Logo GadgetGear.nl
20240306 113311
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Huawei Freeclip – Open ears met een andere insteek

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Huawei FreeClip met 4 sterren.

THE GOOD

 • Over het algemeen degelijke audio
 • Innovatief, onderscheidend ontwerp
 • Earbuds links en rechts uitwisselbaar
 • Comfortabel
 • Zekere fit

THE BAD

 • Weinig presets in de app
 • Geen handmatige EQ
 • Audio schiet op momenten tekort
 • Kwaliteit microfoon valt tegen
 • Matige waterresistentie

Bij GadgetGear houden we natuurlijk van innovatie. De laatste maanden hebben we steeds meer open-ears op de markt zien komen. Naast het bekende concept met oorhaken rond de achterzijde van je oren, zien we ook verschillende fabrikanten die met een oplossing kwamen die zich om je oorschelp klemmen. Zo ook Huawei die voor hun FreeClip de zogenaamde C-bridge bedacht.

3226132 6e92c83e7400

Sleutelfeatures

 • C-bridge draagdesign
 • Gewicht: ~5,6 g per earbud, Laadcase: ~45,5 g
 • IP 54 waterresistent (geheel dichte behuizing, geen verlies van goede functionaliteit bij invloed van stof, ‘plensdicht’, geen schade bij besproeiing met 10 liter per minuut onder iedere hoek)
 • Batterijduur: 36 uur, 8 uur per earbud, extra 24 uur via case-lading, snelladen: 10 minuten lever drie uur luistertijd op
 • Oplaadtijd: ~40 minuten voor de oordopjes in de oplaadcase, ~60 minuten bedraad voor de oplaadcase zonder oordopjes, ~150 minuten draadloos voor de oplaadcase zonder oordopjes
 • Multipoint-connectie
 • Formaat earbuds: ~26,7mm × 22,0 mm × 25,35 mm
 • Formaat laadcase: 59,70 mm × 51,95 mm × 27,35 mm

 

Uitpakken

In de verpakking vinden we een redelijke standaard inhoud: de earbuds met laadcase en een USB-C kabel. Wederom een kort exemplaar helaas, maar dat is wat zowat iedereen doet. Ook jammer dat ze geen branded USB-kabel meegeleverd hebben, en die witte kleur waar Huawei nu al jaren aan vasthoudt om onduidelijke reden, mogen we ook wel vanaf. Zoals we verder zullen opmerken heeft Huawei aandacht besteed aan de ervaring qua afwerking van de FreeClip, dus dan is een dergelijk kabeltje gewoon jammer.

Huawei kiest ervoor nieuwe doosjes te verzegelen met plastic folie en we merken ook geen overige extra stappen op rond milieu bewustzijn zoals het gros van de concurrentie tegenwoordig wél doet.

20240224 154855

 

Ontwerp

Het eerste dat opvalt is natuurlijk het draagconcept dat Huawei toepast om de FreeClip vorm te geven. We hebben het over drie delen conform hoe Huawei ze genoemd heeft; de akoestische bal, c-bridge en comfortbean. Treffende namen wat ons betreft en welk onderdeel welk is hoeft niet uitgelegd te worden. De C-bridge is flexibel en zorgt ervoor dat het geheel zich om je oren klemt. Doordat de geluidsbal zich in je oor haakt en de comfortbean met de batterij en overige tech (zoals de wind-compensatiemicrofoon) achter je oor, heeft Huawei hiermee een ontzettend stabiele en zekere toepassing uitgedacht die je met geen mogelijkheid uit je oren schudt, terwijl het geheel ook ontzettend comfortabel zit en je deze op momenten niet eens voelt.

Bediening gebeurt door het tikken op de earbud. Waar maakt niet uit. Dat kan op de geluidsbal, C-bridge of comfortbean. Naar onze ervaring is het echter wel even uitvinden op welke manier je tikt. Zodra je dit door hebt, werkt de bediening gewoon betrouwbaar. Een van de dingen die we goed bedacht vinden is dat het geen optie is om een invoer te regelen via een enkele tik. Alleen twee of drie. Bij veel earbuds heb je al een invoer te pakken als je de earbud even goed wil zetten, of wanneer je langs je capuchon beweegt wanneer deze van een bepaald materiaal is.

Er is geen linker of rechter earbud; beiden earbuds zien er hetzelfde uit en zijn symmetrisch ontworpen. Het maakt niet uit welk exemplaar je links of rechts in je oren plaatst. De FreeClips detecteren automatisch waar ze geplaatst worden en schakelen daarop om. Handig, omdat het lekker makkelijk is, maar ook omdat je dan extra lang kan doen met je headset als je iemand bent die er maar één tegelijkertijd gebruikt.

20240223 191958

Laadcase

De laadcase heeft een redelijk conventioneel ontwerp meegekregen. We zien aan de rechter zijkant een knop voor het pairen zitten en onderop de USB-C-poort voor het opladen. De case is degelijk uitgevoerd met een opgevulde klep waardoor de algemene feel en het geluid bij het openen, sluiten en ergens neerleggen, degelijk klinkt. Aangezien de buds hetzelfde zijn maakt het ook niet uit of je ze links of recht plaatst.

Alle verplichte product gegevens zijn op een sticker geplaatst die je kan verwijderen. Dat is toch een wat nettere oplossing dan wat veel andere fabrikanten doen, namelijk gewoon op de case drukken waarop de koper maar moet accepteren dat die gegevens waar je verder niets mee kan, erop staan.

20240305 175002

Draadloos laden wordt ondersteund. Interessant detail is dat de case een geluid uitgeeft op het moment dat deze begint op te laden (bedraad of draadloos).

Plaatsen en uitnemen gaat erg makkelijk. De buds passen precies in de uitsparingen en de C-bridge vormt een makkelijke houvast.

20240224 155547

 

Connectie

Het bereik is gewoon betrouwbaar. We hadden op de testlocatie geen probleem om meerdere kamers tussen de geluidsbron en de earbuds te plaatsen. Multipointconnecties worden ondersteund en werken zoals tegenwoordig altijd, gewoon zoals je zou verwachten. Je moet de FreeClip wel handmatig pairen met het apparaat incombinatie waarmee je deze wil gebruiken. Zowel Google Fast Pair als Windows Swift Pair worden niet ondersteund (Huawei’s variant wordt wél ondersteund, mocht je een van de mensen zijn die een relatief modern Huawei-apparaat heeft). Geen enorm bezwaar overigens, wat ons betreft. Eenmaal gepaird wordt alles automatisch herkend.

Lag

Qua lag zijn de FreeClips geen optimale performers. Wanneer je op Windows een nummer aanzet dat bij 0:00 meteen geluid afspeelt, mis je de eerste halve seconde op het moment dat er nog geen actieve connectie is omdat je nog geen audio afspeelde. Bij het afspelen van video zie je duidelijk vertraging. Zoals gewoonlijk, YouTube (ook op Windows via je browser) en een speler als MX Player hebben een compenserende implementatie ingebouwd waardoor het wel goed gaat, andere spelers zoals VLC of Media Player Classic hebben dit niet.

 

Geluid

De Freeclips zijn natuurlijk open-ears. Dat betekent dat qua laag-weergave er altijd een nadeel is ten opzichte van andere concepten. De kunst is om de audio zo te tunen dat ondanks dat het laag slechts beperkt weergegeven kan worden, de gebruiker alsnog de juiste ervaring heeft tijdens het luisteren van muziek. We denken dat Huawei hier prima in geslaagd is voor de FreeClip. We hebben onze testplaylist met new-wave en new jack swing muziek aangevuld met wat klassiek en jazz afgespeeld, en ondanks dat er een duidelijke kleur is geaccentueerd op het hoog, denken we toch dat de juiste effecten in degelijke mate weergegeven werden.

20240305 175235

Wat kritisch bekeken mis je hier en daar wat definitie als het detail belangrijk is en wanneer tonen op een meer gecompliceerde manier gecombineerd worden. De FreeClips lijken dan specifiek wat meer moeite te hebben met meer rocky nummers waar zang gecombineerd wordt met harder gitaarwerk als onderdeel van de achtergrondmuziek (bijvoorbeeld: The Offspring – Why Don’t You Get A Job). Detail in zowel het instrumentwerk als de vocals gaat dan verloren, terwijl bijvoorbeeld ‘s’ klanken wat vervelend klinken. Dit vooral op hogere volumes overigens. Op lagere volumes speelt dit niet en houden de FreeClips de controle gewoon.

Hetzelfde geldt voor het gebrek aan definitie. We hebben het over een open-ear, dus een bass-koning zal het nooit worden, maar als we op een normaal volume muziek afspelen is er toch aardig wat definitie te horen en lijkt de laagweergave, ondanks dat het accent van het signatuur op het hoog ligt, niet perse een enorm zwak punt. Ondanks dat de FreeClip dan nog steeds een koele klankkleur heeft, hoor je wel de definitie van tonen die geaccentueerd wordt door de bas. Schroeven we het volume omhoog, dan blijft van enige definitie maar weinig over. De FreeClips klinken dan overigens nog steeds niet slecht, maar wel uit balans, waarbij de treble extra domineert.

Wat we hier een hoger/lager volume noemen is wat lastig te definiëren. Laten we het zo zeggen: ben je iemand die af en toe lekker onverantwoord wil wegdromen op luide muziek met een volume welke je oren net geen pijn doen, is de Huawei FreeClip niet de set waarmee je dit wil doen.

20240305 174725

Op een normaal volume zouden ze weggen dat we makkelijk een hele dag via de FreeClips naar muziek kunnen luisteren. In een omgeving waar het om wat voor reden dan ook het nodig is om het volume omhoog te schroeven worden ze door het gebrek aan balans wel vermoeiend.

Door het accent op het hoog, lenen de FreeBuds zich enorm goed voor het luisteren naar podcasts. Ook het open-ear-concept helpt hierbij omdat spreekaudio gewoon prettiger klinkt wanneer het niet in je oorkanaal geduwd wordt. En hoe goed transparantiemodi op in-ears die in je oorkanaal zitten ook zijn, het haalt het nooit bij de ervaring die open-ears bieden.

Microfoon

De comfortabele FreeClips dragen tijdens je werk zou op zich moeten kunnen maar hier moet een nadeel opgemerkt worden, namelijk dat de microfoon, kwaliteit niet bepaald om over naar huis te schrijven is. We vragen ons af hoe dit komt. Tijdens het testen moeten we moeite doen om niet te hard te spreken. Het veld van de VU-meter in onze software tijdens het inspreken van de test ging op Android regelmatig in het rood terwijl we op een normaal volume spraken. Ook in de software op Windows zagen we we vrij hoge outliners (hoewel ze niet in het rood gingen). De demo’s zijn dus met een poging wat zachter te spreken en op een normaal volume.

Natuurlijk gebruik je normaal gesproken in kantooromgevingen sowieso meer toegespitste audio-oplossingen (losse microfoon of iets dat verwerkt zit in een webcam of speakerphone) die daarvoor bedoeld zijn. Maar het is altijd meegenomen om iets te hebben dat alsnog goed klinkt. Ook voor privégebruik, waarbij zeker voor het thuiswerken vaak opties gebruikt worden die weliswaar niet voor een zakelijke omgeving bedoeld zijn, maar alsnog volstaan. In dit opzicht moet opgemerkt worden dat met de FreeClips in deze prijsklasse Huawei onderpresteert wat de microfoon betreft.

 

Software

screenshot 20240305 181607 ai life

Huawei biedt als ondersteunde suite voor hun headsets de ‘AI Life’-app aan. Waarschijnlijk voor wel meer dan alleen headsets, maar op het moment is dit het enige type product dat we in combinatie met deze app gebruikt hebben. Uw reviewer ergert zich een beetje aan apps die te algemeen benoemd zijn, omdat deze rond de 15 apparaat-ondersteunende apps op zijn telefoon heeft staan, en het lastig te zien is welke app waarvoor is als er gekozen is voor een nietszeggende naam. Maar goed, reviewer-probleem wellicht. Al zijn we ervan overtuigd dat een treffendere naam altijd beter is.

Hoe dan ook, in de AI Life app kun je uiteraard zaken configureren als de draagdetectie en gestures rond welke invoer welke functionaliteit je wil. Wat dit laatste betreft is het een beetje jammer dat het verstellen van het volume geen deel uitmaakt van de opties. Dit is inmiddels toch redelijk standaard. Ook missen we een optie om de headset aan je persoonlijke gehoor af te stellen. Iets dat niet iedereen aanbiedt, maar steeds meer merken wel, zeker voor headsets rond deze prijsklasse en hoger.

Zoals aangegeven hebben we slechts vier presets voor het geluid terwijl een handmatige equalizer ook ontbreekt. Iets dat niet iedere concurrent biedt is de optie om een luid geluid af te spelen om zo je earbuds makkelijker te vinden. Hiervoor zit ook een handige beveiliging ingebouwd welke ervoor zorgt dat wanneer je niet doorhebt dat je ze al draagt, dit geluid niet afgespeeld wordt.

 

Conclusie

We hebben een zeer prettige testperiode achter de rug gehad met de FreeClips van Huawei. De headset zit ontzettend comfortabel terwijl deze ook zeker niet uit je oren zal vallen, bij zelfs de meest vreemde capriolen. Het geluid is op zich prima voor elkaar, maar er zijn wat momenten waarop de weergave tekort schiet, zowel op luidere volumes en heel af en toe bij gecompliceerde weergaves. In veruit de meeste gevallen en op normaal volume heb je aan de FreeClips een zeer lekker klinkende earbud die voldoet aan de prijsklasse waar deze mee geïntroduceerd wordt.

Omdat het open-ears zijn en de FreeClips zeer comfortabel zitten, kunnen we ons deze makkelijk als standaard oplossing zien gebruiken tijdens een dag werk. Audio is genuanceerd afgesteld, perfect voor voice en ondertussen ben je je bewust van de omgeving en kan je met iedereen om je heen het gesprek aangaan. Al zouden we voor calls even een andere microfoonoplossing gebruiken, want die is in het geval van de FreeClips slechts goed genoeg voor een kort telefoongesprek.

Minder positief moeten we ook zijn over de mogelijkheden in de app. Vooral de equalizermogelijkheden vallen erg tegen. Er zijn slechts vier presets en geen custom EQ. Ook hebben we geen optie om het geluid af te stellen aan je persoonlijke gehoor.

Al met al is de Huawei FreeClip een prima headset welke degelijk presteert voor zijn adviesprijs. Het zal niet voor de kritische luisteraar geen topaanrader zijn. Voor de algemene gebruiker kan het echter een prima, zeer comfortabel zittende audio-oplossing zijn.

3 reacties

 1. Goede omschrijving van het geluid. Zou best wel eens dit soort koptelefoons willen proberen omdat ze veel veiliger zijn dan iets waarbij ik wat in mijn oorkanaal duw. Ik zat even te kijken naar de windruis omdat ik best veel fiets. Op de site van Huawei staat dat ze daar wat mee gedaan hebben. Is dit ook getest?

  1. Helaas zit de testlocatie op een locatie die op het moment vrij windstil is; zelfs op de open vlakte waar ik aan woon is er hooguit een zuchtje wind op te merken. Derhalve was het testen wat lastig. Wellicht dat ik ergens in de komende dagen nog iets aan info over de anti-windruisimplementatie toevoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.