Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Twelve South PowerPic Mod – Draadloze lader als staand fotolijstje

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Twelve South PowerPic Mod met 4 sterren.

THE GOOD

  • Fotolijst en lader in één
  • Degelijk uitgevoerd
  • Tijdloos ontwerp

THE BAD

  • Maximale output slechts 10W
  • Geen lader meegeleverd

Draadloze opladers zien er in de regel gewoon functioneel uit. Een simpele pad of stand in een enkele kleur, meestal in het plastic, en eigenlijk wordt het ding meteen herkend als een draadloze lader. Beetje saai natuurlijk. Uw reviewer zocht naar een alternatief welke ook wat toe kan voegen voor een interieur.

We vonden de PowerPic Mod van het Britse Twelve South, dat koos voor een lader welke men integreerde in een eigen ontworpen fotolijst.

 

Uitpakken

Bij het uitpakken treffen de de basis aan, een acryl element met de Qi-lader ingebouwd en het afdekelement. We krijgen bovendien een USB-C-naar-USB-C-kabel. Een lader wordt niet meegeleverd. Twelve South raadt zelf een 20 W-lader aan om te combineren met de PowerPic Mod.

 

Ontwerp

Zoals op de foto te zien is is de opladerunit zelf in een stuk acrylplastic verwerkt. Door hierover een dun stuk plastic te plaatsen (ongeveer twee mm dik) en daartussen een 4×6 afbeelding (foto, kunstwerk, inspirerende woorden, whatever) naar keus, en het geheel vervolgens in een basis te schuiven, heb je een soort fotolijstje met een draadloze lader erin. Het plastic plaatje wordt magnetisch op zijn plek gehouden, terwijl de basis aan de onderzijde van het houderdeel een rubberen afwerking heeft ter bescherming van het apparaat dat je plaats. Aan de (linker en rechter) lange zijden zien we een kleine LED die aangeeft of de lader actief is.

De basis weegt aardig wat en draagt hiermee bij aan het degelijke gevoel van het ontwerp. Onderop zien we vier rubberen voetjes, dat het geheel stabiel op ieder type vlakke ondergrond moet laten staan. Uiteraard kun je zelf kiezen of je voor een rechtopstaande (portrait) als liggende (landscape) layout gaat. Vergt allemaal niet veel denkwerk om het concept te doorgronden. Het geheel ziet er prima uit, last van spiegeling of kleuren die door de afwerking beïnvloed worden, hebben we niet. Het is wel zaak dat als je zelf iets uitprint, je beter voor wat dikker papier gaat (of dit erachter plaatst), aangezien een regulier A4’tje te veel licht door laat. Of misschien vind je het silhouette van de laadunit wel wat hebben….

Door de minimalistische aanpak denken we dat het design ook tijdloos genoemd kan worden. De sleuf van de basis waar je de foto met de afdekking en achterzijde met geïntegreerde lader in schuift voelt bij het eerste gebruik nogal stroef aan. Na verloop van tijd is dit echter geen probleem meer.

TwelveSouth promoot ook het laden van je TWS-in-ear-cases met de PowerPic Mod. Maar gezien het staande profiel van de lader, moet je óf een model met een case hebben die toevallig goed neer te zetten is, óf een beetje hannesen om de case in de juiste positie te krijgen. De case van de Poly Voyager Free 60+ UC was prima op te laden, maar de meeste TWS hebben een case met een profiel als die van de Evolve2 Buds van Jabra. Het werkt, maar bij een klein stootje tegen de tafel ligt de case eraf. Kortom, we zouden zeggen dat de lader echt alleen voor telefoons is.

Aan de achterzijde van de lader zien we een USB-C-aansluiting. Deze zit in het midden van de unit, waar de meeste staande opladers deze in de bodem verwerkt hebben zitten. Het is duidelijk waarom ontwerptechnisch voor deze oplossing gekozen is, maar het is wel iets minder netjes. In de praktijk zal het verschil echter niet gemerkt worden en is de kabel door de brede footprint makkelijk onzichtbaar weg te leiden, tenzij je een bureau hebt waaraan iemand tegenover je wel eens aanschuift.

Dat TwelveSouth kiest ervoor koos een USB-C-naar-USB-C kabel mee te leveren is iets waarover je kan discussiëren. Aan de ene kant kan je zeggen dat het de nieuwe USB-laadstandaard is. Aan de andere kant levert TwelveSouth geen lader mee, en zullen de laders die de meesten hebben liggen geen USB-C-aansluiting hebben. Daarnaast raadt TwelveSouth aan een 20W-lader te gebruiken en die hebben de meesten sowieso niet liggen. Gezien de prijs van de PowerPic Mod hadden ze misschien wel een lader mogen includeren.

Desnoods tegen een hogere prijs. Het is immers niet zo dat je de lader ook nog voor andere dingen zal gebruiken en de PowerPic Mod gewoon aangesloten wil laten. Daarnaast moeten we natuurlijk niet alleen naar dit product kijken als een draadloze lader, maar ook als een fotolijst met een bepaald design. Degelijk uitgevoerde fotolijstjes kosten wel vaker dik over de 40 euro (prijs van de PowerPic Mod op het moment van schrijven is rond de 60 euro).

 

Prestaties

‘Prestaties’ betreft het uiterlijk hebben we reeds besproken, blijft de laadsnelheid over. De PowerPic Mod kan laden met een snelheid van 10 W (Android) of 7,5 W (iPhone) volgens de Qi-standaard. We hebben verschillende laders geprobeerd. Een 20W lader zoals aangeraden, maar ook een 10W lader en een 100 W lader (en wel de UGreen 3C1A).

We gebruiken een Nothing Phone 1 en Galaxy S10 (de toestellen ondersteunen resp. 15 W en 10 W via draadloos laden) als test-toestellen. Beiden toestellen zijn zowel mét als zonder case getest, en dit bleek niet echt wat uit te maken. Het gegeven dat de Nothing Phone een uitstekende camera heeft waardoor het toestel niet plat tegen de lader aan ligt, lijkt geen verschil te maken. Draaien we het toestel wat om deze plat tegen het oppervlak van de PowerPic Mod te leggen, dan zien we geen verschil in laadsnelheid. Het interessante is dat de ouderwetsere S10 een stuk sneller laadde met soms laadsnelheden van over de 1300 mA terwijl we op constante basis rond de 1280 mA meetten. De Nothing Phone 1 hield het bij 860 mA wel voor gezien om voor ons onduidelijke reden (getest op 15%, 30% en 70% acculading, om uit te sluiten dat het ging om een veiligheidsinstelling). De resultaten zijn hier overigens gewoon prima mee. We zien feitelijk de resultaten die we ook op andere 10 W draadloze laders zien.

 

Conclusie

De PowerPic Mod van Twelve South koop je vooral voor om zijn uiterlijk. Het concept waarmee je een fotolijstje kan combineren met een draadloze lader is waarschijnlijk precies wat je zoekt als je geïnteresseerd bent in deze combinatie en het geheel is zeer degelijk vormgegeven. We denken dat we ons exemplaar gewoon een paar jaar zullen laten staan.

Dat de lader slechts met een maximaal vermogen van 10 W oplaadt is jammer (ook in de tijd dat de lader uitkwam waren hogere capaciteit draadloze laders al een ding), zeker gezien de prijs die niet laag ligt. Wat dit laatste aangaat was het wel beter geweest als een geschikte lader meegeleverd was, zelfs als de prijs van het pakket omhoog zou gaan. We willen ook niet al te kritisch zijn op de prijs aangezien degelijke foto-lijstjes met een enigszins interessant ontwerp, wel vaker wat hoger de prijs in gaan. Misschien moeten we de PowerPic Mod dan ook eerder zien als een degelijk uitgevoerd minimalistisch design fotolijstje met een geïntegreerde draadloze lader dan een draadloze lader in de vorm van een fotolijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.