racegame kun je er wel mee spelen op je telefoon, terwijl de weergave van video via een app die geen ondersteuning heeft voor lag-schermafbeelding 2025 02 05 225026aacompensatie, op zich redelijk is. Mensen met een kritisch oog zullen het echter wel zien. Zonder de low-latency-setting ingeschakeld is deze ergens rond de 350-400 ms.

Multiconnectie

De multiconnectie werkt precies zoals je het zou willen. De overname van audio werkt voorspelbaar en zo goed als naadloos.

 

Batterij

De in-ears zijn ieder voorzien van een batterij met een capaciteit van 55 mAh, terwijl de laadcase een capaciteit heeft van 510 mAh. Opladen kan gewoon via de kabel of draadloos.

Laadtijd

De opgegeven laadtijden die we vermeld hebben bij de sleutelpunten zijn naar onze ervaring wel realistisch. Wij deden er in de praktijk iets langer over, maar we hebben het over een verschil van minuten.

Batterijduur

De batterijduur hebben we alleen getest met het afspelen van muziek. We hebben te weinig online-vergaderingen gehad, plus in de praktijk zullen niet veel mensen zulke lange gesprekken voeren. Mocht Huawei ooit besluiten een zakelijke headset uit te brengen, dan nemen we dat uiteraard mee 🙂

schermafbeelding 2025 02 05 223553Je hebt de mogelijkheid een voorkeur in te stellen voor de geluidskwaliteit of de verbindingskwaliteit. We hebben beiden getest met ANC aan en uit en een gemiddeld volume van rond de 50%. Met ANC uit kwamen we bij de keus voor verbindingskwaliteit uit op rond de 4u20m en met ANC aan op 6u35m.

Met de keus voor geluidskwaliteit kwamen we met ANC uit op 3uur55m en met ANC aan op 6u20. In het laatste geval kwamen we dus slechts 10 minuten tekort op de opgegeven batterijduur, maar in de andere gevallen gaat het richting een half uur.

Is dat slecht? We vinden het een detail eerlijk gezegd. We weten ook niet hoe goed de batterij na verloop van tijd zich zal houden. Degradeert deze binnen een jaar zodat we na een jaar opeens de helft over hebben terwijl bij het initieel testen alle opgegeven tijden gehaald worden, dan hebben we het over een slechter product dan wanneer initieel de opgegeven tijden niet gehaald worden, maar over een jaar er amper degradatie merkbaar is.

En misschien dat Huawei hun tests uitvoerden in ideale omstandigheden waarbij met een Huawei-apparaat het misschien wat beter verloopt in combinatie met de EMUI-software op de door hen gebruikte Mate X6-telefoon versus wat de door ons gebruikte S23 doet. Bovendien gebruikten zij de standaard instellingen waar wij het gebalanceerde profiel gebruikten. Of het logisch dat we dan op een minder resultaat uitkomen? Geen idee, maar in het oog van transparantie over onze setup melden we het maar even.

Hoe dan ook, met 6 uur en 20 minuten zijn we eigenlijk wel tevreden. De FBP4 is geen topper met deze score, maar ook zeker niet slecht.

20250206 123621

 

Conclusie

De FreeBuds Pro 4 van Huawei is gewoon een zeer solide performer. We zijn misschien wat kritisch van toon geweest in deze review, maar het belangrijkste is uiteindelijk de geluidskwaliteit qua zowel input als output, waarbij de output alleen belangrijk is voor de mensen die veel met hun TWS-in-ears bellen. Op de overige vlakken moet je alleen willen dat de in-ears niet falen. Welnu, de geluidsoutput en input (geluidskwaliteit bij het luisteren en microfoon) kunnen we alleen maar erg positief over zijn. En vooral de ruisonderdrukking op de microfoon is dermate indrukwekkend dat dit een implementatie is die de industrie pusht.

Ondertussen presteert de FBP4 op andere vlakken zoals de ervaring die we hadden met de app en de algemene bediening ook erg goed. En wat over blijft gaat dan over de ANC (omgevingsgeluid tijdens het luisteren)  en de batterijduur die gemiddeld zijn voor de prijsklasse.

Het enige waar we kritisch over moeten zijn is de pasvorm. Hoewel dat misschien wat persoonlijk is kunnen we niet anders dan melden dat uw reviewer met de siliconen eartips geen degelijke fit kreeg, terwijl de traagschuimen eartips wel bleven zitten, maar niet bepaald comfortabel waren. Anderen in zijn persoonlijke omgeving hadden er minder moeite mee, maar bij niemand zaten ze perfect.

Al met al vormen de FBP4 voor de 200 euro die ze moeten kosten als adviesprijs een zeer sterke performer en een regelrechte aanrader voor iedereen die van een v-signatuur houdt.

2 reacties

  1. Als het echt zo luid is de achtergrondmuziek, dan is het wel indrukwekkend. En als de muziekkwaliteit ook voor elkaar is, denk ik dat ze wel interessant zijn.

    Ik ben alleen niet van de steeltjes en ik heb dat probleem dat veel oortjes opeens niet meer passen dus ook. Ik gebruik nu nog steeds de Soundcore Liberty 3 Pro. Die hebben van die vleugeltjes maar ook zonder dat passen ze gewoon goed.

    Ik heb het idee dat ze de eargels niet meer in je oorkanaal mogen laten gaan vanwege gehoorbeschadiging, maar ik moet oortjes die niet goed in mijn oren gaan nu ook steeds aanduwen, en dat kan ook niet gezond zijn. Je merkt de luchtdruk op je hoornvlies ook. Bovendien, doordat ze minder goed zitten, zullen veel mensen ze ook harder zetten.

    1. Steeltjes zijn ook niet mijn persoonlijke voorkeur. Het biedt echter qua bediening wel opties en ik denk dat Huawei een aardig midden gevonden heeft om toch deze inputs mogelijk te maken met het knijpen, vegen en tikken, zonder dat je een echte steel uit je oren hebt steken zoals met de nieuwe Samsung Galaxy Buds het geval is of de Apple Airpods.

      Het idee achter de eartips die tegen je oorkanaal zitten in plaats van meer erin, gaat over comfort. Als ze ín je oorkanaal zitten is de ervaring in de regel vermoeiender en het is lastiger om ze niet meer te voelen. Er zijn echter opties die dermate comfortabele eargels hebben dat dit geen probleem is (en daar zitten ook ontzettend goedkope opties tussen).

      Een andere reden voor de nieuwe keus is dat de combinatie tussen de innovatie op het gebied van beengeleiding en adaptieve EQ dermate dat fabrikanten de niet-perfecte afsluiting als minder een probleem zien, terwijl het meer meekrijgen van je omgeving iets is dat veel mensen prettiger vinden.

      Naar mijn mening zouden deze zaken gebaseerd moeten zijn op keuzes en niet zozeer dat het concept je opgelegd wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.