Logo GadgetGear.nl
Oppo Find X5 Pro
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oppo Find X5 Pro (vs. OnePlus 10 Pro)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Waanzinnig snel
 • Waanzinnig goede camera's
 • Erg fijn om te gebruiken
 • Laadt extreem snel op
 • Sterke achterkant

THE BAD

 • Geen 4K selfie ondersteuning
 • Geen 8K ondersteuning

We hebben er lang over gedaan. Het was echt zoeken. Zoeken naar het echte verschil tussen de twee toppers van fabrikant BBK Electronics die beiden ongeveer gelijktijdig, met dezelfde chipset. Dezelfde software en dezelfde Hasselblad samenwerking op de markt werden gezet.

Want dat is een beetje het bizarre aan de samenvoeging van de merken OnePlus en Oppo. Doordat OnePlus nu een dochter is geworden, kreeg Oppo ineens ook toegang tot Hasselblad technologie. Bovendien was het meteen zo dat OnePlus eigenlijk ColorOS is gaan draaien met een OxygenOS kleurstelling en een handje vol kleine software verschillen. Qua camera’s is er wel iets verschil en qua prijs helemaal.

Unboxing

De Oppo Find X5 Pro komt net zo compleet als haar OnePlus zusje. Maar dan met een witte laadkabel. Dus laadkabel, lader, cover, SIM tool en een screenprotector op het display. Alles is aanwezig.

Display

Het ontwerp van de Oppo Find X5 Pro is aan de voorkant eigenlijk niet te onderscheiden, doordat beide toestellen hetzelfde 6,7 inch LTPO2 Pro AMOLED display van Samsung met HDR10+ hebben gekozen. Een display dat loopt op 120Hz en een piekhelderheid van 1.300 NITS heeft. En ja, dat is gewoon een heel fijn display. Zeker met de hoge resolutie van 1.440×3.216 pixels. Het glas komt in beide gevallen ook uit de Corning Gorilla Glass Victus lijn.

OnePlus 10 Pro en Find X5 Pro Displays

Design

Aan de achterkant is het verschil in design enorm. Hoewel de Find X5 lijn niet echt een eigen designtaal kent, is het design een verbetering op de voorganger, de Find X3 Pro van Oppo.

Oppo Find X5 Pro en Oppo Find X3 Pro

Alleen in dit geval met wit keramiek als materiaal voor de achterkant. Dit keramische ontwerp is sterker dan het glas dat in de OnePlus zit. Oppo is wel wat schreeuweriger met de Hasselblad branding op haar toestel en ook de verplichte print achterop valt nogal op met deze witte afwerking.

OnePlus 10 Pro en Oppo Find X5 Pro
OnePlus 10 Pro en Oppo Find X5 Pro

De specsheet

Onder de motorkap draaien beide smartphones op de Qualcomm Snapdragon 3.1 Gen 8 chipset. Tenzij je de Oppo Find X5 goedkoop probeert te scoren in China. Dan krijg je de tragere MediaTEK Dimensity 9000 chipset. Gewoon hier in Nederland shoppen dus.

Voor gamers komt de rekenkracht in beide gevallen van de snelle Adreno 730 GPU. Of je nu FortNite of PubG speelt, je speelt vrijwel op maximale grafische performance en komt  niets tekort op deze smartphones.

In beide gevallen is het toestel geproduceerd in 256GB/8GB, 256GB/12GB en 512GB/12GB uitvoeringen. In beide gevallen gaat het om het supersnelle UFS 3.1 geheugen waardoor apps en games razendsnel opstarten. Hier in Nederland wordt officeel alleen de 256GB/12Gb uitvoering verkocht.

ColorOS met Android 12

Beide merken maken inmiddels in Europa gebruik van ColorOS 12.1. Dat wil zeggen, bij OnePlus wordt het in Europa nog ColorOS 12.1 genoemd, maar in China draaien de OnePlus toestellen ook gewoon ColorOS branding.

ColorOS 12.1 is gebaseerd op Android 12. Waar OnePlus de iconen van afgeronde vierkantjes heeft, heeft Oppo ze een tikje minder ver afgerond… maar dat is nauwelijks te zien. De geheime opslag voor apps en bestanden die OnePlus heeft, heeft Oppo niet.  Het als de snelle lade met widgets die je rechtsboven omlaag kan slepen. Persoonlijk vind ik het wel heel fijn dat die niet in de Find X5 zit. Verder voelt het OS in beide gevallen inmiddels vrijwel hetzelfde aan.

De selfiecamera

De selfiecamera van de Oppo Find X5 Pro is met f/2.4 minder lichtgevoelig dan het 32 megapixel model van de OnePlus. Je krijgt dus iets sneller beeldruis, al is het verschil verwaarloosbaar. Ook hiermee schiet je prima plaatjes.

Toch is er een functioneel verschil tussen de twee. De Find X5 selfiecamera bevat namelijk een panorama modus. Daarmee kun je iets in- en uitzoomen, zoals je hieronder ziet. Of het de moeite waard is… dat laat ik aan jou.

In beide gevallen film je op maximaal FullHD resolutie. Anno 2022 was de overstap naar 4K welkom geweest. Het is iets dat andere merken al veel langer in de vingers hebben. Maar dat is commentaar vanuit een content creatie blik.

Camera-eiland achter

Voor het camera-eiland geldt dat alles net even een tikkie beter is dan wat OnePlus te bieden heeft. De maincamera is met 50 megappixels net even twee megapixels groter, maar levert net weer iets in op het formaat van de beeldpunten, wat weer van belang is voor de scherpte. Echter is hij wel weer net iets lichtgevoeliger en breder voorzien van beeldstabilisatie.

De telefoto is met 13 megapixels toch ook weer 5 megapixels groter, maar net zo lichtgevoelig. In plaats van 3.3x optische zoom, levert deze 2x optische zoom.

De groothoek is met 50 megapixels gelijk in megapixels, maar heeft grotere beeldpunten waardoor deze lichtgevoeliger is. De kijkhoek is met 110 graden weer net iets kleiner.

Leuk zijn de Hasselblad filters die in de software van het toestel zijn verwerkt. Daarmee kun je haarfijn de sfeer in de foto aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk om foto’s in RAW te schieten en met Photoshop of andere software tot in detail aan te passen.

Waar de OnePlus 10 Pro in 8K kan filmen, doet de Find X5 Pro dit in maximaal 4K. Een opvallend verschil, zeker gezien de Find X5 ook nog de MariSilicon NPU aan boord heeft om de chipset te ondersteuning in de beeldverwerkingsprocessen. De toegevoegde waarde van de NPU zien we wel terug in de beelden die we in het donker schieten. Die bevatten echt wel minder ruis op de Find X5 Pro. Hoe de kwaliteit van de video’s is, zie je in de YouTube video bij deze post.

Opladen

De Oppo Find X5 Pro heeft net als haar tegenhanger een mooie grote 5.000 mAh superVOOC accupakket. Deze bestaat uit meerdere delen, waardoor deze extreem snel kan opladen. Bedraad tot 80 Watt en draadloos tot 50 Watt. Dit brengt heel wat luxe en comfort. Zeker omdat de 80 Watt lader netjes in de doos zit.

Conclusie Oppo Find X5 Pro

De Oppo Find X5 Pro kost bij lancering €1.299. De OnePlus 10 Pro in dezelfde uitvoering €999. Dat is €300 verschil waarbij het echte verschil toch enkel in de camera’s lijkt te zitten. En daar is geen van beide toestellen echt een duidelijke winnaar. Beiden zijn steengoed. De camera’s van de Find X5 zullen voor de fotograaf een fractie meer kwaliteit bieden terwijl de OnePlus voor de videograaf met 8K weer een veel hogere kwaliteit levert. Als die twee argumenten niet spelen, is het de vraag of een achterkant van keramiek je de extra €300 waard is.

Oppo Find X5 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Dank voor de review. Wat is eigenlijk de reden dat jullie tegenwoordig de foto’s zo onder elkaar plaatsen?
  En als ik erop klik, moet het toch ook mogelijk zijn dat ik de volgende kan zien zonder dat ik eerst terug moet naar de review?
  Overigens wel leuk om te zien dat je vaak natuurlijke foto’s hebt ipv typische zakelijke test-foto’s. Gewoon foto’s uit iemand zijn leven zijn niet alleen leuker om te zien, maar het zijn ook het type foto waar ik wat om geef. Dat een camera op het gebied van bepaalde details wat minder is dan dat van een concurrent is leuk om te weten, maar interesseert mij eigenlijk niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.