Logo GadgetGear.nl
Review: Pokémon Legends - Arceus
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Pokémon Legends – Arceus

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtige omgevingen
  • Echt heerlijke nieuwe gameplay
  • Leuke, nieuwe manier om het verhaal van Pokémon te beleven

THE BAD

  • Niet in het Nederlands

Ontwikkelaar Game Freak presenteerde onlangs de nieuwe Pokémon Legends: Arceus. De kern van vrijwel iedere Pokémon game is gelijk en de games die daar veel van afweken, denk aan Pokémon Snap of Mystery Dungeon, waren niet altijd even succesvol. In deze review lees je waarom we blij zijn dat ontwikkelaar Game Freak dit avontuur aandurfde.

Terug naar toen

Het eerste dat Game Freak doet is de doorgewinterde Pokémon speler terug in de geschiedenis werpen. Want hoe was het toen de mens de eerste Pokémon ontdekte? Zagen we ze wel als de maatjes die we later zijn verzamelen om ze met elkaar te laten vechten? Welkom in de wereld waar de mens Pokémon toch vooral ziet als wilde beesten.

Jij speelt (wederom) niet de rol van Ash, laat staan een Pokémon trainer. Jij bent een verkenner die namens de mensheid op pad gaat om de mysterieuze wezens te leren kennen. Daarvoor moet je in kaart brengen welke monsters allemaal in jouw regio leven. Deze omgeving draagt de naam Hisui. Later in de Pokémongeschiedenis zal dit gebied bekend komen te staan als de Sinnoh regio.

Vanuit het dorp Jubilife mag je op pad gaan. Je krijgt voor jouw zoektocht zelfs de eerste generatie Pokéball mee. De Pokémon die je tegenkomt, schrijf je op in de eerste Pokédex van de regio. Jouw opdrachtgever is professor Laventon. Die geeft je regelmatig nieuwe onderzoeksuitdagingen.

Nu hoor ik je denken… het was toch niet het klassieke verzamelen? Klopt. Je gaat in deze game veel meer op jacht. Zo kun je Pokémon bijvoorbeeld besluipen, maar moet je hun aanvallen ook letterlijk ontwijken. Je kunt jouw eigen Pokémon natuurlijk ook inzetten om je te helpen, maar uiteindelijk gaat het om jouw eigen vangkunsten. Je moet dus ook echt zelf op het juiste moment en op de juiste manier jouw bal werpen. En als het er teveel zijn… dan moet je misschien gewoon het hazenpad kiezen.

Persoonlijk ben ik echt heel blij met het battlesysteem van deze game. Ik blijf nooit zo heel lang aan het spelen in Pokémon games. Het klassieke turn-based vechten met eindeloze dialogen kan me gewoon niet lang geboeid houden. De gevechten in Pokémon Legends: Arceus voelen echt veel vlotter en dynamischer.

Sommige Pokémon kunnen je ook op andere manieren helpen dan enkel in de strijd. Zo zijn er Pokémon waar je op de run kunt rijden om op hoge snelheid, grote afstanden te overbruggen of, als je echt snel wilt zijn, mee kunt vliegen of zwemmen.

De strijd wordt echt spannend wanneer je alpha Pokémon gaat tegenkomen. Deze Pokémon zijn veel agressiever en sterker dan de reguliere Pokémon die je tegenkomt. Daar staat tegenover dat je ook een basiskamp hebt om even tot rust te komen. Dit lijkt een beetje op de tent die je kunt opzetten in Pokémon Sword & Shield. Je kunt hier ook even lekker met je Pokémon spelen, evolueren en allerlei belangrijke zaken regelen. Wil je echt goede voorbereidingen treffen, dan moet je wel weer terug naar het dorp.

Het dorp doet ons ook een beetje denken aan Monster Hunter. Zo kun je van gevonden voorwerpen iets maken in de werkplaats. Kun je nieuwe kleding kopen. Kun je belangrijke items kopen voor tijdens jouw missies en gevangen Pokémon in weilanden plaatsen. Ben je echt gek op jouw Pokémon, dan kun je zelfs met ze op de foto in de fotostudio.

Wanneer je denkt dat dit het wel zo’n beetje is, komt de game al snel met een verrassend plot. Er is namelijk iets dat Pokémon woest maakt. Jij als onderzoeker moet uitzoeken at dit is en moet proberen ze weer rustig te krijgen. Bijvoorbeeld door ‘balms’ op de tegenstanders af te gooien.

De game zelf

Net als het kaartspel (en in tegenstelling tot de populaire cartoons) heeft Nintendo er opnieuw voor gekozen om deze Pokémon game alleen in het Engels uit te brengen. Jammer omdat het alleen maar om geschreven tekst gaat. We snappen nog steeds niet waarom Nintendo de game niet omzet naar het Nederlands om deze zo toegankelijker te maken voor jongere Pokémon spelers.

Qua graphics springt deze game er ook echt uit in de wereld van Pokémon games. Dit komt doordat Game Freak er voor heeft gekozen de game vorm te geven met cell shading. Min of meer op dezelfde manier dat Zelda: Breath of the Wild werd vormgegeven. Fans van Zelda zullen zich dan ook al snel thuisvoelen in de prachtige wereld van Pokémon Legends: Arceus.

Wat we wel echt merken is dat de ontwikkelaar haar best heeft gedaan om het dorp groots te maken. Daarbij worden huizen misschien wel wat teveel gekopieerd. Hierdoor voelt het dorp minder indrukwekkend aan dan de prachtige omgevingen waarin je op zoek gaat naar Pokémon.

Conclusie Pokémon Legends: Arceus

Heel eerlijk, ik hoop dat Game Freak met Pokémon Legends: Arceus eigenlijk de nieuwe standaard voor Pokémon games zet. Van verzamelen naar jagen. Van turnbased beslissingen maken naar anticiperen, improviseren en reageren op hoe Pokémon zich gedragen in hun leefgebieden. Nog nooit wist een Pokémon game me zo geboeid te houden als Pokémon Legends: Arceus.

Pokemon Legends Arceus kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.