Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech Lift – Ergonomisch voor kleinere handen

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Ergonomisch voor kleine tot middelgrote handen
 • Batterijduur van 2 jaar
 • Smartwheel
 • Ook versie voor linkshandigen beschikbaar

THE BAD

 • Niet oplaadbaar
 • Echt voor kleinere handen

Comfortabel en ergonomische werken is een groot goed. Waar we als intensief gebruiker van de muis in de meeste gevallen gewend zijn geraakt aan het platte profiel van onze reguliere muizen, is het beschikbare alternatief al jaren een rechtopstaande vorm wat de ergonomisch meer verantwoorde optie zou zijn. We brachten de afgelopen weken door met de Logitech Lift.

Een paar jaar terug schreven we de review over de MX Vertical van Logitech. Met de recent introduceerde Logitech Lift introduceert het merk een tweede ergonomische muis welke naast de MX Vertical moet komen te staan. Waar de MX Vertical een flinke unit is, is de Lift gericht op mensen met kleinere handen. Logitech gebruikt hiervoor een maat aan de hand van de grootte van creditcards. Waar de MX Vertical geschikt is maat ‘large’ handen (groter dan 3 creditcards), mikt de Logitech Lift op handen van ‘small’- en ‘medium’-formaat:

 

Sleuteleigenschappen

 • Ergonomische vormgeving
 • Beschikbaarheid linkshandig model
 • Instelbaar tussen 400-4000 dpi
 • Smart wheel scrolwiel met silent touch
 • Stille muisknoppen door silent touch
 • 2 jaar batterijduur
 • Afmetingen: 71 x 70 x 108 mm
 • Gewicht: 125 g

 

Uitpakken

Als we de Logitech Lift uit de doos halen, vinden we alleen de muis, met achter de klep aan de onderzijde een Bolt-ontvanger en AA-batterij. We hebben het over een muis die puur op batterijen werkt en niet oplaadbaar is. Er is dus geen laadkabel. We zullen de batterij gewoon moeten vervangen. Dit kan uiteraard ook met een oplaadbare batterij die je elders oplaadt.

Milieubewust

Positief is dat Logitech duidelijk stappen aan het zetten is om plastic uit te bannen. Dit zien we ten eerste aan de verpakking, waar we eigenlijk geen plastic meer aantreffen. Ook qua esthetische afwerking zijn keuzes gemaakt die makkelijker afbreekbaar zijn, hoewel niet voor de volle 100%. De muis zelf is voor een deel vervaardigd van post-consumer recycled (PCR) plastic. Dit is voor de grafiet-variant 70% terwijl de roze en witte versie voor 54% uit PCR-plastic opgetrokken zijn.

Uit het persbericht van Logitech:

“Het PCR-programma van Logitech versterkt de toewijding van het merk aan ontwerpen voor duurzaamheid en zorgt ervoor dat plastic in afgedankte consumentenelektronica een tweede leven krijgt. De huidige initiatieven voor het opschalen van dit engagement betekent dat ongeveer 65% van de muizen en toetsenborden in Logitech’s grootste portfolio een bepaalde mate van PCR-plastic bevatten en dat er bij nieuwe productintroducties waar mogelijk gebruik gemaakt wordt van PCR-plastic. Alle Logitech-producten, inclusief Lift, zijn gecertificeerd koolstofneutraal. Wanneer je een Logitech-product koopt, is de koolstofvoetafdruk van dat product tot nul gereduceerd door ondersteuning van bosbouw, hernieuwbare energiebronnen en klimaat-beïnvloedende-communities die koolstof reduceren.”

Er zijn meer merken die een dergelijk uitgangspunt kiezen als het om milieubewustzijn gaat. We zien mede hiermee dat een voorzichtige trend in de industrie aan het opkomen is. Veel te laat, maar goed je neemt wat je kan krijgen en merken als Logitech en bijvoorbeeld Sony zijn natuurlijk geen kleine jongens.

 

Ontwerp

Ergonomische insteek

Logitech koos net als voor de vormgeving van de MX Vertical ook voor de Lift voor een hoek van 57°. Dit zou voor de gebruiker voor wat Logitech een ‘natuurlijke handrukpositie’ noemt, moeten zorgen. Het gevolg zou zijn dat de druk op de pols verminderd wordt en de spierbelasting 10% lager zou liggen (in vergelijking met een traditionele, niet-verticale muis). Tevens zou het de gebruiker aanmoedigen om een meer ergonomische houding aan te nemen. Logitech stelt ook dat het gebruik van de MX Vertical zou resulteren in vier keer minder handbewegingen (in vergelijking met een traditionele muis met 1000dpi-sensor).

Dat uw reviewer een meer ergonomische houding aannam of een aanmoediging hiertoe voelde is niet het geval. Wellicht dat het gebruik van de Lift voor een ander wel deze uitwerking heeft. Het maken van minder handbewegingen was wél sprake van, omdat de hand gewoon op de muis blijft op steeds dezelfde manier en je de muis minder met je hand en meer met je arm beweegt.

Afwerking

We hebben niets negatiefs op te merken over hoe de Logitech Lift afgewerkt is. De materialen waaruit de muis opgetrokken voelen goed aan en als geheel hebben we het over een degelijk gebouwde muis. De achterste zijde, dat in de palm van je hand valt is afgewerkt met een softfeel-materiaal met textuur, dat goed aanvoelt in termen van comfort en grip. Het materiaal aan de voorste zijde voelt meer conventioneel aan.

Knoppen, Silent touch

Voor de knoppen is gekozen om een stil construct te gebruiken. We weten niet of dit gedaan is met een specifieke switch of dat een traditionele switch gedempt is, maar het werkt in ieder geval wel. Zowel de twee muisknoppen als programmeerbare knop hebben een stille werking. Waarom Logitech dit niet doorgetrokken heeft naar de duimknoppen vragen we ons af.

Smartwheel

Waar Logitech al jaren de freewheelfunctie in het hogere segment van hun muizen verwerkt, is daar sinds recentere modellen met de smartwheel nu een doorontwikkeling op doorgevoerd. In plaats van handmatig te kiezen tussen een freewheel stand en een traditionele stand met een ‘klikkend’ scrolwiel, hebben ze nu standaard ingesteld dat bij een wat grotere zwaai de scrolwiel vanzelf in de freewheelstand gaat. Dit was altijd al mogelijk met de oude muizen, maar nu is het de standaard setting. Er is ook voor gekozen om het muiswiel minder configureerbaar te maken.

In de software komen we bijvoorbeeld geen settings tegen waarmee de muis per klik meer of minder regels per stap zou moeten nemen en ook valt niet te configureren hoe zwaar de ‘scrolzwaai’ moet zijn om de freewheel-functie te activeren. Een probleem was dit overigens niet voor uw reviewer, aangezien de standaard setting voor beiden zaken ideaal was.

Het scrolwiel is overigens eveneens van silent touch-technologie voorzien. Ook het scrollen verloopt dus erg stil, maar voelt daarnaast ook heerlijk soepel aan. Ook qua precisie hadden we niets te klagen over het scrolwiel.

Formaat

Zoals gezegd is de Lift gemaakt voor wat Logitech mensen met medium en kleinere handen noemt. We denken dat het medium wel weggelaten kan worden. De gemiddelde volwassen man zal aan de Lift gewoon een muis hebben die te klein is, en we denken dat hetzelfde geldt voor veel vrouwen met langere vingers dan gemiddeld. Uw reviewer heeft geen handen die als groot te boek staan, maar de Lift was duidelijk te klein. Jongere kinderen zouden overigens natuurlijk ook een groep kunnen zijn voor wie de Lift interessant is.

Onderzijde, glijpads

Wanneer we de muis aan de onderzijde bekijken, zien we de glijpads die zo goed als over de gehele omtrek lopen. Verder zien we de sensor, een aan-/uitknop en switch-knop met de drie bijbehorende indicator-LEDs waarmee aangegeven kan worden met welke connector op apparaat de muis verbonden is of moet worden. Tenslotte zien we de klep van de batterij die magnetisch op zijn plek gehouden wordt, waarachter we de batterij terugvinden en een slotje waarin de Bolt-ontvanger bewaard kan worden.

Niet oplaadbaar

De Logitech Lift is niet oplaadbaar. Het is dus een muis die volledig op een batterij runt, en niet bedraad aangesloten kan worden. Gelukkig schijnt de batterij wel 2 jaar mee te gaan. We hebben geen idee welke maat Logitech gebruikt heeft om dit te bepalen, maar we weten dat het in ieder geval lang is. Om de zoveel tijd een batterij vervangen moet geen probleem zijn, al kan het net verkeerd uitkomen, dat hij leeg is op het moment dat je geen extra batterij in huis hebt. En dan heb je een probleem als de Lift je enige muis is.

 

Connectie

De Logitech Lift ondersteunt standaard bluetooth en verder de Bolt-ontvanger. Bolt is Logitechs eigen bluetoothprotocol dat extra voordelen zou bieden op het gebied van beveiliging en is vooral gericht op de zakelijke markt. Wanneer we de muis voor het eerst inschakelen, krijgen we via Windows meteen een notificatie dat deze gekoppeld kan worden via bluetooth en is de verbinding met één klik (op dat moment met een andere muis) geregeld.

Middels de Easy Switch-knop aan de onderzijde kunnen drie verschillende apparaten gekoppeld worden waartussen je kan switchen. Ook is het mogelijk om ‘tussen apparaten te muizen’ via de bekende Flow-functie, mits op de betreffende apparaten Logitech Options+ geïnstalleerd kan worden.

 

Software

De Lift Pro maakt gebruik van Options+. Kennelijk was het nodig om na Setpoint en Options nu een extra pakket te introduceren met Options+. In alle eerlijkheid gebruikt uw reviewer geen Setpoint-ondersteunende apparatuur meer, maar we kunnen het ons voorstellen dat veel mensen deze randapparatuur nog wel gebruiken. Op deze manier kun je dus in een situatie komen dat je alle drie de pakketten geïnstalleerd moet hebben. Of vier, als je ook game-randapparatuur van Logitech gebruikt.

Zoals opgemerkt zien we ook wat minder configuratieopties dan we zagen in de oudere pakketten. Maar tegelijkertijd is er niets wat we echt missen. De software ziet er verder prima uit en configuraties zijn op een toegankelijke wijze te maken. Pluspunt is dat je voor specifieke programma’s specifieke configuraties kan maken.

 

Conclusie

Na de muis enkele weken gebruikt te hebben moeten we zeggen dat we weinig negatieve punten kunnen opmerken aan de Logitech Lift. Men brengt een beproefd concept met de handige Logitech-features in een pakket dat zeer goed aanvoelt in termen van invoer-coördinatie, comfort en bouw. Het enige punt dat we moeten maken is dat het idee dat dit een muis is voor middelgrote en kleine handen, te ruim is. We denken dat je als volwassen man echt kleinere handen dan gemiddeld moet hebben wil de Lift een geschikte muis voor je zijn, terwijl voor vrouwen en kinderen het een beetje afhangt.

Hoe dan ook, voor de mensen voor wie het formaat wel ideaal is, is de Logitech Lift een veilige keus. Dat de muis niet met een draad op te laden is, is jammer, maar gezien de lange batterijduur ook geen enorme beperking.

 

 

 

Logitech Lift kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.