Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech MX Master 3S – De go-to-optie gefinetuned

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Stille knoppen
 • Magspeed swcrollwiel nog altijd fantastisch
 • Brede featureset

THE BAD

 • Weinig meerwaarde vs de MX Master 3
 • Ervaring linker muisknop niet perfect
 • Macro's niet mogelijk

Velen van ons bij GadgetGear en binnen onze community gebruiken al jaren de MX-serie van Logitech als onze primaire muis-oplossing. De laatste jaren is specifiek de MX Master de keus die door velen zonder twijfel gemaakt wordt.

Puur als het gaat om productivity-muizen zijn er door de jaren heen eigenlijk weinig, naar de mening van uw reviewer geen, muizen geweest die op eenzelfde niveau stonden als de MX Master-serie. Uitgebreide connectiviteitsopties, degelijke bouwkwaliteit, programmeerbare knoppen via goed uitgedachte software, en natuurlijk de beste scrollwiel-implementatie in de industrie. Het was allemaal verenigd in de MX Master. Slechts op het gebied van algemeen comfort kwamen anderen voorbij de Master, mede door een fout de duimknoppen te ver naar achteren te plaatsen, iets dat aangepakt werd met de Master 3.

Recent bracht Logitech een vernieuwde versie van de MX Master 3 uit, de 3S. De muis heeft een adviesprijs van €130,- en kost op het moment van schrijven in de reguliere retail nog altijd rond dat bedrag. De muis werkt met Windows, macOS, Chrome OS, Linux, iPadOS en Android. Goed om te weten: In tegenstelling tot bij de MX Master 3 is er geen specifieke Mac-only versie van de 3S nodig hem te laten werken met je iPad.

 

Sleutelpunten

 • Vernieuwde 8000 dpi sensor
 • Stiller klikken met 90% minder geluid (vergeleken met de Master 3, gemeten op een meter afstand)
 • Stille MagSpeed-scrollwiel
 • Batterijduur van 70 dagen, 1 minuut snelladen levert drie uur werktijd op (afhankelijk van gebruik en omstandigheden)
 • Formaat: H x B x D: 12,4 x 84,3 x 51 mm
 • Gewicht: 141 g
 • 7 knoppen (links-/rechtsklikken, vorige/volgende, schakelen tussen apps, schakelaar voor scrolwielmodus, middenklik)
 • Duimwiel

 

Uitpakken

De Master 3S wordt geleverd met een Bolt-ontvanger en een USB-C-kabel van ongeveer een meter lang. Aangezien we het over een muis hebben van 130 euro, vinden we dit wat karig. Een langere kabel en dan een USB 3-kabel die ook voor andere zaken ingezet kan worden, was fijn geweest ondanks dat het voor het opladen niets uitmaakt. Je zal je verbazen hoeveel USB3-capable apparaten gewoon met een USB2-kabel geleverd worden. Uw reviewer heeft in de afgelopen dagen eens geturfd hoeveel mensen überhaupt een USB3-kabel thuis hebben liggen en zonder uitzondering waren het alleen mensen die hun kabel bij een opslag-gerelateerd product hebben gekregen.

De uitpakervaring van de MX Master is niet perse een premium-ervaring, maar dat vinden we in dit geval helemaal ok. Logitech is een van de merken die nu al een aardige tijd kiest voor milieu-verantwoorde verpakkingen waarin het bijna alleen gebruik maakt van papier en karton.

 

Ontwerp

Vooropgesteld, is de 3S niet perse een optie waarvoor je je MX Master 3 moet inruilen. In grote lijnen is het gewoon dezelfde muis. We hebben het echt over een stukje fine-tuning waarmee de MX Master 3 bij de tijd gehouden wordt, en niet een vernieuwing die dermate is dat je muiservaring zoveel beter zou worden in termen van functionaliteit. Qua bouw en algemeen ontwerpconcept is niets veranderd of verbeterd. Ben je echter in de markt voor een nieuwe muis, dan is de 3S een interessante optie als je zoekt naar iets uit dit segment.

Muisknoppen

We kwamen ze in een paar andere muizen al tegen, maar ook de MX Master 3S beschikt over de stillere linker- en rechter muisknoppen. Interessant weetje: Logitech was eerder ook al in staat dergelijk stille muisknoppen te implementeren, echter was het niet mogelijk op een manier dat ook voldaan kon worden aan de norm van 10 miljoen kliks.

Een beetje jammer vinden we dat de manier waarop de linker muisknop toegepast is sinds de Master 3, niet veranderd is. Wanneer je deze aan de linkerzijde indrukt, voelt de knop wat zompig aan en voel je een soort gekraak. Dit was bij de MX Master 2/2S nooit een probleem en erin gekomen met de wijzigingen naar de 3. Met de 3S echter, lijkt het er ook op dat de nieuwe stille switches wat zompiger zijn. Het is niets waar we ons aan ergeren als het gaat om de rechter muisknop (ondanks dat het verschil merkbaar is), maar links verergert het het probleem dat er al was in enige mate.

Duimknoppen

De duimknoppen zijn onveranderd gebleven. Ergens vinden we dit jammer, omdat de implementatie wat minder aanvoelt dan die we op de MX Master 2/2S zagen. Nu waren de duimknoppen op die muis zeer matig omdat deze te ver naar achteren geplaatst waren, maar de knoppen an sich hadden de juiste feel; ze voelden hetzelfde aan qua weerstand en je hoefde je duim niet te ver naar voren en achteren te bewegen omdat de twee knoppen iets over elkaar heen geplaatst waren.

Op de 3/3S voelen de twee duimknoppen voelen niet hetzelfde aan en daarnaast is het minder comfortabel zoals je je duim naar voren en achteren moet plaatsen. Ook maakt het uit vanuit welke hoek je de knoppen indrukt. Iemand die zijn duim net wat hoger plaatst dan de ontwerpers voor ogen hadden, heeft een stroevere knop-ervaring. Daarnaast hebben de duimknoppen wat de ‘terug’-knop betreft hetzelfde probleem als de 2/2S, namelijk dat deze te ver naar achteren staat.

Vernieuwde sensor

Logitech plaatste in de 3S een vernieuwde sensor die nu over een sensorresolutie beschikt van 8000 dpi. Ga je dit merken? Waarschijnlijk niet. Zelfs niet als je over bijvoorbeeld een 8K-setup beschikt. Je zal iets minder ver je muis hoeven te bewegen wanneer je deze inderdaad op zo’n hoge gevoeligheid hebt ingesteld, dat is het. Muissensoren zijn al jaren op een niveau dat het vooral aan andere factoren ligt wanneer een muis niet goed presteert. En prestaties gaat dan in de regel over prestaties in games en grafische programma’s..

Zelfs met de muizen van de ’00s hebben we eigenlijk nooit moeite gehad in termen van precisie in bijvoorbeeld grafische programma’s als AutoCAD of Photoshop of verschillende games. Ook als het gaat om lastige oppervlakten werken muizen al jaren goed. Logitech is altijd een van de voorlopers geweest in deze en de vernieuwde sensor stelt ook in dit opzicht niet teleur. Maar dat deden de voorgangers uit de MX Master-serie dus ook niet.

Scrollwiel

Naar de mening van uw reviewer is het elektromagnetische scrolwiel met ‘Magspeed’ zoals Logitech deze toepast de beste in de industrie. Het wiel werkt stil, voelt reactief, en de manier waarop je kan switchen tussen een freewheel-modus waarbij zonder geratel het muiswiel door een document kan vliegen en een normale ‘ratelmodus’ is simpelweg top. Wanneer je met veel lange documenten werkt, is er geen fijnere scrolwiel-implementatie dan die je op de MX Master 3/3S hebt.

 

Connectie

De 3S werkt via bluetooth of Logitechs eigen bluetooth-implementatie ‘Bolt’. Helaas heeft de 3S ook de body van de 3 grotendeels overgenomen, dus de mogelijkheid om de dongle in de muis te bewaren is er niet.

Easy Switch, Flow

Zoals meerdere apparaten uit de MX-serie, kan de Master 3S net als zijn voorganger met drie apparaten gekoppeld worden. Hiertussen switch je met de knop aan de onderkant van de muis. Ook is het mogelijk om ’tussen apparaten te muizen’ via de bekende Flow-functie mits ze op hetzelfde netwerk zitten.

Via Options+ kan ook de functie ingesteld worden dat je bestanden tussen apparaten kan slepen of kopiëren.

 

Batterij

Volgens Logitech kan de MX Master 3S 70 dagen meegaan voordat hij moet worden opgeladen (afhankelijk van het type gebruik en de omstandigheden). Dit is niet ongekend hoog, maar de MX Master 3S is wel een van de betere performers op dit gebied. Maar goed, wanneer we het over dit soort tijdsperiodes hebben zeggen we ook bij de helft al dat het hoe dan ook gewoon prima is voor iedere gebruiker. Overigens geldt dat deze batterijprestaties ook al voor de MX Master 3 golden.

Sinds de MX Master 3 gebruikt Logitech een vaste accu als batterij, waar bij in de 2/2S en een paar recente modellen zoals de Logitech Lift gewoon een AA-batterij gebruikt werd. Dit laatste heeft wel onze voorkeur. Ondanks dat snelladen met 1 minuut met de 3S je 3 uur werktijd geeft, hadden we liever gewoon een batterij vervangen voor een andere oplaadbare batterij.

 

Options+

Logitech’s laatste softwarepakket draagt de naam ‘Options+’. Hierin kunnen we wat aanpassingen maken voor de muis en andere nieuwere hardware zoals de MX Mechanical die we recent al reviewden.

Voor een niet-gamemuis heeft de MX Master 3-serie een hoop programmeerbare knoppen. De programmeerbare knoppen zijn: de twee zijknoppen, het duimwiel, het primaire scrolwiel, de knop achter het scrolwiel, en de knop op de duimsteun.

Met Options+ kun je deze knoppen toewijzen aan verschillende functies. Denk aan een schermopname maken, een app of bestand openen, mediabesturing openen en gebaren ingeven. Ook is het mogelijk specifiek per programma een profiel te maken die automatisch wordt geactiveerd wanneer het betreffende programma gebruikt wordt. Het duimwiel kan geconfigureerd worden voor een specifieke set aan functies die meer logisch zijn voor een scrolwiel zoals het vooruit/achteruit navigeren en switchen tussen apps.

Toch is de functie om acties toe te wijzen aan de knoppen wat simpel gehouden. Het maken van macro’s wordt helaas nog altijd niet ondersteund terwijl we dat bij concurrerende opties wel als mogelijkheid hebben.1 Uiteraard is het in Options+ ook mogelijk de meer standaard configuraties te maken zoals de snelheid van het muiswiel en de sensor.

Account voor synchronisatie

Options+ ondersteunt de mogelijkheid om instellingen te synchroniseren tussen apparaten via het account dat je bij Logitech kan aanmaken. Toch kunnen we het ons voorstellen dat veel mensen zouden kunnen profiteren van de functie om onboard deze zaken op te slaan. Denk aan een muis die ook op een werk-notebook gebruikt moet worden waar geen Logitech Options+ op geïnstalleerd kan/mag worden. Of een muis die ook gebruikt wordt in combinatie met tijdelijke werkplekken waarop je niet steeds eerste Options+ wil installeren. Verder vinden veel mensen het gewoon ronduit irritant om een account te hebben en daar steeds weer op te moeten inloggen. Hopelijk vinden we in een opvolger van de 3S gewoon wat onboard-geheugen.

 

Conclusie

De MX Master 3S is ontegenzeggelijk een goede muis. Hij kost een hoop, maar dan heb je wel het laatste en beste wat Logitech te bieden heeft op het gebied van productivity-muizen. De S-muizen zijn in principe een fine-tuning van reeds bestaande muizen van Logitech, dus grote veranderingen hadden we sowieso niet verwacht.

Dit betekent dat bepaalde nadelen nog steeds bestaan, terwijl de vernieuwingen ten opzichte van de MX Master 3 beperkt gebleven zijn. De belangrijksten zijn de stille muisknoppen. En….dat is alles. De vernieuwde sensor is zeker een ding, maar slechts een beperkt aantal mensen zal hun muis op een dergelijk snelheidsniveau zetten dat de vorige sensor niet afdoende prestaties levert vs wat de huidige sensor kan. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk volledig logisch dat Logitech hun latest and greatest sensor in deze muis plaatst.

Voor wie het geld kan/wil spenderen, heb je met de MX Master 3S waarschijnlijk de beste productivity-muis die te koop is. Voor aanzienlijk minder heb je (vooralsnog) echter ook deCMaster 3. En deze muis is 95% van wat de 3S is.

 

1 Edit 23-06-2023 Inmiddels is de mogelijkheid tot macro’s toegevoegd via ‘smart actions’, lees meer hierover in de MX Keys S Combo-review.

 

Logitech MX Master 3S kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.