Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Pokémon Mystery Dungeon DX (Nintendo Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooie graphics
  • Simpel maar leuk verhaal
  • Veel nieuwe Pokémon

THE BAD

  • De game valt snel in herhaling
  • De game is Engelstalig

Vorig jaar trakteerde Nintendo menig Pokémon fan op Pokémon Sword and Shield. Met Pokémon Mystery Dungeon krijgen de fans ook een zogenaamd mystery dungeon spel. En dat in een wel heel bijzondere tekenstijl.

Mystery Dungeon games

In Azië zijn Mystery Dungeon games wat bekender dan hier in Europa. De games zijn afkomstig van Spike Chunsoft. Ieder level in deze games is een dungeon waar de speler een missie moet voltooien. De engine van de game is zo geschreven dat de dungeons automatisch worden gegenereerd. Spike Chunsoft ontwikkelde eerder ook al een Mystery Dungeon game op basis van de Chocobo, een vogelsoort in de Final Fantasy gamereeks.

Niet de eerste Pokémon Mystery Dungeon

Pokémon Mystery Dungeon is een opvallende release. Veel Pokémon games kennen twee uitvoeringen. Beide games lijken dan sterk op elkaar, maar de Pokémon in de game verschillen. Zo kun je ze verzamelen. Bij deze serie is dat niet relevant, al lijkt er ooit wel een release met twee soorten te zijn geweest.

In 2005 verschenen de titels Pokémon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team en Red Rescue Team. Op het eerste oog zou je denken dat het weer om twee varianten gaat met twee verschillende Pokémon. Maar dat is niet waar. Red was de uitvoering voor de Nintendo Game Boy Advance. Blue was de uitvoering voor de Nintendo DS.

In 2007 volgde Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time and Explorers of Darkness op de Nintendo DS en in 2009 zagen we Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky op de Nintendo DS. In 2009 volgden Pokémon Mystery Dungeon: Keep Going! Blazing Adventure Squad!, Let’s Go! Stormy Adventure Squad!, and Go For It! Light Adventure Squad! Als WiiWare titels op de Nintendo Wii. In 2013 volgde Pokémon Mystery Dungeon: Gates to Infinity op de Nintendo 3DS waarmee de gameserie voor het eerst in 3D te spelen was. Na Pokémon Super Mystery Dungeon op de Nintendo 3DS in 2015 bleef het even stil rondom de serie.

Met de release van Pokémon Mystery Dungeon DX nu in 2020, grijpt Nintendo terug naar de allereerste Mystery Dungeon game in 2005. Toch is het meer dan simpel oppoetsen van de graphics wat hier is gedaan.

Pokémon Mystery Dungeon DX Gameplay

Waar je in de gemiddelde Pokémon game juist de rol van Pokémon trainer aanneemt, is dit bij Pokémon Mystery Dungeon niet zo. Hier wordt je namelijk wakker als Pokémon. Maar voor het zo ver is, krijg je eerst een enquête van de game. Daarmee probeert de titel eerst in te schatten welke Pokémon het meest bij jouw karakter past. Die Pokémon mag je dan spelen. Of een compleet andere als je het niet met de uitkomst eens bent. Daar laat de game je vrij in. Ook kun je jouw favoriete maatje kiezen. Ik ga dus op stap met Pikachu en Eevee. Jammer voor jonge kinderen is wel dat het hele spel in het Engels is, waaronder deze vragen. Als ouder zal je de eerste uren ernaast moeten zitten als jouw kind nog niet handig is met Engels. De game is wel te spelen voor jonge kinderen. Toch merk je na de eerste uren dat de game echt wel wat uitdagingen met zich meebrengt waar jongere spelers het best lastig mee kunnen krijgen.

In de game vormen jij en jouw Pokémon maatje een reddingsteam. Als reddingsteam krijg je non-stop opdrachten om andere Pokémon uit dungeons te redden. De missies bouwen rustig op in moeilijkheid en ondertussen versterk jij jouw team. Het uiteindelijke doel is het sterkste team te worden en daarmee het team van Charizard en Tyranitar te verslaan. Yeah!

Natuurlijk hebben de graphics een enorme update gekregen. En ik moet zeggen dat de grafische stijl erg goed uit de verf komt. Ook de kids in mijn gezin zijn meteen dolenthousiast over wat ze zien. De echte klus heeft in de gameplay gezeten. Zo heeft Nintendo een uitbreiding gedaan waarmee online vrienden kunt helpen. Bovendien heeft Chunsoft de game ook voorzien van nieuwere Pokémon. De originele game beperkte zich tot de eerste serie van 151 Pokémon.

Conclusie: Pokémon Mystery Dungeon DX

Heel eerlijk, ik heb wat moeite om Pokémon Mystery Dungeon DX echt goed te plaatsen. Met name door het gebruik van Engels, zal het voor jonge kinderen een lastig spel zijn. Van de andere kant, is hij daar grafisch wel op gericht. Als oudere speler voel ik ook dat de game stiekem toch ook een beetje gaat vervelen. Dit ligt niet zo zeer in de uitdaging, maar vooral het gevoel van herhalen. Oké, dat gevoel kreeg ik al na mijn derde dungeon.

Pokemon Rescue Dungeon kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.