New Pokémon Snap
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: New Pokémon Snap op de Nintendo Switch

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg leuk om Pokémon te observeren
  • Vrolijke game om te spelen
  • Opvallend goede foto AI

THE BAD

  • Herhaling maakt dat de game al snel gaat vervelen
  • De game is enkel in het Engels speelbaar

Nintendo weet heel goed hoe waardevol haar oude titels zijn en komt dan ook regelmatig met briljante Switch make-overs. Zo ook voor de Nintendo 64 klassieker Pokémon Snap.

Het idee achter New Pokémon Snap

Bij vrijwel alle Pokémon games gaat het erom dat je Pokémon verzamelt en gebruikt voor gevechten. Bij Pokémon Snap is dat net even anders. Hier mag je op Pokémon schieten! Maar dan wel met een fotocamera vanuit een vaste route (het is een first person rail shooter) door de waanzinnige werelden waarin de Pokémon leven.

De geschiedenis van Pokémon Snap

New Pokémon Snap ontstond als Pokémon Snap op de Nintendo 64. Daarop werd deze game in 2000 in Europa uitgebracht, door Nintendo. Deze game werd ontwikkeld door HAL Laboratory. Een game ontwikkelaar die sinds 1980 bestaat en vaker samenwerkt met Nintendo.

De game heeft altijd gegolden als een spin-off op de populaire Pokémon series. In de afgelopen jaren werd de game al enkele keren opnieuw uitgebracht. In 2007 verscheen hij op de virtual console van de Wii en in 2016 op de virtual console van de Wii U. De originele N64 game wist 1,5 miljoen exemplaren te verkopen.

New Pokémon Snap

Nu, in 2021, brengt Nintendo niet enkel een port van het origineel naar de Switch. Nintendo heeft echt geïnvesteerd in een compleet nieuwe game op basis van de principes die in Pokémon Snap zijn bedacht. HAL Laboratory zit niet langer achter de game. De ontwikkelaar is ingeruild voor Bandai Namco Studios.

In New Pokémon Snap ben jij een fotograaf op expeditie in het Pokémon universum. De Lental regio om precies te zijn. Jouw missie is nog steeds om Pokémon te verzamelen, maar dan op de gevoelige plaat. In deze remake werk je niet langer voor Professor Oak, maar ga je op pad voor Professor Mirror.

Hij heeft voor jou als speler een speciaal voertuig klaarstaan, de Neo-One. Dit voertuig is ontwikkeld om je dichtbij Pokémon te brengen, zodat je ze in alle rust kunt vastleggen. Nouja, het karretje kan stevig doorrijden, dus dat kan de nodige stress veroorzaken als je net dat perfecte plaatje wilt schieten voor jouw Photodex. Inderdaad, de Pokédex voor foto’s.

Zomaar een plaatje schieten is niet voldoende in New Pokémon Snap. Het gaat erom dat je een zo prachtig mogelijk plaatje schiet. Hierbij zijn vier niveaus. Het idee is dat je met jouw foto’s probeert het hoogste niveau te behalen. Dit is ook meteen waar de game probeert een hoop replaywaarde uit te halen. Je kunt je Pokémon plakboek immers snel met kiekjes volschieten, maar als verzamelaar ga je natuurlijk alleen voor het hoogste niveau en zijn de andere foto’s niet meer dan afdankertjes. Voor die perfecte, viersterrenfoto’s, moet je dan ook echt aan bepaalde opdrachten hebben voldaan.

Afhankelijk van jouw ontwikkeling, stijgt jouw niveau. Heb je een hoger niveau, mag je op nieuwe plekken losgaan, maar zal je op bestaande plekken ook andere Pokémon en zullen bekende Pokémon andere dingen doen. Om mooiere plaatjes te schieten krijg je bovendien tijdens je avonturen extra items. Denk aan Fluffruit waarmee je Pokémon kunt lokken of de Illumina Orb die Pokémon bijzondere dingen laat doen en een soort shiny gloed geeft. Ben je echt lekker bezig, krijg je ook de Illumina zones om in te spelen, waar je absoluut de meest bijzondere foto’s vastlegt.

Best knap

Zelf fotografeer ik al jaren met veel plezier, maar echt goed kan ik mezelf zeker niet noemen. Des te meer ben ik onder de indruk van de AI die in deze game zit. Die is echt redelijk goed in staat om de foto’s te beoordelen. Er zit vanuit Professor Mirror wat persoonlijke smaak in, maar daar wordt je in het echt ook mee geconfronteerd. Prima dus.

Bovendien is het leuk om eens niet te kijken naar de aanvallen van Pokémon, maar de leefgewoonten. Je bekijkt de beestjes echt op een heel andere manier. In Sword & Shield werd hier al een beetje aandacht aan gegeven. Daarin was het mogelijk om met Pokémon te spelen, maar dan ging het nog steeds om de interactie tussen de speler en het beestje. Dit is stiekem veel leuker.

Toch weinig uitdaging

Op papier is er dus enorm veel te doen in New Pokémon Snap. In de praktijk valt dit weleens tegen. Het karretje rijdt altijd op dezelfde snelheid. Wanneer je voor de zoveelste keer hetzelfde gebied doormoet voor dat éen plaatje of item, kan dat frustreren. Niet alle gebieden zijn visueel even aantrekkelijk. Daarnaast zijn sommige omgevingen nogal leeg.

Jonge spelers staat een ander uitdaging te wachten. Zoals vele Pokémon games, is deze game volledig Engelstalig, in tegenstelling tot de tekenfilms. Hoewel jonge gamers zonder twijfel goede houvast hebben aan de herhaling, krijgen ze het verhaal niet echt mee, net als de tips. Hierdoor neemt de speelbaarheid al snel af.

Er is meer onderweg

Terwijl New Pokémon Snap net in de schappen ligt, heeft Nintendo al laten weten dat twee nieuwe Pokémon RPG’s opweg zijn naar de Nintendo Switch. Het gaat om Pokémon Brilliant Diamond en Pokémon Shining Pearl. Beide zijn remakes van de originele games die in 2006 verschenen.

Conclusie: New Pokémon Snap

Voor jonge kinderen had New Pokémon Snap een toptitel kunnen zijn als Nintendo de moeite had genomen deze in het Nederlands uit te brengen. Voor oudere spelers is er de eerste uren echt enorm veel te doen. Bovendien leren ze nog het één en andere over fotografie. Daar staat tegenover dat de herhaling al snel kan omslaan in verveling. Na een dagje spelen waren mijn kinderen er echt wel klaar mee (en ik stiekem ook). Voor een full-priced game biedt deze Pokémon titel dan ook te weinig inhoud. Kun je hem ooit voor rond de twee tientjes kopen, is hij zeker de moeite waard.

New Pokemon Snap kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.