Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Realme GT2 Pro maakt topsnelheid betaalbaar

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem goede prijs/snelheidverhouding
  • Zeer fijne achterkant
  • Prima camera's
  • Zeer snel op te laden

THE BAD

  • Niet waterdicht
  • Geen draadloos laden

Het merk Realme draait internationaal al een tijdje mee. Sinds vorig jaar heeft het merk een versterkte focus op Nederland en met de Realme GT2 Pro als eerste grootste flagship lancering. En daarbij doet het merk iets bijzonders. Het probeert extreme snelheden te leveren tegen een lage prijs. Eigenlijk wat OnePlus ooit deed.

Het gevoel van de Realme GT2 Pro

Realme zet met de GT2 Pro haar tweede generatie in de GT-series neer, maar ook de eerste met een flagship-klasse chipset. Daarbij blijft de focus op het vinden van een balans tussen een snelle smartphone en een lage prijs. Daarbij durft het merk een aantal andere zaken overboord te gooien. Dat lijkt misschien een gewaagde stap, maar maakt dat dit toestel wel heel interessant zal zijn voor iedereen die een betaalbaar entertainmentmonster zoekt.

Design

Als het gaat om design, hebben we het over de achterkant van het toestel. Voor de tweede keer trekt Realme de Aziatische ontwerper Naoto Fukasawa naar binnen. Deze ontworp het ‘paper design’ wat we op de achterkant zien Het zacht-groene patroon op de achterkant is extreem herkenbaar van luxe papiersoorten die we hier in Europa veel zien op geboorte- en rauwkaarten. Qua gevoel, voelen we het niet echt. Maar we voelen wel een heel fijn, stroef kunstleder-achtig materiaal.

De achterkant voelt zo fijn aan, dat we de cover eigenlijk niet om het toestel heen willen doen. Want die verbergt teveel van dit moois. De keuze om, in tegenstelling tot andere vlaggenschepen, geen glas te gebruiken is niet alleen qua budget heel slim. Dit materiaal is ook minder kwetsbaar voor stootschade. Wij hopen stiekem dit materiaal vaker op de achterkant van smartphones tegen te komen.

Er is ook één besparing die we wellicht liever niet hadden gezien in het ontwerp van de smartphone. Hij is namelijk niet waterdicht gemaakt. Je kunt deze dus niet afspoelen onder de kraan.

Unboxing

Realme is een dochtermerk van BKK Electronics en daarmee een zustermerk van Oppo, OnePlus en Vivo. Dit zien we meteen terug in de unboxing. Het toestel komt met een aangebrachte screenprotector, een zwarte, siliconen cover, een SuperDart USB-A lader op 65 Watt met USB-A naar USB-C kabel. Eigenlijk alles waar je op hoopt. Hoewel niet iedereen zal warmlopen voor de zwarte cover, is duurzaamheid wel echt een onderwerp voor Realme. De hele verpakking is gemaakt om een zo laag mogelijke impact op het milieu te maken, al valt daar echt nog wel wat te winnen door minder high-end papiersoorten te gebruiken, wat eenvoudigere inkten te gebruiken en wellicht minder plastic vliesjes en plakkers te gebruiken. Er zijn merken die dit echt nog wel beter aanpakken.

LTPO 2.0 AMOLED Display

Het thema bij Realme is besparen en performance opleveren. Maar wat heb je aan een retesnelle chipset als jouw display dat niet kan bijbenen? Wat heb je aan een display dat harder aan jouw batterijduur trekt dan die chipset? En wat is één van de duurste onderdelen van een smartphone? Inderdaad, het display.

Wat Realme heel slim doet is dat het voor haar vlaggenschip geen display met gebogen rand gebruikt. Dit scheelt flink in de kosten. Hierdoor kan Realme wel investeren in nieuwe displaytechnologie. Met LTPO 2.0 kan het display op 1Hz tot 120Hz snelheid draaien. Wanneer beeld stilstaat, hoeft het niet zo vaak herberekend te worden als wanneer je een film of serie bekijkt. En wanneer je een game kijkt, wil je juist een hoge framerate voor een soepele ervaring. Het display past zich prima aan.

De keuze voor AMOLED is ook een energiezuinige overweging. Een zwarte pixel staat namelijk echt uit. Hierdoor kennen AMOLED displays een extreem hoge contrastratio en is het dus niet raar dat we ondersteuning zien voor de hele P3 kleurruimte en HDR 10+. Waar Samsung bekend staat om het laten knallen van de kleuren, waardoor foto’s op het display er altijd beter uitzien dan in jouw fotoboek, heeft Realme echt gewerkt aan kleurgetrouwheid. Dat is heel fijn werken. Bovendien heeft het display een piekhelderheid van 1.400 nits. Ook in volle zon kun je gewoon van jouw content genieten.

Het display meet 6,7 inch en heft afgeronde hoeken. Ondanks het prijskaartje, heeft Realme voor dit toestel toch een 2K scherm op de kop weten te tikken. Op dit formaat levert dit een scherpte van 525 pixels per inch op. Ter vergelijking, de Apple iPhone 13 Pro Max zit op 458 pixels per inch.

Een klein detail wat voor ons als reviewers opvalt, is de vingerafdrukscanner die onder het display ligt. Die ligt namelijk een stuk meer naar het midden van het toestel dan we gewend zijn. Een klein detail waar we verder geen waarde aan kunnen hangen.

Chipset

De Realme GT2 Pro komt met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset. De snelste smartphone chipset die er op dit moment is, met de snelste GPU van dit moment. Qua opslagruimte zien we ook geen besparingen in het ontwerp van deze smartphone. Realme kiest netjes voor het snelle UFS 3.1 geheugen. Daar zitten dus zeker geen besparingen. Onze uitvoering komt met 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte.

Iets dat BKK Electronics in haar smartphones stopt en standaard activeert is een zogenaamde RAMDISK. Een deel van minimaal 3GB en maximaal 7GB aan opslagruimte kun je opofferen om als werkgeheugen gebruikt te worden. Daarmee krik je de hoeveelheid werkgeheugen dus op naar 12+7=19GB RAM. Opslagruimte is echter minder snel dan RAM geheugen en ook wat gevoeliger voor slijtage. Ons advies is dan ook altijd om deze functie uit te schakelen.

Realme UI 3.0 op basis van Android 12

De grafische schil die Realme over Android giet is Realme UI. Deze lijkt sterk op ColorOS van zusje Oppo en is daarmee niet heel onderscheidend. Ook de camera app komt echt uit de BKK stal. Redelijk uniek is de kompas app, wat voor specifieke doelgroepen heel handig kan zijn.

Leuk detail is het Realme Lab. Hierin komen experimentele functies van het merk die de smartphone wel veel meer een eigen identiteit geven. Denk aan de gelijktijdige ondersteuning van een bedrade en een draadloze smartphone zodat je met twee personen kunt genieten van wat er op het toestel gebeurd. Daarvoor moet je natuurlijk wel even een USB-C naar audiokabeltje hebben. Er zit ook een modus in waarmee het toestel je helpt om een gezond slaapritme aan te houden. Ook zit er een hartslagmeter in op basis van de camera.

Een lage verkoopprijs realiseer je niet alleen door te besparen, maar ook door alternatieve vormen van inkomen te genereren. Dat doet Realme met ‘bloatware’. Apps die het merk zelf op jouw toestel zet in ruil voor een vergoeding van de eigenaar van de app. Realme installeert standaard AliExpress, Amazon Shopping, Booking.com, PubG Mobile en TikTok op het toestel.

Qua software updates ligt het toestel ook in het verlengde van wat we van andere vlaggenschip smartphones van de BKK merken zien. Je krijgt drie grote software updates. Je krijgt dus Android 13, 14 en 15 op het toestel. Ook krijg je vier jaar beveiligingsupdates.

Voor de audiofiel

Qua speakers zien we niets ‘bijzonders’. Toch zien we ook geen besparingen bij Realme. Het merkt kiest er namelijk wel voor om stereo speakers in deze smartphone te leggen zodat je altijd hoort uit welke richting het geluid komt.

Op bluetooth niveau zien we het effect van de moderne Qualcomm chipset meteen terug. High-end codecs als aptX HD worden ondersteund over Bluetooth 5.2. Investeer je in een goede headset, levert het toestel dus een high-end audiostream.

Voor de gamer

Het hart van de Realme GT-2 Pro is de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 4 nanometer chipset. Die komt met de waanzinnig snelle Adreno 730 GPU. Dat laatste is het belangrijkste voor gamers. Kijken we naar de gemiddelde score van de Wild Fire test in 3D Mark, dan zien we een score van 9.626 punten. Op het moment van schrijven zijn er maar zes toestellen die hogere scores toegeschreven worden. Vanuit fabrikant BKK Electronics is dit zelfs de allersnelste smartphone van dit moment. Daarmee passeert hij de duurdere Oppo Find X5 Pro en OnePlus 10 Pro smartphones. Met andere woorden, dit is qua prijs/kwaliteit de meest interessante aankoop voor gamers.

En dan is er nog een ander voordeeltje te behalen voor gamers. Dit is namelijk ook één van de weinige smartphones met deze snelle Qualcomm chipset en een vlak display. Een vlak display is wat lastig als je gehecht bent aan schouderknoppen op het touchscreen, maar zorgt ook voor minder afleiding van rare reflecties onderin en bovenin het display. Het is dus net waar jouw prioriteit ligt als gamer.

Voor de fotograaf

Maak je graag foto’s, dan is dit waar Realme de hand op de knip heeft gehouden. De telezoom camera die we in flagship smartphones inmiddels gewend zijn tegen te komen, is geschrapt. Andere merken zouden wellicht proberen een goedkope telezoom te implementeren om toch iets op de specsheet te hebben staan. Maar liever geen telezoom dan een slechte. Prima besparing dus. De 3 megapixel microscoop had er wat ons betreft ook uit gemogen. De kans dat de gemiddelde gebruiker hier echt iets mee gaat doen is wellicht ook niet heel groot.

Maar met de main en ultragroothoek doet de GT-2 het heel slim. Het merk kiest in beide gevallen voor een 50 megapixel camera. De main camera heeft een lichtgevoeligheid van f/1.8 en de ultragroothoek f/2.2. Met een relatief grote pixel, levert het toestel op beide camera’s echt prima foto’s op die je op groot formaat kan afdrukken. Wat ons betreft scoort het merk hier echt.

Wat ook opvalt is de LED flitser. Een dubbele duo-led flash. Duo LED zorgt er al jaren voor dat ‘flitslicht’ wat minder hard/bleek is. Dit is één van de weinige toestellen met twee van deze LED’s. Dit levert een veel zachtere slagschaduw op. Een slimme zet van Realme.

Aan de voorkant zit een gaatje in het display. Daarachter zit een 32 megapixel selfiecamera. Deze heeft een iets kleinere pixelsize en is met f/2.4 niet heel lichtgevoelig. De camera ondersteunt wel HDR fotografie.

Voor de filmer

Wil jij 8K video’s produceren vanuit je broekzak? Dat kan met de Realme GT-2 Pro. AI kleuren zitten er dan niet in. Daarvoor schakelt het toestel helemaal terug naar FullHD. Het beeldstabilisatieicoontje missen we in de interface, maar het lijkt erop dat het toestel op alle resoluties toch iets probeert te doen aan beeldstabilisatie. Hij filmt erg netjes. In 4K kun je op 60fps filmen, wat ook echt erg soepele beelden oplevert.

Accuduur

Een racermonster heeft een stevige accu nodig om het een dag uit te houden. In deze smartphone ligt dan ook een 5.000mAh Li-Po batterij. Met de meegeleverde 65 Watt SuperDart lader heb je het toestel in iets meer dan een half uurtje vol zitten. En ja, deze lader gaat hard genoeg om ook jouw MacBook van stroom te voorzien. Wat we heel erg missen is de mogelijkheid om draadloos te laden. Dat mag eigenlijk niet meer in een vlaggenschip smartphone ontbreken.

Duurzaamheid

Met de snelheid waarop we stoppen smartphone te gebruiken, zijn we als consument in Nederland verre van duurzaam. Dat we met een smartphone een duurzamere keuze kunnen maken is dus heel mooi. Dit zien we op twee fronten terug. Ten eerste de verpakking. Ten opzichte van de andere dochtermerken van BKK Electronics doet Realme het zonder twijfel het best, maar het kan daarin echt nog wel beter. Een ander element is de achterkant van het toestel.

Een biobased kunstleder waarvoor veel minder water nodig is in de productieketen. En natuurlijk een display dat enorm energiezuinig is op de momenten dat je geen spannende dingen met jouw smartphone doet. Een andere vorm van duurzaamheid zijn de software- en beveiligingsupdates die je vier jaar lang krijgt van het merk.

Conclusie: Realme GT-2 Pro

De Realme GT-2 Pro is onze kennismaking met dit jonge smartphonemerk. Een kennismaking die zeer goed valt. Er zijn namelijk maar twee minpunten aan dit toestel. Namelijk dat het niet waterdicht is en dat het niet draadloos kan opladen. Verder krijg je een fantastisch snel toestel tegen een verrassend lage prijs. We hopen dat Realme deze strategie doorzet.

Realme GT2 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

  1. Vind het draadloos opladen zo’n nutteloze feature. Dat plaatje waar je je telefoon oplegt zit toch ook aan een draadje? Dus of je je kabeltje nou in je telefoon steekt, of je legt hem op een draadloze oplaadplaat die ook aan draadje vastzit. Het voordeel van gewoon met draad opladen is dat je je foon kan blijven gebruiken. Of wil je met die draadlozeplaat op je schoot je telefoon gebruiken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.