Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech MX Mechanical

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Prima typ-ervaring
 • Elegante look doch sober
 • Goede batterijduur
 • Aanpasbaarheid in de Options+ software

THE BAD

 • Alleen beschikbaar in ISO-layout
 • Prijzig
 • ABS-toetsen

We reviewden in het verleden verschillende iteraties van de Logitech MX keys. Een serie waar we erg redelijk positief over waren. Het toetsenbord werd ook door een brede groep gebruikers goed ontvangen, maar toch is het toetsenbord niet voor iedereen. Zo zijn er altijd mensen die zweren bij mechanische switches. En voor deze groep is de MX Mechanical hét alternatief voor de MX Keys.

De MX Mechanical komt uit met drie verschillende switches rood (lineair), bruin (tactile zonder klik) en blauw (tactile met klik), en in een full size en 75% formaat waarbij de laatste de toevoeging ‘Mini’ krijgt. Wij kregen de full size-variant met bruine switches toegestuurd. Op het moment van schrijven wordt het toetsenbord voor ongeveer €160,- aangeboden, terwijl de adviesprijs op €180,- ligt.

 

Sleutelfeatures

 • Formaat: HxBxD: 26,10 x 433,85 x 131,55 mm
 • Gewicht: 828 g
 • Easy-Switch: drie apparaten verbinden en switchen met een knop
 • Achtergrondverlichting met nabijheidssensor
 • Automatische aanpassing aan omgevingslicht
 • Draadloos via Logitech Bolt en bluetooth

 

Uitpakken

Als we de MX Mechanical uitpakken vinden we de gebruikelijke accessoires naast het toetsenbord; een ontvanger en USB-C-kabel. Een polssteun ontbreekt helaas, terwijl deze bij de MX Keys wel meegeleverd werd.

Qua verpakking doet Logitech ook al een tijd veel goeds door alleen papier en karton te gebruiken. Overigens is 45% van het materiaal waar het toetsenbord uit opgebouwd is gewonnen uit een proces van recycling.

 

Ontwerp

Aluminium backplate, maar plastic

De MX Mechanical heeft in tegenstelling tot de MX Keys daadwerkelijk een aluminium element, hoewel deze beperkt is tot de backplate. Hoofdzakelijk is het toetsenbord opgetrokken uit plastic. Een keus waar niets mis mee is, immers dit geldt voor de meeste toetsenborden. Echter, wanneer je écht een premium toetsenbord wil maken verwachten we toch wat meer dan alleen een metalen backplate.

We hebben geweldig gebouwde toetsenborden gezien uit een aanzienlijk lagere prijsklasse en de toepassing van een metalen backplate lijkt op deze manier meer een truc dan dat het het apparaat echt doet overkomen als een premium toetsenbord, behalve voor mensen die niet precies weten wat goede bouwkwaliteit is. Hoe dan ook, alsnog hebben we het over een prima gebouwd toetsenbord dat daarnaast er goed uit ziet.

Details

Aan de voorzijde (of achterzijde, hoe je het ook ziet) zien we een USB-C-aansluiting voor het opladen of bedraad aansluiten. Daarnaast zien we een aan/uitknop. Rechtsboven zien we een laadindicator-LED. Het toetsenbord heeft verder een paar toetsen die je niet op andere toetsenborden terugziet.

We zien de drie EasySwitch-toetsen (verderop meer hierover) en boven het numerieke veld knoppen voor het oproepen van de calculator, het minimaliseren van alle vensters, de zoekfunctie en het locken van je OS. Standaard zijn de functietoetsen toegankelijk via de fn-toets terwijl de overige functies op de knoppen dus toegankelijk zijn door simpelweg op de toets te drukken.

Stabiel

Het toetsenbord heeft met 828 g ook aardig wat gewicht, wat bijdraagt aan een ‘goede zet’ op je bureau. Het draagt bij aan de ervaring een degelijk product op je bureau te hebben staan en zal ook niet makkelijk verschuiven. Bij dit laatste helpt het dat gewoon een lange rubberen voet over de lengte van het toetsenbord geplaatst is aan de onderzijde en over de hele breedte van de voetjes.

 

Switches

Zoals gezegd kregen wij de variant met de bruine switches. Logitech heeft ervoor gekozen deze switches af te nemen bij Khailh in de vorm van de Choc Brown V2’s. Je voelt bij deze switches een duidelijk wat meer weerstand. Voor mensen die houden van een zeer lichte aanslag zijn de bruine switches duidelijk niet.

De switches zijn verder relatief stil en naar ons idee prima geschikt om te gebruiken in een werk- of studieomgeving, maar zo stil als rubberdome en scissorswitches kunnen zijn, zijn ze niet.

Draadloos

De MX Mechanical is een draadloos toetsenbord en kan verbonden worden aan je apparaten via de Bolt-ontvanger, wat een eigen vorm van een bluetoothverbinding van Logitech is, of via een algemene bluetooth-verbinding. Het kan daarnaast gekoppeld worden met drie verschillende apparaten waartussen je kan switchen met de drie toetsen op het toetsenbord.

We hebben ons toetsenbord gekoppeld aan een Nvidia Shield, een desktop-PC en een notebook en het switchen ging feitelijk feilloos. Logitech biedt op verschillende apparaten deze zgn. Easy Switch-feature aan, en eigenlijk werkte het vanaf dag één perfect, dus een verrassing was dit niet.

Batterij

Logitech paste een 1500 mAh-batterij toe, waarmee je volgens de opgave door Logitech 15 dagen moet kunnen werken als je de backlicht ingeschakeld hebt en 10 maanden als je geen backlight gebruikt. Uiteraard is dit afhankelijk van het type gebruik. Een Office-koning zal minder lang met de batterijduur doen dan iemand die alleen maar wat op het web surft. Tijdens ons gebruik die toch niet bepaald als licht te boek staat, gingen we over die 15 dagen heen. Na verloop van tijd zal de batterijduur wel wat minder worden, maar we denken dat de inschatting van Logitech dus redelijk is.

Opladen

Opladen gebeurt via USB-C. We krijgen daarvoor een USB-kabel meegeleverd van ongeveer een meter lang. Dit natuurlijk is veel beter dan die korte kabels die we bij veel koptelefoons krijgen, maar alsnog vrij kort voor een toetsenbord. Logitech gaat er kennelijk van uit dat je je toetsenbord oplaadt op een ander manier dan de achterzijde van je desktop en dat je daadwerkelijk gebruik maakt van de draadloze optie. Immers zal de kabel in veel gevallen te kort zijn om aan een desktop te koppelen die bijvoorbeeld op de grond staat.

Het is daarnaast een USB 2.0-kabel, zoals je deze bij de meeste apparaten meegeleverd krijgt. Dit maakt voor het laden niets uit en over de bouwkwaliteit hebben we niets te klagen. Maar in deze prijsklasse mogen de geleverde opties best wat meer premium zijn, en een USB-3.0 kabel was dus fijn geweest. Op deze manier heb je immers een kabel die je aan je PC kan laten hangen en deze voor verschillende dingen kan gebruiken, inclusief zaken die kunnen profiteren van een hogere datarate.

ISO-layout

Logitech biedt ook dit toetsenbord enkel aan in de ISO-layout. Wanneer je de layout wil die de meeste mensen in dit land gewend zijn, namelijk de ANSI-layout, dan is deze ook beschikbaar, maar mag je hem importeren vanuit de VS. We hebben hier meermaals met Logitech over gesproken en het antwoord was altijd dat op wonderlijke wijze ze hebben bepaald dat ISO bij onze markt hoort. Iets waar de meeste concullega-fabrikanten een ander idee over hebben. Eigenlijk alle fabrikanten die we kunnen bedenken, behalve Apple.

Hoe dan ook, dit betekent dus dat je een grotere enter-toets hebt en een kleine linker-shifttoets. Voor mensen die veel typen op een ANSI-layout is dit een lastig gegeven.

Uw reviewer is gewend om de rechterzijde van de langere shifttoets te gebruiken wat in het geval van een ISO-toetsenbord een probleem is. Nu was dit na een periode van ongeveer een week wel te overkomen, en in tegenstelling tot bij de ERGO K860 hadden we geen ergonomische problemen naar aanleiding van de nodige aanpassing, maar toch. Dit zou geen punt moeten zijn. De meeste mensen gebruiken de ANSI-layout hier, Logitech maakt toetsenborden in deze layout, het zou moeten zorgen dat mensen hier de optie hebben deze te bestellen.

Slimme verlichting

Logitech heeft de MX Mechanical voorzien van een nabijheidssensor, waardoor de toetsen oplichten wanneer je je handen naar het toetsenbord beweegt. Haal je ze weg, dan schakelt de achtergrondverlichting zich na een paar seconden uit. Dit uiteraard om de batterij te sparen.

Ook wordt het omgevingslicht gemeten waarop de backlicht aangepast wordt, tenzij je dit zelf anders instelt.

De backlight is over het algemeen genomen prima voor elkaar. Consistent, en minimale schaduwvorming door het onderliggende construct.

Het is mogelijk om allerlei lichteffecten te kiezen zoals dit ook op gaming-toetsenborden eigenlijk altijd wel kan. We denken echter niet dat veel mensen deze lichtopties zullen gebruiken.

 

Typervaring

De typervaring die we hebben gehad met de MX Mechanical was best prima. De toetsaanslag is misschien wat zwaar, maar dit is iets dat kan wennen. Verder heb je natuurlijk de optie om voor de blauwe of rode switches te gaan voor een resp. clicky of lineaire ervaring, die ook beiden minder zwaar zullen aan voelen qua aanslag.

De toetsen op het toetsenbord zijn in twee verschillende kleuren uitgevoerd. De reden zou zijn dat dit zou helpen bij de oriëntatie. Het effect op uw reviewer hiervan was nul, aangezien deze niet naar zijn toetsenbord kijkt tijdens het typen. Overigens heeft het qua uiterlijk wel wat.

Toetsen

Er is gekozen voor ABS-toetsen. Iets dat mensen die minder ervaring met toetsenborden hebben waarschijnlijk niet erg zullen vinden, maar voor de meer ervaren gebruikers toch een minpunt. Zeker in deze prijsklasse zou je PBT-toetsen verwachten. Deze voelen wat stroever aan, maar belangrijker voordeel is dat ze aanzienlijk minder snel slijten dan ABS-toetsen en ook minder snel vlekken vertonen. Logitech stelt dat er een beschermende laag toegepast is op de toetsen, maar aangezien de karakters gewoon te voelen zijn, denken we dat na verloop van tijd je gewoon slijtage zal zien.

 

Software

Er wordt gebruik gemaakt van de Options+ software. Deze stelt je in de eerste plaats in staat wat algemene instellingen te configureren zoals de verlichting en het re-mappen van toetsen. Je kan daarnaast per programma een configuratie kiezen zodat toetsen wat anders doen als je dat programma gebruikt. Helaas kun je alleen kiezen uit functies en simpele toetsencombinaties. We hadden graag de functie gezien om gewoon macro’s aan te maken.

 

Conclusie

De Logitech MX Mechanical vormt al met al een degelijke toetsenbordoplossing voor een brede groep mensen. De typervaring is prima, terwijl we ook over het uiterlijk en de bouw positief kunnen zijn. De draadloze koppeling werkt stabiel en de mogelijkheid om het toetsenbord met meerdere apparaten te koppelen kan een flink voordeel zijn in productivity-omgevingen. De batterijduur stelt daarnaast niet teleur.

We moeten echter ook zeggen dat de prijs van het toetsenbord vrij hoog is versus alternatieven die te krijgen zijn. En dan hebben we het niet over alternatieven die bepaalde features missen. Zeker wanneer we naar bepaalde details kijken die je zou kunnen verwachten voor deze prijs. ABS-toetsen, een grotendeels plastic bouw en het niet meeleveren van een polssteun zijn zaken waar weinig mis mee is, tenzij je bedenkt dat we het over een overduidelijke premium prijs hebben die betaald moet worden.

Een ander nadeel blijft het gegeven dat de ANSI-variant niet zomaar beschikbaar is voor Nederlandse gebruikers. Wennen aan ISO was prima mogelijk, maar het zou niet nodig moeten zijn, en zeker mensen die verschillende toetsenborden gebruiken (thuis vs school, werk, verschillende plekken in het huis) zullen in bepaalde gevallen het een vervelend gegeven vinden als ze al jaren gebruik maken van ANSI-toetsenborden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.