Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech MX Keys S Combo – Bijgeslepen met extra features

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Logitech Keys S Combo met 4 sterren.

THE GOOD

 • Bewezen concept
 • Prijsvoordeel ten opzichte van losse aanschaf (op het moment van schrijven)
 • Comfortabele ervaring
 • Stille workflow
 • Slimme backlight
 • Uiterlijk
 • Switchen tussen apparaten
 • Stille werkervaring
 • Magspeed scrollwiel

THE BAD

 • Niet in ANSI-US-formaat beschikbaar hier, ondanks dat deze wel gemaakt wordt voor de Amerikaanse markt
 • Bouw niet bijzonder
 • Prijzig

De MX-serie van Logitech is nu al jaren een succesnummer voor zowel toetsenborden als muizen. Recent introduceerde het Zwitserse merk de MX Keys S Combo, een combinatiepakket waarin je de nieuwe MX Keys S en de MX Master 3S krijgt. Klinkt als een ideaal pakket?

 

 

De vernieuwingen in de MX Keys S zitten hem vooral in de software. Qua fysieke eigenschappen is de S-variant gelijk aan de MX Keys. In deze review gaan we vooral in op de vernieuwingen en wat key-points waarvan we vinden dat er wat extra uitleg bij nodig is. Voor de overige info kan een van de reviews gecheckt worden waar we onder het kopje ‘ontwerp’ naar linken.

 

Sleutelfeatures

 • MX Keys S en MX Master 3S gecombineerd
 • Drie verschillende apparaten te pairen via EasySwitch

MX Keys S

 • Perfect-stroke-toetsen en meegeleverde polssteun moeten zorgen voor een verhoogd comfort
 • Versleutelde en FIPS-compatibel verbinding via Bolt
 • Backlight met naderingssensor, adaptieve helderheid op basis van de omgeving
 • Batterijduur 10 dagen mét en 5 maanden zonder backlight
 • Dimensies toetsenbord: 131,63 * 430,2 * 20,5 mm (hoogte * breedte * diepte), gewicht: 810 g
 • Dimensies MX Palm Rest: 420 * 64 * 8 mm (breedte * diepte * hoogte), gewicht: 180 g

MX Master 3S

 • Magspeed scrollwiel
 • Logitech Flow
 • Batterijduur 70 dagen, 3 uur na 1 minuut snelladen
 • Dimensies: 124,9 * 84,3 * 51 mm (lengte * breedte * hoogte), gewicht: 141 g

 

 

Uitpakken

De verpakking bestaat uit een simpele zwart-kartonnen doos met een sleeve. Hoewel je ziet dat vanuit het oogpunt van milieu bewustzijn een paar goede keuzes zijn gemaakt, hadden we het liefst de sleeve ook niet gezien. Maar goed, je moet wat doen om op te vallen.

We krijgen naast de MX Keys S en de MX Master 3S ook een MX-palm rest, USB-C kabel en een Bolt-ontvanger.

We zijn niet echt kapot van de kwaliteit van deze USB-kabels die Logitech op het moment meelevert bij verschillende van hun accessoires, aangezien we al twee exemplaren hebben waarvan de jacket (de rubberen hoes om het draad heen) gescheurd is. Verder is het ook geen kabel die je in combinatie met de muis moet willen gebruiken omdat het een vrij stugge kabel is die ook niet voor alle situaties lang genoeg zal zijn. We mogen het hier weliswaar hebben over een draadloze set, maar aangezien de MX Master 3S ook te gebruiken is wanneer je deze oplaadt was het fijn geweest wanneer Logitech daar een passend type kabel voor bedacht hadden; de MX Keys Combo-sets kosten genoeg, dus we denken niet dat we te veel vragen.

 

Ontwerp

Zoals reeds opgemerkt zijn de fysieke eigenschappen gelijk aan die van de bestaande MX Keys. De MX Master 3S was al een tijdje uit. Check de andere reviews voor wat extra details over zaken als de bouw en ontwerpkeuzes en wat uitgebreidere ervaring: MX Keys Mini-reviewMX Master 3S-review. Verder vind je wat gebruiks-ervaring gerelateerde info in MX Keys Combo for Business Gen 2-review.

Over het algemeen kunnen we natuurlijk wederom zeggen dat de MX Keys S een prettig toetsenbord is om op te typen. De meeste ervaringen van mensen in onze omgevingen zijn positief over de ‘perfect stroke’-toetsen en de scissorswitches die als basis gekozen zijn. Sommigen vinden dat de actuatiekracht (de kracht die nodig is om een toets te activeren) te hoog is. Dit was het gevoel van uw reviewer op zich ook wel, maar na een dag of wat wen je hier wel aan. Dit geldt overigens niet voor de ISO-US-layout.

 

ISO-US geen ANSI-US

Punt van discussie met Logitech-toetsenborden is dat we ze in Nederland altijd geleverd zullen krijgen in een ISO-US-layout. Dit waar de meeste toetsenborden van andere merken hier geleverd worden in een ANSI-US-layout. Mocht je hier een probleem mee hebben, is dit iets om even op te letten.

Voor uw reviewer was het zo dat de capslock meermaals per ongeluk aangeslagen werd omdat deze toets op ISO een stukje groter is dan de shift-knop die op ANSI de grotere knop is. Als je met je vingers gaat zoeken naar een knop, ga je gevoelsmatig voor de grotere knop. Verder sloegen we uiteraard ook vaak de toets naast de linkershift aan, omdat op ANSI op die plek nog steeds de langere shift zit. Het gebruiken van de enter-toets is eveneens anders, maar hier valt wat makkelijker om aan te wennen.

Natuurlijk kun je aan het hele toetsenbord wennen, maar het vergt tijd. En zeker wanneer je regelmatig op verschillende toetsenborden typt kan het een probleem vormen. En ook geldt hier het punt dat dit een product is dat veelal zakelijk ingezet zal worden en de meeste zakelijke gebruikers die wel eens switchen in de meeste gevallen een ANSI-toetsenbord zullen tegenkomen. Het feit dat Logitech deze layout gebruikt zal voor sommigen dan ook als reden gezien worden om verder te kijken.

Het vreemde is dat Logitech wel degelijk producten maakt in met een ISO-US layout, zoals o.a. op de afbeelding te zien is die we in de software zagen (zie verderop in de review), en deze in andere markten uitbrengt. Het merk weigert echter om deze in onze markt beschikbaar te stellen waar deze layout toch echt de norm is. Uw reviewer heeft hier wel eens een gesprek over gehad met Logitech, maar het antwoord dat gegeven werd was vrij onbevredigend en niet echt logisch. Voor de goede orde, er werd gesteld dat Logitech onderzocht had wat deze markt wil, en dat dit dus ISO-US layouts zijn met een aangepaste linker shift-toets. Die aangepaste shifttoets is iets waar ze al een tijd van afgestapt zijn (check voor een voorbeeld van een layout waarin we nog wel een lange shifttoets kregen de review van de G915 TKL).

Wat voor motivatie achter de marktredenatie zat (denk bijvoorbeeld aan het goedpraten van een strategie die op kostenefficiëntie en/of makkelijke distributie-organisatie gericht was) weten we niet. Maar dit maakt ook niet uit. Een toetsenbord is simpelweg per definitie een beter product wanneer deze voor meer mensen geschikt is.

 

Backlight

Nu met omgevingslichtsensor

Een van de aspecten die met de S-variant een update heeft gehad is de backlight. Deze is voortaan in staat zich aan te passen aan het omgevingslicht. Is het een merkbare killer feature? Nee. We testen de MX Keys S op een werkplek met zeer veel natuurlijk licht. Hoewel je technisch zonder backlight zou kunnen, zorgt de transparante weergave van de karakters op je toetsen dat je toch wel een minimale backlight zou willen. We merken echter dat op de Keys S er toch een fellere backlight ingesteld wordt dan nodig is.

Naar onze mening zou je net als op de meeste telefoons je de gewenste helderheid bij een bepaalde hoeveelheid licht moeten kunnen instellen. Dit is helaas niet mogelijk. Je kan de automatische helderheid aan- of uitzetten en anderzijds handmatig de verlichting instellen.

De backlight is over het algemeen genomen overigens prima voor elkaar: consistent, en minimale schaduwvorming door het onderliggende construct.

 

Options+

Nu met SmartActions

De softwaresuite waar je gebruik van maakt in combinatie met je MX Keys S Combo is Options+. Een algemeen beeld krijgen van Option+ kan je krijgen in de hiervoor genoemde reviews.

Er is één vernieuwing die we nog niet eerder hebben besproken, namelijk Smart Actions. Deze kunnen gebruikt worden in combinatie met zowel je toetsenbord als muis.

Smart Actions

Smart Actions betreft een manier om onder één knop verschillende toetsenbordhandelingen te zetten. Het is vergelijkbaar met macro’s, met net een stap verder. Uiteraard kan dit gaan over simpele dingen als het starten van een programma of besturen van een functie. Ga je een stap verder, dan zou je bijvoorbeeld je video-editprogramma kunnen openen, maar ook dat deze meteen een nieuw project start. Sommige projecten kosten tijd om in te laden, dus het kan handig zijn wanneer dit met één druk op de knop kan. Kun je de tijd die je normaal gesproken besteedt aan invoer, laadtijden en ander invoer, nu besteden aan het halen van wat drinken.

SmartActions gaan vrij ver. Je zou technisch zo ver kunnen gaan om met een druk op de knop eten te bestellen. Hiervoor moet je dan wel vooraf bekijken hoe vaak op moet tabben op de site van je bestelservice en waar je tussen de tabs op enter moet drukken, en je moet geen zaken als captcha’s tegenkomen, maar het zou op zich kunnen. Niet erg praktisch, maar het illustreert hoe ver Smart Actions kan gaan. Het geeft dus een beetje een ‘If This Then That’-gevoel.

Om de functie te testen gaan we naar Gadgetgear.nl en zoeken we naar speakers. Onze SmartAction ziet er in Options+ zo uit:

We hebben dus de volume-omhoog-knop verbonden aan deze actie. We krijgen dan:

Andere opties die denkbaar zijn zijn zaken als stukken code, of zoeken naar zaken die je interesseren op je favorieten social media of nieuwswebsites. We hebben allemaal wel hobby’s waar we ons periodiek van op de hoogte houden. Dagelijks vaak. Denk aan je favoriete voetbalclub, artiest, actueel nieuwstopic waar je veel mee bezig bent. Met een druk op de knop open je in verschillende tabs het laatste nieuws van de sites waar je dit graag van krijgt en/of je social media apps waar je de juiste zoektermen invoert.

De vraag is alleen welke toetsen je zou willen opgeven om gebruik te maken van dergelijke functionaliteit. Ja, uw reviewer mag de meeste F-toetsen zelfs met de tweede fn-functie misschien amper gebruiken, maar wil de optie wel hebben.  Dus wellicht dat we een MX Keys met macrotoetsen moeten hebben? Waarschijnlijk niet, omdat gebruikers van macro’s waarschijnlijk voor ander toetsenborden gaan dan de MX Keys.

 

Conclusie, aanrader of niet?

Op het moment van schrijven kost de MX Keys S Combo iets over de 200 euro. Los zijn de MX Keys S en MX Master 3S respectievelijk ongeveer 120 en 95 euro. Dus los zijn ze ongeveer hetzelfde geprijsd als samen in een combo. Dat zou je eigenlijk beter willen zien omdat je een combo-pakket om het prijsvoordeel koopt.

Dit gezegd hebbende durven we over de Master 3S de bewering wel aan dat het een van de betere beschikbare productiviteitsmuizen is, volgens uw reviewer de beste zelfs. We hebben ons losse exemplaar al een tijdje en daar een zeer prettige ervaring mee gehad na ongeveer een jaar gebruik. Het enige dat wat vreemd is, is dat op het deel waar uw reviewer zijn pink houdt, de afwerking begint af te bladderen na een jaar gebruik (kan iets zijn van het specifieke exemplaar, maar we denken van niet) en je merkt dat in kieren stof blijft hangen (geen invloed op functionaliteit, maar het ziet er esthetisch minder uit). Ondanks dit, is de MX Master 3S voor productivity-gebruikers een makkelijke aanrader.

De MX Keys S (toetsenbord) vindt uw reviewer eerlijk gezegd een beetje overpriced en deze mening is hij altijd toegedaan rond deze serie toetsenborden. Met de automatische helderheid zet Logitech een stap in de goede richting, al zijn we niet enthousiast over hoe goed het werkt. En de macro’s/smart options-feature is aardig, maar we vragen ons af hoeveel mensen dit daadwerkelijk gaan gebruiken. Het is leuk dat het er is, maar wellicht handiger voor meer productivity georiënteerde toetsenborden die ook losse macro-toetsen hebben.

Het lastige aan de MX Keys-serie is dat het gewoon een plastic toetsenbord met ABS-toetsen is, niet beschikbaar in ANSI voor onze markt, niet in hoogte verstelbaar en met scissorswitches uitgerust is die aardig aanvoelen maar ook niet geweldig. Bovendien is het raar dat er geen specifieke Windows-variant verkrijgbaar is. Als je iemand bent die zowel MacOS X als Windows gebruikt is het prima, maar als je alleen Windows gebruikt, staat het gewoon netter (esthetisch maar ook met betrekking tot hoe rusting een toetsenbord over komt) om geen indicaties te zien als de ‘command’ en ‘clear’-knop. Een specifieke Apple-variant van de MX Keys was er wèl (al weten we niet of van de Keys S ook een specifieke Mac-variant komt).

Uiteindelijk zullen de meesten het een interessant toetsenbord vinden voor het uiterlijk. En daar is weinig mis mee… Hoewel het natuurlijk beter was geweest wanneer er gekozen was voor wat mooiere materialen. De polssteun is wel aardig, maar schuift op verschillende ondergronden te makkelijk rond, terwijl sommige exemplaren die we ervaren hebben, opstaande randen hebben die oncomfortabel zijn. Het exemplaar dat we met onze MX Keys S Combo kregen had hier overigens geen last van en op onze deskmat/brede muismat bleef deze aardig liggen.

Tegelijkertijd is de MX Keys wel een toetsenbord waar veel mensen tevreden over zijn en is de prijs een beetje in lijn met wat alle mainstream-fabrikanten voor dergelijke toetsenborden vragen (‘dergelijk’ als in bouwkwaliteit en features) tegenwoordig. Kortom, we kunnen ook niet te kritisch zijn.

Al met al blijft uw reviewer dus bij het oordeel dat hij eerder gaf over de MX Keys-serie. Dat de S-variant extra features introduceert is leuk, maar niet genoeg voor een hogere rating.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.